Lakier – Ogólna dyskusja
Kurcze....mam wrazenie, ze w mojej srebrnej 3-ce drzwi od kierowcy maja delikatnie inny odcien (jakby ciemniejsze) niz drzwi tylne, ale zauwazam to tylko,bo i tak jest najlatwiej, przy slupku gdzie moge porownac je z drzwiami tylnimi. Roznica jest tak maala, ze nie widac jej jak sie stanie w innym miejscu w stosunku do auta i mam wrazenie, ze widac to bardziej jak auto stoi w cieniu nie w pelnym sloncu.Nie widze zadnej roznicy juz pomiedzy drzwiami i przednim blotnikiem ani maska. Roznica jest tak nieznaczna, ze czasem az sam glupieje czy ja to widze. Jakos drzwi kierowcy nie wygladaja na malowane, na co wskazuja na przyklad male ryski pod klamka pod wplywem ocerania paznokci przy otwieraniu. Czy mozliwe zeby lakier oryginalny tak sie roznil? Ogladalem wszystkie sruby zawiasow drzwi, uszczelki i pozostale elementy bardzo dokladnie i NIC nie wskazuje na jakis demontaz czy jakikolwiek uszczerbek po demontazu. Jedyne co mi przychodzi na mysl to fakt istnienia tego od poczatku, moze jakas wymiana gwarancyjna drzwi tuz po zakupie i stad ta mala roznica.
Auto kupilem w salonie Mazdy jako bezwypadkowe, z gwarancja, ze wlasnie nic nie bylo wykonywane pod wzgledem lakierniczo-blacharskim. Jutro zadzwonie do salonu gdzie kupowalem, zeby sprawdzili co i jak, bo auto bylo serwisowane przez 8 miesiecy pobytu w Niemczech. Na auto mam normalna gwarancje jak na nowe (oczywiscie minus te 8 miesiecy uzytkowania w Niemczech).
Mozecie cos powiedziec jak to wyglada z tymi odcieniami elementow karoserii? Moga sie nieznaczenie roznic ?
Łączę z tematem: Lakier – ogólna dyskusja
Pozdrawiam lukaszm
Auto kupilem w salonie Mazdy jako bezwypadkowe, z gwarancja, ze wlasnie nic nie bylo wykonywane pod wzgledem lakierniczo-blacharskim. Jutro zadzwonie do salonu gdzie kupowalem, zeby sprawdzili co i jak, bo auto bylo serwisowane przez 8 miesiecy pobytu w Niemczech. Na auto mam normalna gwarancje jak na nowe (oczywiscie minus te 8 miesiecy uzytkowania w Niemczech).
Mozecie cos powiedziec jak to wyglada z tymi odcieniami elementow karoserii? Moga sie nieznaczenie roznic ?
Pozdrawiam lukaszm
- Od: 30 mar 2008, 20:48
- Auto: Mazda 3 BK 07' – 1.6 MZR-CD
Kiedys słyszałem, że delikatne różnice w kolorze lakieru mogą być jedynie widoczne między elementami blacharki a elementami z tworzywa sztucznego – np. nadwozie – zderzaki. Ale całość nadwozia powinna być w identycznym odcieniu.
Moja nowa Mazda 6 "wyjechała z tłumu"... http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=59909&start=0
- Od: 4 lut 2006, 00:00
- Auto: M6 '08 GH 2.5 MZR TOP
Jesli auto bylo uderzone,a nie zostales o tym poinformowany w trakcie nabycia ,mozesz domagac od nich rekompensaty, min. wymiany dzrwi.Co przypuszczam bedzie trudne.Ich obowiazkiem jest poinformowanie klienta,a nie naciaganie
. ASO jest przyjacielskie dla klienta przed kupnem auta,po fakcie zawsze sa jakies schody.Jesli wyjdzie ze auto nie bylo stukniete,domagaj sie malowania.Daj znac jak rozwiazesz ten problem,sam jestem ciekaw.pozdrawiam 

-
Gość
Ok, sprawa juz jest prawie zalatwiona. Prawie tzn. jestem zadowolony z reakcji ASO. Bez zadnego problemu zaproponowali sami lakierowanie koniecznych elementow (w zasadzie, zeby extra wygladalo to musze pomalowac nie tylko jedne drzwi,lecz te drugie rowniez czesciowo zeby dobrze wyprowadzic kolor). Oczywiscie wszystko w ramach gwarancji, a oprocz tego w ramach rekompensaty dostane za free tylne czujniki parkowania,system antynapadowy, tylne chlapacze. Cala korekta lakiernicza ma potrwac 5 dni.
Co ciekawe...dzis widzialem jak przyjechala nowa M3 w sedanie i o dziwo odcien lakieru na [jakim?] plastikowym zderzaku a blotniku sie roznil. Wygladalo jakby na zderzaku byl ciemniejszy i nie bylo to zludzenie gdyz pokazywali mi wlasnie to ludzie z ASO.Podobno takie rzeczy sie zdarzaja, mi sie wydaje, ze po prostu tworzywo sztuczne inaczej przyjmuje farbe podkladowa niz karoseria.
W kazdym razie, wydaje mi sie, ze powinienem sie czuc usatysfakcjonowany z reakcji ASO, prawda ?
Co ciekawe...dzis widzialem jak przyjechala nowa M3 w sedanie i o dziwo odcien lakieru na [jakim?] plastikowym zderzaku a blotniku sie roznil. Wygladalo jakby na zderzaku byl ciemniejszy i nie bylo to zludzenie gdyz pokazywali mi wlasnie to ludzie z ASO.Podobno takie rzeczy sie zdarzaja, mi sie wydaje, ze po prostu tworzywo sztuczne inaczej przyjmuje farbe podkladowa niz karoseria.
W kazdym razie, wydaje mi sie, ze powinienem sie czuc usatysfakcjonowany z reakcji ASO, prawda ?
Jak najbardziej
. Ogladne swoja mazde moze cos znajde i dostane cos w prezencie od ASO
. Well Done
.

-
Gość
gregorb napisał(a):Oczywiscie wszystko w ramach gwarancji, a oprocz tego w ramach rekompensaty dostane za free tylne czujniki parkowania,system antynapadowy, tylne chlapacze. Cala korekta lakiernicza ma potrwac 5 dni.
Super podejście, tak powinno być – pogratulować serwisowi.
gregorb napisał(a):Co ciekawe...dzis widzialem jak przyjechala nowa M3 w sedanie i o dziwo odcien lakieru na [jakim?] plastikowym zderzaku a blotniku sie roznil. Wygladalo jakby na zderzaku byl ciemniejszy i nie bylo to zludzenie gdyz pokazywali mi wlasnie to ludzie z ASO.Podobno takie rzeczy sie zdarzaja, mi sie wydaje, ze po prostu tworzywo sztuczne inaczej przyjmuje farbe podkladowa niz karoseria.
O tym włąśnie pisałem wyżej...
- Od: 4 lut 2006, 00:00
- Auto: M6 '08 GH 2.5 MZR TOP
Heh. A ja znam inną historię – na nowej Maździe (2 m-ce) na lakierze porobiły się nieregularne plamy – jakby odbarwienia – reklamacji nie ma, bo wg. ASO winne za odbarwienie ponosi myjnia automatyczna... jeśli to prawda to ech... jakość lakieru poniżej krytyki, ale nie chce mi się wierzyć żeby to była prawda (tj. że myjnia to zrobiła).
Chociaż u mnie jak na 3 miesiące lakier i plastikowe elementy nadwozia (lampy, listwy przy słupkach drzwi) są bardzo zniszczone, pełno różnych rysek, wiec może to jednak mierna jakość lakieru
Chociaż u mnie jak na 3 miesiące lakier i plastikowe elementy nadwozia (lampy, listwy przy słupkach drzwi) są bardzo zniszczone, pełno różnych rysek, wiec może to jednak mierna jakość lakieru
- Od: 1 kwi 2008, 22:12
- Auto: Mazda 3, 2.0 diesel
mr_t napisał(a):Heh. A ja znam inną historię – na nowej Maździe (2 m-ce) na lakierze porobiły się nieregularne plamy – jakby odbarwienia – reklamacji nie ma, bo wg. ASO winne za odbarwienie ponosi myjnia automatyczna... jeśli to prawda to ech... jakość lakieru poniżej krytyki, ale nie chce mi się wierzyć żeby to była prawda (tj. że myjnia to zrobiła).
W takim przypadku trzeba zasiegnac opinii rzeczoznawcy PZM i najwyzej zlozyc sprawe do sadu, powinno sie z takimi argumentami wygrac sprawe, majac oczywiscie poparte to jakimis wynikami srodkow stosowanych przez myjnie automatyczna.
Jesli chodzi o lakier na błotniku i lakier na elementach blacharskich jest i przyjmowany inaczej przez kazde z tworzyw i dodatkowo promienie słoneczne są odbijane inaczej i dlatego oba te tworzywa odbarwiają się nieco inaczej. Poza tym zdarza się faktycznie tak, że czasami podczas transportu samochody jakto bywa mogą się lekko zarysowac, uszkodzić i nasi serwisanci tego nie zwracają tylko naprawiają i sprzedają w salonach jako bezwypadkowe. Kiedys ogladalem program w TV jak pewien wlasciciel Skody Octavi kupił nowiutki samochód i okazalo się, że był robiony ...zgłosil sprawe do sądu i ją wygrał...
- Od: 1 lut 2007, 16:05
- Auto: Mazda 3, 2.0 150KM 2007
Warto zrobić proste zdjęcie z fleszem w średnio oświetlonym garażu/parkingu zamkniętym – widać wiele rzeczy jak na dłoni 
Witam wszystkich forumowiczów. Mam parę małych rysek do zamaskowania i szukam czegoś czym mogę je zakryć oznaczenie lakieru jak wyżej. Udało mi się znaleść coś takiego http://www.amazon.com/Mazda-Touch-up-pa ... B0032IQYLG. Jak myślicie w ASO będą mieli coś podobnego, i ile może wynieść sugerowana cena ?
Pozdrawiam lukaszm
Pozdrawiam lukaszm
- Od: 2 maja 2010, 12:23
- Auto: Mazda 3 1.6 CiTD (109KM)
w aso dostaniesz
sa 2 zestawy – sztyft na pędzel ( baza + bezbarwny) za jakieś 34 pln 15ml
i zestaw w aerozolu 150ml ( baza + bezbarwny) za 59pln
ja wybrałem ten drugi
w zestawie są pędzelki
ten drugi mozna dłużej przechowywać
i
sa 2 zestawy – sztyft na pędzel ( baza + bezbarwny) za jakieś 34 pln 15ml
i zestaw w aerozolu 150ml ( baza + bezbarwny) za 59pln
ja wybrałem ten drugi
w zestawie są pędzelki
ten drugi mozna dłużej przechowywać
i
Witam! Mam sporo drobnych odprysków głównie na zderzaku od kamyków. Czy da się to jakoś naprawić bez malowania całego elementu żeby dobrze wyglądało?
Pozdrawiam lukaszm
Pozdrawiam lukaszm
- Od: 17 maja 2008, 15:59
- Auto: Mazda 3s 2.3 AT hatchback USA
Mozesz kupic lakier do zaprawek ale rewelacyjnego efektu sie nie spodziewaj.
Najlepiej polakerowac caly element
Najlepiej polakerowac caly element