Witam.
Gdy jest zimno i odpalam auto po nocnym postoju przez jakiś czas z ww. okolic dochodzi dziwne brzęczenie. Po jakimś ustępuje (jakby po lekkim nagrzaniu silnika) i potem cały czas jest dobrze do następnego, dłuższego postoju. Co zauważyłem to im zimniej na dworze tym dłużej brzęczy po odpaleniu auta. Nie ma to nic wspólnego z nawiewami bo wyłączałem wentylator i było bez zmian. Wyłączałem radio, klimę, światła, wentylator i nic nie pomogło.
Mogę z tym żyć mam jednak obawy czy nie jest to początek jakiejś poważniejszej usterki i właśnie dlatego proszę kolegów o radę.
BK 1,6 benzyna: Dziwny dźwięk z okolic przednich, środkowych nawiewów
Strona 1 z 1
czy ktoś próbował dostać się do tego wentylatorka? też mam ten problem – w sumie to nie przeszkadza tylko troszkę wku....rza
u mnie brzęczy bez względu na pogodę
z czego wynika to brzęczenie – z zanieczyszczonego wentylatorka? czy wystarczy go wyczyścić aby to brzęczenie minęło? trudno się do niego dostać?
- Od: 6 cze 2010, 14:12
- Auto: w poszukiwaniu modelu BL
Ściągasz tą całą obudowę pod kierownicą:
http://thaimazda3.com/svmanual/esicont/ ... 10W01.html
i już masz gotowy dostęp.
Do wiatraczka się nie dobierałem, ale gdzieś coś kiedyś czytałem, że ktoś podłożył jakieś kawałeczki gumy i wiatraczek się uciszył. Więc nie powinno to być jakieś bardzo skomplikowane.
http://thaimazda3.com/svmanual/esicont/ ... 10W01.html
i już masz gotowy dostęp.
Do wiatraczka się nie dobierałem, ale gdzieś coś kiedyś czytałem, że ktoś podłożył jakieś kawałeczki gumy i wiatraczek się uciszył. Więc nie powinno to być jakieś bardzo skomplikowane.
- Od: 21 lut 2010, 16:51
- Auto: Mazda 3 BM 2.0AT SkyEnergy 2014
michald napisał(a):A nie brzęczy to czasem wentylatorek przy czujniku temperatury wnętrza kabiny?
Masz na myśli wentylatorek od nawiewów. Jeżeli tak jak napisałem, że przy wyłączonym nawiewie też to słychać.
- Od: 4 lis 2008, 18:46
- Auto: było: Nisan Sunny 1.6 SLX
było: Seat Toledo 1.6
było: Mazda 3 1.6 BK
było: Opel Astra IV 1.6 Enjoy
jest: Mazda 6 GH 2.0 MZR-DISI 2011r.
michald napisał(a):Nie. Nie wentylatorek od nawiewów.
Chodzi o wentylatorek przy czujniku temperatury. Ten zaznaczony strzałką na obrazku.
To raczej nie jest to ponieważ dźwięk dochodzi z góry. Jakby zza tych dwóch nawiewów na środku.
bodro napisał(a):michald napisał(a):Nie. Nie wentylatorek od nawiewów.
Chodzi o wentylatorek przy czujniku temperatury. Ten zaznaczony strzałką na obrazku.
To raczej nie jest to ponieważ dźwięk dochodzi z góry. Jakby zza tych dwóch nawiewów na środku.
Witam. Mi też się tak wydawało, ale jak przyłożysz ucho w okolicę czujnika temp. wewnętrznej to się przekonasz że się myliłeś
Pamiętaj że każda Mazda to kobieta, wiec traktuj Ją jak na kobietę przystało (interpretacja dowolna)
- Od: 13 sty 2011, 11:35
- Auto: Mazda 3; 1.6 benzyna 2005
A kiedy wymieniałeś filtr kabinowy/przeciwpyłowy?
Jakie masz radio?1 CD 6 Cd itp.?
Sprawdź czy aby na pewno nie masz jakiś problemów ze sterowaniem nawiewem. Pod radiem jest pustka i tam nic nie powinno brzęczeć.
Sprawdź czy aby na pewno nie masz jakiś problemów ze sterowaniem nawiewem. Pod radiem jest pustka i tam nic nie powinno brzęczeć.
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Blumek napisał(a):A kiedy wymieniałeś filtr kabinowy/przeciwpyłowy?
Nigdy![]()
Bez CD![]()
Nie brzęczy pod radiem tylko nad.
ramzes.79 napisał(a):bodro napisał(a):michald napisał(a):Nie. Nie wentylatorek od nawiewów.
Witam. Mi też się tak wydawało, ale jak przyłożysz ucho w okolicę czujnika temp. wewnętrznej to się przekonasz że się myliłeś
Ok! Narazie jest cisza bo się ociepliło. Jak się ochłodzi to posłucham jak mówisz. Dzięki.
ramzes.79 napisał(a):bodro napisał(a):michald napisał(a):Nie. Nie wentylatorek od nawiewów.
Miałeś rację. Dźwięk dochodzi z tego miejsca. Cóż, trzeba będzie z tym żyć, byle do wiosny.
Strona 1 z 1