immobilizer blokuje start samochodu – winny akumulator

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez iwan83 » 27 wrz 2010, 10:01

Witam
Mam mały problem z moją 3 (2008r.) :(
Czasami autko nie chce odpalić, tzn immobilizer blokuje start samochodu. Po przekręceniu stacyjki miga się tylko ikonka immobilizera i cisza. Auto było już w autoryzowanym serwisie z trzy razy. Najpierw ogłosili że są problemy z listwą Can, potem została sprawdzona instalacja elektryczna, zresetowany komputer i wgrane do niego nowe kody. Brane było też pod uwagę to iż jest problem z pompą ABS i ona sieje błędy w systemie, tak więc odłączono ABS i tak testowałem auto ale problem dalej jest. Z tego co się orientowałem może to być problem ze sterowaniem silnika przez komputer.
Proszę jeżeli ktoś miał podobny przypadek lub ma pojecie o problemie ze sterowaniem, aby napisał co będzie konieczne do zrobienia i w jakich kosztach to się powinno zamknąć. Autko teoretycznie jest na gwarancji ale poprzedni właściciel coś w nim grzebał i prawdopodobnie cała naprawa będzie odpłatna. :|
Z góry wielkie dzięki :)
Pozdrawiam
Marek
Marek
Początkujący

Od: 27 wrz 2010, 09:43
Auto: Wcześniej – Mazda 3 Diesel 1.6 2008r
Teraz – Mazda 6 Diesel 2.0 2008r

Postprzez iwan83 » 18 paź 2010, 13:20

Witam ponownie
widzę że nikt nie ruszył tego tematu ;)
To wam opowiem co było dalej
Po kolejnej kilkudniowej wizycie madzi w serwisie dostałem informację że do wymiany jest PCM i koszt tego wynosiłby 7 tysięcy z groszami. TAK TAK 7000PLN i to nie dają mi 100% gwarancji że to dalej bedzie działać ;)
więc zacząłem coś kombinować na własną rękę :)
pocztą pantoflową dotarła do mnie informacja że może zrobic mały myk i wymienić akumulator.
Państwo mili samochód zdrów jak ryba a lekarstwo kosztowało nie 7000,– a jedyne 300,– :)
W serwisie nikt nie dowierzał że akumulator był prowodyrem całego tego zamieszania.
i tak oto kończę ten temat
W końcu mogę się cieszyć z użytkowania Mazdeczki ;D
pozdrawiam wszystkich czytajacych
Marek
Początkujący

Postprzez CoverX » 10 gru 2010, 00:25

Witam.
Mam dokładnie identyczny problem. Widzę też możliwą przyczynę w akumulatorze, bo przy kupnie w komisie po kilku małych problemach z pracownikami dostałem akumulator lepszy niby ale używany. Do tej pory problemu nie było ale ostatnio zostawiłem na noc włączone światła, akumulator padł i na początku po kablach, później niby ładowany ale problem się pojawił, poza tym akumulator osłabiają te mrozy. Myślisz, że w moim przypadku wymiana akumulatora też może pomóc? Jaki akumulator może mieć wpływ na ten problem?
Początkujący

Od: 10 gru 2010, 00:17

Postprzez Blumek » 10 gru 2010, 02:38

Zacznijmy od tego że kolega iwan83 nie napisał o jakiej wersji silnikowej mówi, profil nie pełny. Ty kolego CoverX też nie piszesz o jakim silniku mówisz, Najpierw uzupełnij profil.

Dziwie się tylko że ADMini nie wsadzili tego do kosza.
Madzia Forever :)
Forumowicz

Od: 5 lut 2007, 23:44
Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(

Postprzez ZOOMik » 17 gru 2010, 15:09

iwan83 napisał(a):W serwisie nikt nie dowierzał że akumulator był prowodyrem całego tego zamieszania.
i tak oto kończę ten temat

To napisz jeszcze co to był za serwis, który nie wie takich elementarnych rzeczy – będziemy go omijać z daleka.
Obrazek
Forumowicz

Od: 5 mar 2010, 10:22
Auto: Mazda 3BL SPORT '09

Postprzez aRcek » 17 gru 2010, 18:10

ostatnio cholera wszystko jak coś nie wiedzą co to komputer... jeździłem lanosem miałem podobną sytuację, samochód gasł itd. wszyscy, (3 elektryków i jeden warsztat) że to komputer do wymiany z wiązką a tu okazało się, że egr... wystarczyło wymontować i zaślepić i samochód lepiej jeździł niż z. No nic widać to najprostsza i uniwersalna odpowiedź na wszystko...
Obrazek [color=#80BFFF]
Forumowicz

Od: 5 sie 2009, 11:50
Auto: mazda 3 2.0. v8

Postprzez tadziomaru1 » 19 gru 2010, 15:13

Akumulator może mieć już zwarcie na jednej celi i będzie piepszył całą robotę. Objawem mogą być lekko pulsujące kontrolki, podświetlanie, światła. Jak się zwróci na to uwagę, to widać. iwan83 zapewne miałeś ten objaw. Po wymianie aku samochód lepiej chodzi, równiej i żwawiej przyspiesza.
Zanim zaczniesz się kłócić, komuś dokuczać, wiedz, że nie warto. Przeczytaj:
"Przeminiesz.
Nie było Cię, na chwilę jesteś
I znowu Cię nie będzie.
Przeminiesz."
tadziomaru1
Forumowicz

Od: 15 lis 2009, 12:17
Auto: była 626 GF, będzie 6 GH zastępczaki:
Honda Accord 2,0
Honda Civic 1,4
HONDA CBR 1000RR FIREBLADE 171KM

Postprzez Blumek » 19 gru 2010, 19:44

Dziwne ja mam takie objawy jak się dobrze przyjrzeć.

lekko pulsujące kontrolki, podświetlanie, światła

Kiedyś pytałem o to na forum i pisali że to alternator/regulator napięcia. A owszem akku nie mam za dobrego, ale jakoś ciągnie spokojnie do tych -15 stopni.
Madzia Forever :)
Forumowicz

Od: 5 lut 2007, 23:44
Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(

Postprzez iwan83 » 10 sty 2011, 00:37

Witam ponownie.
Przepraszam że tak długo mnie nie było ale wyjechałem służbowo.

Na początek chcę dopowiedzieć że jestem posiadaczem 3 z silnikiem benzynowym 1.6 105KM z 2008r

Wcześniejszy post zakończyłem radosnym Hura że to wszystko była wina akumulatora – i po kilku dniach wyszło że niestety nie. Autko nadal miało problem z odpalaniem :(

Nie wracałem znów do "zaprzyjaźnionego" serwisu który nie dawał sobie rady z odnalezieniem usterki tylko odwiozłem mazdę do autoryzowanego serwisu w którym ją kupiłem czyli do Lublina.

Z tym serwisem mam taki problem że przy zakupie zapłaciłem za przegląd gwarancyjny a teraz nikt mi nie chce uznać tej awarii jako naprawy gwarancyjnej. Muszę dodać że samochód nie kupiłem od serwisu tylko od zaprzyjaźnionego z tym serwisem pana z komisu, który postawił mazdę u nich i nawet w ogłoszeniu było że samochód sprzedaje Impex – ale to inna historia.

Pan z Autoryzowanego serwisu po przyjęciu mojej mazdy do naprawy z miłym uśmiechem stwierdził żeby się nie martwić i że autko będzie na 100% naprawione i to bez większych kosztów.
Po dwóch tygodniach czekania na informacje w końcu zadzwoniłem do Lublina i stwierdzono że wymieniano (jakieś) moduły ale nie pomogło i zalecają oddać autko sprzedającemu jako auto z wadą ukrytą i że oni nie podejmą się dalszej naprawy tego auta.

Po długich rozmowach z komisem od którego zakupiłem mazdę doszliśmy do porozumienia że najpierw samochód będzie dalej naprawiany w serwisie mazdy (po jego znajomosciach) na jego koszt, a jak nie uda się naprawić to będziemy rozmawiać o wymianie na inne auto (też mazdę :D ).
Po kilku dniach przyprowadził mi z Lublina nawet auto zastępcze na czas naprawy i testów mojej mazdy. Jednak się dowiedziałem że Impex w Lublinie umył ręce od naprawy i teraz on próbuje naprawić moje auto u siebie.

Tak więc podsumowując Historia mojej Mazdy jest dość zawiła i co najgorsze nie wiem co jej dalej dolega. Na pewno coś z elektroniką – ale co? Gdy samochód odpalił nie miał żadnych oznak (gasnące lampki czy inne) co mogło zwrócić moją uwagę na jakiś problem.

Dziękuję wszystkim za wypowiedzi w tym temacie – ale nie pozostaje mi chyba nic innego jak tylko czekać na rozwój sytuacji ze strony osoby naprawiającej aktualnie mój samochodzik.

pozdrawiam serdecznie
Marek
Marek
Początkujący

Postprzez arjot » 10 sty 2011, 13:03

Jak wyjaśnisz sytuację napisz co takiego się stało, wielu z nas jest podejrzewam ciekawych.
Powodzenia!
Forumowicz

Od: 27 lut 2010, 16:33
Auto: Jest :MX-5 NBfl Memories III '05
Była: 3 BK Z6 sedan

Postprzez iwan83 » 6 mar 2011, 12:31

Witam ponownie
po dłuższych perypetiach z Moją już byłą Mazdą nadal nie wiadomo co jej było.
Komis od którego zakupiłem to auto zaoferował mi wymianę na dość fajnych warunkach na Mazdę 3 z tego samego roku z tym samym wyposażeniem tylko że w Dieslu. Nauczony wcześniejszymi incydentami samochód sprawdziłem chyba na wszystkie sposoby na jakie mogłem.
No i auto nie wykazało żadnych problemów tak więc jeżdżę teraz dieslem o ładnym kolorze turkusowym :)

Tak więc w sumie z wcześniejszym moim autem nadal nie wiadomo co mu jest. Z tego co udało mi się jedynie dowiedzieć to Samochód powinien byc sprawny po wymianie kompa i całego układu imomobilazera

Także w tym przypadku to koniec historii mojej benzynowej Trójki :)

Pozdrawiam

Marek
Marek
Początkujący

Postprzez agoosia » 18 mar 2011, 16:41

Od 2 dni staram sie znalzc wytłumaczenie dla analogicznej sytuacji.. Jestem posiadaczka ale z kazdym dniem mniej szczesliwa mazdy 3 2005r 1.6 disel.. otuz moja historia zaczeła sie jak niespodziewanie mazdunia nie miała ochoty zapalic... zaswieciła sie kontrolka immobilaizera i koniec.. czsem odpali np za 3 razem czasem po 7 a czasem od razu.. pierwsza mysl ze akumulator słaby sprawdziłam ze w 1 celi nietrzyma wiec zalozylam nowy i zamiast sie pozbyc problemu pogłebiłam go.. teraz kaprysna odpala za 30 razem.. został serwis.. panowie orzekli ze rozrusznik nie dowierzałam im ale moja wiedza jest nieiwleka wiec niech panowie zrobia cos z tym... rozrusznik wyjeli pjechałam sama go sprawdzic jako ze wyznaje zasade ze kontrola podstaw zaufania ;) rozrusznik smiga bez zarzutów... wramac do serwisu..
czekam az panowie znowu cos wymysla :( załoze sie ze teraz beda chcieli wymiec kostke od stacyjki..

czy ktos z was rozwiązał tę sytuację?
nie stać mnie na ciagle naprawy i zgadywanie a autko to moje narzedzie pracy wiec stac nie powinno :( jestem załamana
agoosia