Radio – dyskusja / problemy / porady
Poszukaj na YOUTUBE.pl filmików o wymianie filtra kabinowego. Opowieść zaczyna się właśnie od demontażu listwy, o której pisze @tomek-waw.
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
Witaj,
jeśli o radio w naszych trójkach to ja swoje już z nim przeszedłem, więc może coś z moich doświadczeń okaże się pomocne.
Oprócz bezpiecznika 31 ROOM w komorze silnika jest jeszcze jeden bezpiecznik, wpięty w obwód radia – 44 RADIO 7,5A w kabinie pod schowkiem, po stronie pasażera.
Jeśli chodzi o wyświetlacz to sprawa wygląda następująco, w wersjach przed liftingowych czyli od 2003 do czerwca 2006 wyświetlacz radia w Maździe 3 jest "integralną" częścią radia tzn. jest wpięty w panel frontowy, który dalej połączony jest z modułem amplitunera i odtwarzacza CD. Jednym słowem w tych wersjach nie ma możliwości działania wyświetlacza niezależnie od modułu radioodtwarzacza. Awaria radia będzie skutkowała brakiem reakcji wyświetlacza, mimo że będzie on sprawny. Istnieje pewien sposób sprawdzenia, poza samochodem, na biurku czy wyświetlacz działa. Jeśli byłbyś zainteresowany to mogę spróbować to wyjaśnić.
W wersjach po liftingu (po czerwcu 2006) wyświetlacz został oddzielony od radioodtwarzacza i jest wpięty w niezależne gniazdo i działa na odseparowanym obwodzie. W tym przypadku wyświetlacz będzie działał mimo awarii radia!
Co do demontażu radia to tak jak pisali koledzy, prześledź kila wątków z fotorelacjami lub poszukaj na Youtube, choćby w filmach z montażu XCarLink'a. Pozdrawiam Wizard85
jeśli o radio w naszych trójkach to ja swoje już z nim przeszedłem, więc może coś z moich doświadczeń okaże się pomocne.
Oprócz bezpiecznika 31 ROOM w komorze silnika jest jeszcze jeden bezpiecznik, wpięty w obwód radia – 44 RADIO 7,5A w kabinie pod schowkiem, po stronie pasażera.
Jeśli chodzi o wyświetlacz to sprawa wygląda następująco, w wersjach przed liftingowych czyli od 2003 do czerwca 2006 wyświetlacz radia w Maździe 3 jest "integralną" częścią radia tzn. jest wpięty w panel frontowy, który dalej połączony jest z modułem amplitunera i odtwarzacza CD. Jednym słowem w tych wersjach nie ma możliwości działania wyświetlacza niezależnie od modułu radioodtwarzacza. Awaria radia będzie skutkowała brakiem reakcji wyświetlacza, mimo że będzie on sprawny. Istnieje pewien sposób sprawdzenia, poza samochodem, na biurku czy wyświetlacz działa. Jeśli byłbyś zainteresowany to mogę spróbować to wyjaśnić.
W wersjach po liftingu (po czerwcu 2006) wyświetlacz został oddzielony od radioodtwarzacza i jest wpięty w niezależne gniazdo i działa na odseparowanym obwodzie. W tym przypadku wyświetlacz będzie działał mimo awarii radia!
Co do demontażu radia to tak jak pisali koledzy, prześledź kila wątków z fotorelacjami lub poszukaj na Youtube, choćby w filmach z montażu XCarLink'a. Pozdrawiam Wizard85
- Od: 11 lis 2012, 21:15
- Auto: Mazda3 | BK | 2004r. | HB | 2.0L | 150 KM | Top Sport | LF |Winning Blue Mica |
Hej mam problem wpisuje kod do radia po nacisnieciu kombinacji klawiszy auto disp i 6 wyskakuja mi kreski wpisuje tam dobry kod i co dalej powinienem cos jeszcze nacisnac jakos go zatwierdzic prosze o pomoc bo po wpisaniu po chwili kod znikani nic sie nie dzieje??
Dopisano 19 lis 2012, 20:34:
Hej mam problem wpisuje kod do radia po nacisnieciu kombinacji klawiszy auto disp i 6 wyskakuja mi kreski wpisuje tam dobry kod i co dalej powinienem cos jeszcze nacisnac jakos go zatwierdzic prosze o pomoc bo po wpisaniu po chwili kod znikani nic sie nie dzieje??
Dopisano 19 lis 2012, 20:34:
-
abis
witam,
udało mi się zdobyć oryginalny adapter do iPoda do radia. wymontowałem go z Mazdy3, która wyposażona była w standardowe radio. Moduł działał tam bez zarzutów. Nie jestem w stanie odczytać nr seryjnego urządzenia, ponieważ, zostało one oklejone ochronną gąbką, po odklejeniu której naklejka informacyjna uległa zniszczeniu.
W mojej Mazdzie3 mam radio bose 6cd (bez mp3). Podłączyłem moduł u siebie analogicznie jak było pierwotnie podłączone i pojawił się problem. iPod wykrywa, że został podłączony do Mazdy, ale nie gra.
Z informacji na stronie Mazda Poland wynika, że moduł powinien u mnie działać (nie działa za to w przypadku Bose 6CD/mp3).
Czy ktoś miał może podobny problem? Pytałem w kilku salonach caraudio w Poznaniu, ale nie byli zbyt pomocni. Do serwisu Mazdy póki co nie mam zamiaru jechać. Nie cieszą się tu zbyt dobrą opinią.
Łączę z tematem: Radio – dyskusja / problemy / porady
Pozdrawiam lukaszm
udało mi się zdobyć oryginalny adapter do iPoda do radia. wymontowałem go z Mazdy3, która wyposażona była w standardowe radio. Moduł działał tam bez zarzutów. Nie jestem w stanie odczytać nr seryjnego urządzenia, ponieważ, zostało one oklejone ochronną gąbką, po odklejeniu której naklejka informacyjna uległa zniszczeniu.
W mojej Mazdzie3 mam radio bose 6cd (bez mp3). Podłączyłem moduł u siebie analogicznie jak było pierwotnie podłączone i pojawił się problem. iPod wykrywa, że został podłączony do Mazdy, ale nie gra.
Z informacji na stronie Mazda Poland wynika, że moduł powinien u mnie działać (nie działa za to w przypadku Bose 6CD/mp3).
Czy ktoś miał może podobny problem? Pytałem w kilku salonach caraudio w Poznaniu, ale nie byli zbyt pomocni. Do serwisu Mazdy póki co nie mam zamiaru jechać. Nie cieszą się tu zbyt dobrą opinią.
Pozdrawiam lukaszm
-
lookeen
lookeen napisał(a):Czy ktoś miał może podobny problem? Pytałem w kilku salonach caraudio w Poznaniu, ale nie byli zbyt pomocni. Do serwisu Mazdy póki co nie mam zamiaru jechać. Nie cieszą się tu zbyt dobrą opinią
po pierwsze uzupełnij swój profil,to że masz M3 to nie wszystko,podrugie kłania się regulamin

po drugie sam sobie napisałeś odpowiedz czemu nie działa
lookeen napisał(a):W mojej Mazdzie3 mam radio bose 6cd
lookeen napisał(a):lookeen napisał(a):Z informacji na stronie Mazda Poland wynika, że moduł powinien u mnie działać (nie działa za to w przypadku Bose 6CD/mp3
madozi napisał(a):po drugie sam sobie napisałeś odpowiedz czemu nie działa
lookeen napisał(a):W mojej Mazdzie3 mam radio bose 6cd
lookeen napisał(a):
lookeen napisał(a):Z informacji na stronie Mazda Poland wynika, że moduł powinien u mnie działać (nie działa za to w przypadku Bose 6CD/mp3
weż pod uwagę że kolega ma BOSE 6CD ale bez obsługi mp3.
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
madozi napisał(a):lukaszm napisał(a):weż pod uwagę że kolega ma BOSE 6CD ale bez obsługi mp3.
myślałem że dotyczy to 6CD albo mp3,jak żle myślałem to sorki
Trudno się z tym połapać bo było kilkanaście konfiguracji radia do m3, po prostu masakra.
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#

VW Polo 6N 1.0 1999
Z tymi radiami to PRAWDZIWA massakra! 3 producentów: Sanyo, Clarion, FSM (Panasonic) i nie ma letko. Tu działa tu nie działa i nic nie poradzisz. Chociaż jak kupowałem XCL kolo co Mi to sprzedawał powiedział że był u niego Klient u którego nie działał XCL ale powiedział że to dla niego nie problem bo wystarczy zrobić jakąś zworkę i wszystko fajnie działa. Więc jeżeli czyta to ta osoba to może niech się przyzna i wyjdzie z ukrycia bo mogło by to ułatwić życie wielu osobom. XCL sprzedawane są na pomorskiej w lodzi a pan znawca ponoć jest z Poddębic lub Pabianic.
- Od: 11 mar 2012, 23:31
- Auto: Mazda 3 BK
Witam.
Czy istnieje możliwość żeby w zapalniczce było napięcie bez kluczyka i czy można ustawić żeby radio działało bez kluczyka?
W poprzednim samochodzie musiałem tylko przełożyć odpowiedni bezpiecznik z pozycji A na B i działało bez kluczyka.
Pozdrawiam lukaszm
Czy istnieje możliwość żeby w zapalniczce było napięcie bez kluczyka i czy można ustawić żeby radio działało bez kluczyka?
W poprzednim samochodzie musiałem tylko przełożyć odpowiedni bezpiecznik z pozycji A na B i działało bez kluczyka.
Pozdrawiam lukaszm
Daewoo Nexia 1,5 16V 90KM --> Citroen Xsara I 1,8 8V 90KM --> Mazda 3 '04 1,6 MZR 105KM
- Od: 26 lis 2012, 21:48
- Auto: Mazda 3 '04 1,6 MZR 105 KM
Pewnie się da... w poprzednim aucie też tak zrobiłem ale podpiąłem się przed zapłonem, nie kombinowałem nic z bezpiecznikami. Trochę ryzykowne, można uwalić aku jak zapomnisz czegoś wyłączyć wysiadając z auta...
Z tego co wiem można ale trzeba pociągnąć nowe zasilanie do radia i zapalniczki.
Radio to pół biedy jak nie będzie działać bez kluczyka
ale zapalniczka by się przydała bez kluczyka (np. naładować tel. jak jestem w pracy albo mp3 albo zostawić navi podłączoną jak idę na stację bo można powiedzieć że tam bateria w ogóle nie trzyma
)
Daewoo Nexia 1,5 16V 90KM --> Citroen Xsara I 1,8 8V 90KM --> Mazda 3 '04 1,6 MZR 105KM
No to jeżeli radio nie musi grać to możesz sobie pociągnąć dodatkowy przewód 12V i wyprowadzić gdzieś w schowku. Zasilanie pociągniesz z płytki bezpieczników albo z tyłu kostki radia, jeden przewód ma na stałe +12V nawet bez kluczyka w stacyjce, nie pamiętam koloru niestety.
Teti77 a powiedz mi czy jak ściągnę izolację z przewodu +12V bez stacyjki i ściągnę izolację z przewodu +12V przez satcyjkę i je zmostkuję to radio będzie grało bez kluczyka? I czy taka "operacja" jest bezpieczna dla samochodu?
pociągnij lepiej kabelki z akumulatora prawdopodobnie w którymś z wątków opisywałem jak je poprowadzić, pamiętaj aby dać bezpiecznik na kablu 

VW Polo 6N 1.0 1999
A jak zmostkuje to nie będzie działać?
A jak zmostkuje to będzie już zabezpieczone bezpiecznikami 
Bedzie...
Problem tylko w tym, ze +12V pojawi sie I zasili wszystkie inne odbiorniki, ktore uruchamiane sa "normalnie" razem z radiem po zalaczeniu stacyjki...
Chyba jasno sie wyrazilem...
Tapatalk2
Problem tylko w tym, ze +12V pojawi sie I zasili wszystkie inne odbiorniki, ktore uruchamiane sa "normalnie" razem z radiem po zalaczeniu stacyjki...
Chyba jasno sie wyrazilem...
Tapatalk2
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
amstaf1985 napisał(a):Teti77 a powiedz mi...
Wiesz co, lepiej nie kombinuj w ten sposób. Dodatkowa linia z aku jak radzi Lukaszm koniecznie z bezpiecznikiem, a w sprawie przeciągnięcia przewodów to mogę Ci podesłać fotkę którędy najlepiej i najprędzej to zrobić.
NIe kombinuj. W poprzednich Mazdach jakie miałem, niektóre napięcia były po przkaźniku i gdy wyłączałem zasilanie w miejscu + pojawiał się –. Jeśli "zmostkujesz" zasilanie jakiegoś urządzenia to możesz doprowadzić do zwarcia i efekty będą spektakularne
. Chyba nie o to chodzi.
Zapnij zamiast istniejącego + nowe zasilanie z bezpiecznikiem.
Będzie działać i będzie bezpiecznie.

Zapnij zamiast istniejącego + nowe zasilanie z bezpiecznikiem.
Będzie działać i będzie bezpiecznie.