Zapach spalin z nawiewu-co moze byc?
W tym temacie akurat nie miałem do czynienia. Zapach plastiku szukałbym przyczyny gdzieś pod maską , może jakiś element dotyka czegoś co nie powinien lub jakieś zwarcie i topienie się wiązki- czego nie życzę. Bystry mechanik i nura pod maskę 
MAZDA SIĘ NIE PSUJE TO LUDZIE PSUJĄ MAZDY

A czy wpływ może mieć na to uszkodzona złączka pomiędzy dolotem a filtrem powietrza lub słabej jakości filtr kabinowy? Najczęściej śmierdzi na postoju, jest to bardzo uciążliwe i na pewno szkodliwe. Ma ktoś jakiś pomysł co jeszcze moge sprawdzić? Podkładki pod wtryskami ?
baaardzo dokladnie sprawdz wydech zaczynając przy silniku. Drobne dziurki potrafią strasznie smrodzić.
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Raczej rury są dość wytrzymałem bo to stal aluminiowana najprędzej to będziez miał do wymiany łącznik elastyczny łączy kat z resztą wydechu
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Jak ktoś kiedyś przywalił dołem w próg zwalniający to często pęka rura własnie w miejscu mocowania uchwytu tuż na początku na wysokości... grodzi. Ja tak właśnie miałem. Spawanie kwasówki realizuje zaledwie kilka punktów w Radomiu.
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Podkładki pod wtryskami podobno dają taki efekt ale osobiście nie potwierdzam bo ja miałem wszystkie walnięte a spalin nie było czuć (może jeszcze za mało puszczały). Ew. nieszczelny układ wydechowy (ja np miałem nieszczelny łącznik elastyczny przy turbo i faktycznie było bardzo delikatnie czuć). Wsadź kogoś za kółko, Ty patrz pod maskę i przygazówka. Jak jest większa nieszczelność to będzie widać dym. Możesz też szukać okopceń w komorze (łącznik to zwykle okopcenie na ciepłej części ślimaka turbo).
Upewnij się też że to spaliny bo np ja mam tak że jak mi na alternator spadnie kropla oleju który się z dolotu wydostaje to w aucie aż siwo się robi i zapach bardzo podobny do spalin.
Upewnij się też że to spaliny bo np ja mam tak że jak mi na alternator spadnie kropla oleju który się z dolotu wydostaje to w aucie aż siwo się robi i zapach bardzo podobny do spalin.
Koledzy dzięki za sugestie i pomoc, chyba znalazłem przyczynę, zacząłem od sprawdzenia tych podkładek i rzeczywiście leje mi spod 3 wtrysku(jest cały mokry) więc prawdopodobnie olej który się wydostaje w połączeniu z rozgrzanym silnikiem daje efekt właśnie śmierdzącego wydobywającego się dymu ale to tylko moje przypuszczenia mam nadzieje że okażą się poprawne, a jeśli nic to nie da to poszukam kogoś z podnośnikiem, wrzucę auto i będę patrzył czy aby na pewno wydech jest szczelny bo innych pomysłów nie mam.
Patrzenie ci nic nie da, musisz lekko podnieś obroty wystarczy ci 2tyś rpm i ręką szukać gdzie ci dmucha.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Szpilki do kół
U mnie winowajcą okazał się brudny wręcz zasyfiony wtrysk który przepuszczał i jego okolice które były wypełnione tak jakby czarną mazią która pod wpływem gorąca smrodziła mi w aucie więc radzę najpierw zajrzeć pod pokrywe.