Xenon – Dyskusja / Problemy / Rozwiązania
A tak na marginesie, jak włączycie ksenony, to jak patrzycie na soczewki będąc przed maską samochodu to jest zauważalny ruch świateł góra-dół i później ustabilizowanie? Bo ja tego u siebie nie zaobserwowałem i obawiam się, że coś u mnie z poziomowaniem nie tak. Dajcie proszę znać jak jest u Was. Zauważyłem, że dalej powinny świecić ksenony, jak obserwuje inne samochody... Nie wiem czy się martwić, czy tak jest normalnie.
- Od: 11 kwi 2010, 13:49
- Auto: Mazda 3 HB BL Sport DiSi i-stop 2011/2012 2.0 Benzyna
marcin255 napisał(a):najpierw zapal światła potem odpal silnik
U mnie nie ma to znaczenia. Po włączeniu widoczny ruch świateł ok 0.5 metra do góry, następnie w dół i dopiero ustawiają się w prawidłowej pozycji.

EDIT:
Też wam tak szybko znika płyn od spryskiwaczy?
Luk@s napisał(a):U mnie nie ma to znaczenia. Po włączeniu widoczny ruch świateł ok 0.5 metra do góry, następnie w dół i dopiero ustawiają się w prawidłowej pozycji
u mnie tylko w tej kolejności-światła-silnik i wtedy ruch

aRcek napisał(a):a mi zawsze ojciec powtarzał, żebym nie włączał silnika na zapalonych światłach i trzymam się tej zasady
w maluchu i 125p jak najbardziej

Mam dokładnie taki sam problem jak marcin255 Światła świecą max 3-4m, choć diagnosta mowi że są ustawione idealnie, kolor idelalnie biały. Czekam na relację czy coś się zmieniło po zmianie palników.
marcin255 napisał(a):aRcek napisał(a):a mi zawsze ojciec powtarzał, żebym nie włączał silnika na zapalonych światłach i trzymam się tej zasady
w maluchu i 125p jak najbardziej
jak zima bedziesz miec slaby akumulator to docenisz takie rady
- Od: 30 wrz 2009, 17:52
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 lift
uszatyy napisał(a):jak zima bedziesz miec slaby akumulator to docenisz takie rady
Dokładnie, właśnie tak wykończyłem w zeszłym roku Mazde 6

Luk@s napisał(a):światełka, klima, radyjko... przed odpaleniem i dziękuje
na ile na 30 min aż sie nagrzeje -to nie dziwię się ,ze aku padł.
No i po wymianie
,powiem tylko miodzio , miodzio , były w Madzi Osram 6600 ? cos takiego po zmianie -reweeeelacja -nastała jasność
Założyłem Philips 85122 + -213 zł. z przesyłką
No to gratki 
W moim 7 latku xenon świeci ładnie ale chyba były wymieniane żarniki już raz. Tak jak mówi Luk@s przy zapaleniu światełek polecą do góry potem opadną i mazda "strzela do laseczek oczkami"
W moim 7 latku xenon świeci ładnie ale chyba były wymieniane żarniki już raz. Tak jak mówi Luk@s przy zapaleniu światełek polecą do góry potem opadną i mazda "strzela do laseczek oczkami"
Czyli Seraf nie zależnie czy odpalony silnik czy nie włączasz światła (przez kogoś) i jak obserwujesz z przodu to widać ten ruch? Bo jak odpalam światła będąc w samochodzie to widzę na początku jakby bardziej niebieskie, później się rozgrzewają, nie zaobserwowałem tego ruchu, patrząc na wprost. Chyba muszę to dokładniej sprawdzić...
Gratki Marcin
)
marcin255 napisał(a):No i po wymianie,powiem tylko miodzio , miodzio , były w Madzi Osram 6600 ? cos takiego po zmianie -reweeeelacja -nastała jasność
![]()
Gratki Marcin
- Od: 11 kwi 2010, 13:49
- Auto: Mazda 3 HB BL Sport DiSi i-stop 2011/2012 2.0 Benzyna
Ja jak włączę same światła-brak ruchu- jak odpalę silnik i wtedy światła-brak ruchu
najpierw światła potem silnik -wtedy ruch góra dół
nie wiem dlaczego tak mam
najpierw światła potem silnik -wtedy ruch góra dół
nie wiem dlaczego tak mam
Luk@s napisał(a):Ściągałeś zderzak?
Tylko to ma sens godzinka roboty efekt o niebo lepiej swiecą nowe palniki ,tamte jeszcze raczej fabryczne były.
Ja prawego jakoś zmieniłem ale przy lewym już nie dało rady
U mnie w aucie w Niemczech ktoś się woził na niebieskich pozycjach led i ksenonie już teraz nie pamiętam 8000k albo 6000k więc za pozycje miałem już problemy jak tylko wjechałem do Polski, przed autostradką w Nowym Tomyślu już "halt" i zmieniamy albo zabieramy dowodzik tylko ciekawe jaki by mi wtedy zabrali
U mnie w aucie w Niemczech ktoś się woził na niebieskich pozycjach led i ksenonie już teraz nie pamiętam 8000k albo 6000k więc za pozycje miałem już problemy jak tylko wjechałem do Polski, przed autostradką w Nowym Tomyślu już "halt" i zmieniamy albo zabieramy dowodzik tylko ciekawe jaki by mi wtedy zabrali

Brunek odpalam światła z pilota do TV
i zanim zaświecą zbiegam na dół zobaczyć efekty świetlne
1. włączam silnik
2. włączam światła
3. obserwuje jak silniczki autopoziomowania zmieniają wysokość świecenia
4. radio
5. do pracy
1. włączam silnik
2. włączam światła
3. obserwuje jak silniczki autopoziomowania zmieniają wysokość świecenia
4. radio
5. do pracy