Praca klimatyzacji
Wszystko, co mechaniczne kiedyś się zużywa. Być może twoja sprężarka zaczyna się starzeć i to są pierwsze objawy? Na pewno masz w okolicy jakiś renomowany serwis klimatyzacji. Podjedź, posłuchają, może cię uspokoją?
Wino, kobiety i śpiew – więcej nie dam rady.
Oby skończyło się na uspokajaniu
Wybiorę się chyba dla świętego spokoju w najbliższym czasie – po prostu byłem ciekaw opinii. Jeśli ktoś będzie miał coś do dodania to zapraszam.
Wybiorę się chyba dla świętego spokoju w najbliższym czasie – po prostu byłem ciekaw opinii. Jeśli ktoś będzie miał coś do dodania to zapraszam.
- Od: 6 kwi 2011, 09:32
- Auto: Mazda 3 BK Y6 '04 Hatchback
Golf MK 7,5 1.4TSI '18
Witam
Od niedawna jestem posiadaczem Mazdy 3. Dopiero co się z nią "zaprzyjaźniam" i już nurtuje mnie głupie pytanie. Mianowicie kiedy klimatyzacja jest włączona: Kiedy przycisk A/C świeci się na zielono czy kiedy się nie świeci.
Od niedawna jestem posiadaczem Mazdy 3. Dopiero co się z nią "zaprzyjaźniam" i już nurtuje mnie głupie pytanie. Mianowicie kiedy klimatyzacja jest włączona: Kiedy przycisk A/C świeci się na zielono czy kiedy się nie świeci.
Chcialbym troche odswiezyc temat bo mam ten sam problem.Mazde kupilem niedawno wiec nie wiem czy ten typ tak ma? Cykle trwajace 2-3 sekundy. Po serwisie klimy Sprezarka i wentylator na chlodnicy włączają sie na te 2-3 sekundy i wylaczaja sie. Piszecie w tym poście ,że mazdy tak maja. Na pewno? W jednym z ostatnich postow kolega napisal ze mial za duzo czynnika i za duze cisnienie. I to bylo przyczyną.
wiec jak to jest w koncu w tych mazdach z tymi sprezarkami i wentylatorami? Bo nie wiem czy moge jezdzic bez obaw czy mam sie czyms zaczac martwic?
Mazda 2.0 benzyna,climatronic
wiec jak to jest w koncu w tych mazdach z tymi sprezarkami i wentylatorami? Bo nie wiem czy moge jezdzic bez obaw czy mam sie czyms zaczac martwic?
Mazda 2.0 benzyna,climatronic
- Od: 6 sty 2015, 01:27
- Auto: Mazda 3 Top Sport Aero
2.0 LF, 2004
Kolego klima i tak włącza się od 2stC jest zimno więc to jest normalne że włącza się na 2-3 sek bo po co ma dłużej? przecież nie ma teraz ponad 35 w cieniu. zobacz że będziesz miał koło 0 i niżej to nie załączy Ci się klima, jedynie napis AC, sprężarka nie.
Poza tym ktoś tez pisał że wszystko jest zależne od temp na zewnątrz. Np. na zewnątrz masz 1stC i ustawisz w aucie na 18stC to i tak będzie ciepłe wiało bo w lato jakby było na zewnątrz 37 a Ty byś też miał ustawione 18 to będzie wiało chłodne a nie ciepłe jak zimą. Więc nie dziw się włącza Ci się na 2 sek.
U mnie było dzisiaj 0 i nie załączyła się, a załącza bynajmniej u mnie od 2stC wcześniej też czytałem bo ktoś pisał że od takiej temp ma się załączać już.
Poza tym ktoś tez pisał że wszystko jest zależne od temp na zewnątrz. Np. na zewnątrz masz 1stC i ustawisz w aucie na 18stC to i tak będzie ciepłe wiało bo w lato jakby było na zewnątrz 37 a Ty byś też miał ustawione 18 to będzie wiało chłodne a nie ciepłe jak zimą. Więc nie dziw się włącza Ci się na 2 sek.
U mnie było dzisiaj 0 i nie załączyła się, a załącza bynajmniej u mnie od 2stC wcześniej też czytałem bo ktoś pisał że od takiej temp ma się załączać już.
Marcis może u ciebie klima rusza od 2 u mnie po uruchomieniu auta nawet przy mrozie wentylator i sprężarka rusza, obraca gazem jakieś 5-10 sekund i zatrzymuje się. Pracuje cyklicznie co jakiś czas (dużo większe odstępy czasu niż w lato) ale rusza, gdyby tego nie robiła auto by parowało.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Szpilki do kół
Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Powiem Ci że jak jest wilgotne powietrze i szyby parują, to nigdy nie miałem problemu bo po włączeniu klima się włączyła i po kilku sek szyby w aucie czyste. ja napisałem tak jak ktoś to opisywał. jaka jest prawda nie wiem. Może ktoś znajdzie rzetelną informacje z manuala i napisze bo sam jestem ciekaw. U mnie tak też jest bynajmniej. Poniżej 2stC nie słyszałem żeby się włączyła a szyby mi też poniżej tej temp nie parują nawet bez klimy. Bo jak jest koło 5 deszcz lub plucha to działa bez żadnego problemu. No może coś ktoś napisze mądrego 
No u mnie było dzisiaj w granicach 2 lub 3 stopni. Ale działa tak jak opisywałem. Włączę przycisk AC w aucie, sprężarka się włączy wraz z wentylatorem po chwili, pochodzi z 3 sekundy i się wyłączy. Chwila przerwy i znowu ten sam cykl 3-sekundowy. Nieważne czy ustawię w aucie 15 stopni czy 28. Zimnem wieje, ciepłem wieje. Zobaczę jak się temperatura za miesiąc podniesie na dworze czy coś się poprawi. W razie czego będę szukał przyczyny dalej i zajrzę oczywiście na forum.
2.0 LF, 2004
No nie chce Cię wprowadzać w błąd bo sam nie wiem. U mnie jest tak samo i klima w lato działa bardzo dobrze tyle że długo pracuje. A co do temp to tak jak czytałem czyli że jak jest zimno na zewnątrz do w samochodzie zimnego nie puścisz, a jak ciepło to ciepłego. Jeśli ustawisz na 15stC to wieje już max zimnie bez względu na czujnik wewnętrzny i zewnętrzny tak samo i na 29 tyle że gorąc.
Wiec wyczytalem z instrukcji mazdy ze klimatyzacja nie wlaczy sie gdy jest temperatura minusowa. Przycisk od klimy bedzie sie swiecil ale system bedzie auyomatycznie wylaczony. Jednak nadal dziwi mnie fakt ze wentylator sie wlacza po krotkim czasie od uruchomienia klimy,no i po krotkim cyklu wszystko sie wylacza. Nie wyglada to normalnie. Jak jeszcze jakis uzytkownik moze sprawdzic jak to jest w jego aucie to bylbym wdzieczny.
2.0 LF, 2004