Serwis klimatyzacji przed upalnym latem M3 BK

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez lukaszm » 25 kwi 2012, 09:49

widmo82 napisał(a): Kilka dni temu na jednym z portali zakupow grupowych byla oferta ozonowania auta. Po wnikliwej analizie na czym polega "okazja", okazalo sie ze serwis daje gwarancje na usuniecie zapachow wewnatrz auta ale w rozumieniu: zakopcone wnetrzne a nie odgrzybianie klimy. Celowo uzyto specjalnych zwrotow w celu wprowadzenia zludzenia iz chodzi o odgrzybianie klimatyzacji.
A myślałem nad skorzystaniem z tego typu oferty na tym portalu :) a tu okazuje się zonk :(

lga napisał(a):Ja zapłaciłem w tym roku za serwis klimy w Auto Serwis s.c. w Łodzi 350zł.

Dominooo napisał(a):W ASO Mazda Boroń jest promocja na kompleksową obsługę klimatyzacji za 199zł.
Ozonowanie, wymiana czynnika, itp.

Niestety wygoda kosztuje i to dość sporo szkoda że drożej niż zakup oleju i filtrów :(

sorry za ot ale z ciekawości nie mogę wyrobić ....
Iga zastanawia mnie twój nick :) bo piszesz
lga napisał(a):Ja zapłaciłem
czyli jednak nie kobieta :)
Forumowicz

Od: 21 mar 2008, 21:04
Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999

Postprzez lga » 25 kwi 2012, 09:52

lukaszm napisał(a):czyli jednak nie kobieta

:D l od wielkiej litery L :)
Forumowicz

Od: 10 kwi 2012, 09:53
Auto: Mazda 3 BK 2007 1.6 CD Aktiv Sport

Postprzez widmo82 » 25 kwi 2012, 20:05

lukaszm napisał(a): A myślałem nad skorzystaniem z tego typu oferty na tym portalu :) a tu okazuje się zonk :(

Nie trac nadziei, po prostu czytaj uwaznie, dzwon i pytaj wnikliwie co kupujesz. Ja kupilem za 25zeta mycie reczne+ozonowanie w Radomiu :) Jade w sobote, zobaczymy co to warte, przez telefon Pan opowiadal pieknie :) Oczywiscie nie ludze sie ze tak bedzie, przeciez to 25zeta a w pakiecie mycie :)
Gdyby ktos mnie oszukal, ustawilbym sie przed drzwiami z duzą plansza i napisem ze tutaj trzeba czytac wszystko 3x – uwazajcie :) Gwarantuje, że po 5minutach zaproszą mnie na reklamację :)
Moderator "3BK" -Paweł
Moderator

Od: 26 paź 2008, 10:23
Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008

Postprzez Tolek » 26 kwi 2012, 10:51

lukaszm napisał(a):
widmo82 napisał(a): Kilka dni temu na jednym z portali zakupow grupowych byla oferta ozonowania auta. Po wnikliwej analizie na czym polega "okazja", okazalo sie ze serwis daje gwarancje na usuniecie zapachow wewnatrz auta ale w rozumieniu: zakopcone wnetrzne a nie odgrzybianie klimy. Celowo uzyto specjalnych zwrotow w celu wprowadzenia zludzenia iz chodzi o odgrzybianie klimatyzacji.
A myślałem nad skorzystaniem z tego typu oferty na tym portalu :) a tu okazuje się zonk :(

lga napisał(a):Ja zapłaciłem w tym roku za serwis klimy w Auto Serwis s.c. w Łodzi 350zł.

Dominooo napisał(a):W ASO Mazda Boroń jest promocja na kompleksową obsługę klimatyzacji za 199zł.
Ozonowanie, wymiana czynnika, itp.

Niestety wygoda kosztuje i to dość sporo szkoda że drożej niż zakup oleju i filtrów :(

sorry za ot ale z ciekawości nie mogę wyrobić ....
Iga zastanawia mnie twój nick :) bo piszesz
lga napisał(a):Ja zapłaciłem
czyli jednak nie kobieta :)

O matko!!!! Właśnie wróciłem z serwisu klimatyzacji. Wymiana czynnika i oleju oraz ozonowanie – razem 100zł. Wyczyszczenie układu trwało około 30 minut. Potem napełnienie i ozonowanie następne 30 min. Stałem i widziałem. Nie było "czarowania".
"Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem." – "Pozdrawiam" Dr House
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 18:08
Auto: Mazda 3, 1.6, 105KM, 2005r.

Postprzez widmo82 » 26 kwi 2012, 13:45

Tolek napisał(a):O matko!!!! Właśnie wróciłem z serwisu klimatyzacji. Wymiana czynnika i oleju oraz ozonowanie – razem 100zł. Wyczyszczenie układu trwało około 30 minut. Potem napełnienie i ozonowanie następne 30 min. Stałem i widziałem. Nie było "czarowania".

Ile musieli dobic czynnika? Na czym polega czyszczenie układu?
Gdzie byłes?
Moderator "3BK" -Paweł
Moderator

Postprzez Tolek » 26 kwi 2012, 16:48

widmo82 napisał(a):
Tolek napisał(a):O matko!!!! Właśnie wróciłem z serwisu klimatyzacji. Wymiana czynnika i oleju oraz ozonowanie – razem 100zł. Wyczyszczenie układu trwało około 30 minut. Potem napełnienie i ozonowanie następne 30 min. Stałem i widziałem. Nie było "czarowania".

Ile musieli dobic czynnika? Na czym polega czyszczenie układu?
Gdzie byłes?

Podłączono pod maszynę, która "wysysa" czynnik chłodzący i olej. Czynnika chłodzącego wyssało około 450g i napełniono zupełnie nowym. Analogicznie było z olejem. Czyli przez dwa lata (ostatni raz byłem dwa lata temu) ubyło około 150-200g. Mogłem tylko dobić to co brakowało ale właśnie zaproponowano mi całkowitą wymianę za te same pieniądze. Dodam, że klima działała mi bez zarzutu, ale postanowiłem sprawdzić przed sezonem. Cały czas myślałem, że olej smarujący jest w czynniku chłodzącym, a się okazało, że zupełnie osobno go się podaje.
A gdzie byłem? Pewnie województwo pomorskie Cię nie interesuje. Trochę za daleko. ;)
"Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem." – "Pozdrawiam" Dr House
Forumowicz

Postprzez akostarek » 26 kwi 2012, 17:29

Czynnika należy nabić 500g, więc nie wiem jak policzyli Ci, że ubyło 150-200 g ;) Nowy czynnik hmm, jeszcze nie słyszałem, żeby serwis klimy polegał tylko na dobiciu czynnika :D, to się regeneruje bo jest drogie (butla 12kg ~600 zł), ale może akurat Ci się udało i dostałeś nowy. Masz wydruk z maszyny ? sprawdź ile Ci nabili, bo jak odciągnęli 450 g i dodali 150g to może być kłopot <oczy>

http://www.mototechnika.republika.pl/pliki/klima.html napisał(a):przy obsłudze klimatyzacji należy wykonać następujące czynności:
zidentyfikować czynnik chłodzący (R12 lub R134a)
opróżnić układ z czynnika chłodzącego i oleju smarującego sprężarkę (te dwa płyny są wymieszane, a urządzenie do obsługi klimatyzacji oddziela je do dwóch oddzielnych pojemników)
urządzenie dokonuje regeneracji odciągniętego wcześniej czynnika chłodzącego
sprawdzić szczelność układu
dodać olej sprężarkowy
napełnić układ czynnikiem chłodzącym
Forumowicz

Od: 31 sty 2011, 11:57
Auto: Mazda3 BK Y6 '05

Postprzez Tolek » 26 kwi 2012, 18:02

akostarek napisał(a):Czynnika należy nabić 500g, więc nie wiem jak policzyli Ci, że ubyło 150-200 g ;) Nowy czynnik hmm, jeszcze nie słyszałem, żeby serwis klimy polegał tylko na dobiciu czynnika :D, to się regeneruje bo jest drogie (butla 12kg ~600 zł), ale może akurat Ci się udało i dostałeś nowy. Masz wydruk z maszyny ? sprawdź ile Ci nabili, bo jak odciągnęli 450 g i dodali 150g to może być kłopot <oczy>

http://www.mototechnika.republika.pl/pliki/klima.html napisał(a):przy obsłudze klimatyzacji należy wykonać następujące czynności:
zidentyfikować czynnik chłodzący (R12 lub R134a)
opróżnić układ z czynnika chłodzącego i oleju smarującego sprężarkę (te dwa płyny są wymieszane, a urządzenie do obsługi klimatyzacji oddziela je do dwóch oddzielnych pojemników)
urządzenie dokonuje regeneracji odciągniętego wcześniej czynnika chłodzącego
sprawdzić szczelność układu
dodać olej sprężarkowy
napełnić układ czynnikiem chłodzącym

Naprawdę cię nie rozumiem. Pisząc, że ubyło 150-200g sugerowałem się innymi wpisami na forum (różna interpretacja jaka jest dokładna ilość w napełnionym układzie). Myślę, że 90% forumowiczów tobie napisze, że kiedykolwiek wcześniej zdarzało się im "dobijać" klimatyzację i to nie tylko w mazdach.
Masz rację, zainstalowano mi 520g.
Jeżeli chodzi o wydruk. Czy mam zeskanować i przedstawić??? <spoko>
Ps. Dziękuję za dołączony link, który mówi o wzorcowym przeglądzie klimatyzacji. Bo tylko mnie to utwierdziło w tym, że wszystko zostało wykonane profesjonalnie.
Forumowicz

Postprzez aRcek » 26 kwi 2012, 18:43

Kto zna jakiś dobry serwis klimy w Warszawie? Najlepiej okolice Bemowa, albo w ostatecznosci Lewa strona Warszawy.
Obrazek [color=#80BFFF]
Forumowicz

Od: 5 sie 2009, 11:50
Auto: mazda 3 2.0. v8

PostTen post został usunięty przez akostarek 26 kwi 2012, 19:22.
Powód: nevermind

Postprzez widmo82 » 26 kwi 2012, 23:04

Tolek: pytajac, gdzie byles, mialem na mysli czy to bylo konkretne ASO czy u Pana Mietka. Jesli chodzi o fakt ze udalo sie wbic w Tolka uklad o 4% wiecej niz podawalaby serwisowka tego ukladu... moze to zalezy od zastosowanego cisnienia, moze po prostu oszukano go o cale 20g :) Gorzej jesli "przeładowanie" układu moze go uszkodzic tak jak przelanie silnika znacznie ponad max na bagnecie.
Moderator "3BK" -Paweł
Moderator

Postprzez marcin255 » 27 kwi 2012, 06:03

Maszyna serwisowa do klimy ma niby w pamięci wszystkie modele i w M 3 2.0 wyświetla niby 530 g czynnika
Ceed GT 1.6T 225KM
Obrazek
T-Roc 2.0 TSI 4motion 190KM
Obrazek
Forumowicz

Od: 28 gru 2008, 23:14
Auto: Była 323F BA
87 KM -122 Nm
Mazda 3-2.0 LF
166 KM -209
KIA CEE’D GT
204 KM -265 Nm up
225 KM -330 Nm
T-Roc 2.0TSI 4motion 190KM 320Nm up.....?

Postprzez akostarek » 27 kwi 2012, 08:21

tak ma, dane z autodaty albo innego cuda, które są jakie są :)
=> http://www.thaimazda3.com/svmanual/esic ... 38T03.html
Forumowicz

Od: 31 sty 2011, 11:57
Auto: Mazda3 BK Y6 '05

Postprzez Tolek » 27 kwi 2012, 08:41

widmo82 napisał(a):moze po prostu oszukano go o cale 20g

Owa maszyna oprócz wydruku ma również wyświetlacz, na którym na bieżąco widać jakie czynności wykonuje i jakie ilości są ściągane i uzupełniane. Nie robią z tego żadnej tajemnicy i można sobie popatrzeć.
widmo82 napisał(a): pytajac, gdzie byles, mialem na mysli czy to bylo konkretne ASO czy u Pana Mietka.

Imienia nie znam <lol> Jest to typowy serwis klimatyzacji. Żadne tam ASO. Korzystam z usług tego zakładu już 8 rok i nigdy nic przykrego mnie nie spotkało. Dlatego też mam pełne zaufanie do tej firmy. Szczerze mówiąc z mazdą byłem trzeci raz i nigdy wcześniej się nie interesowałem-co, ile, czego, po co? Ważne, że chłodziło.
Forumowicz

Postprzez wlodarek » 8 maja 2012, 01:25

Witam, korzystając z tego, że temat o klimatyzacji pozwolę się dołączyć. Mianowicie coś się stało po zimie, że po włączeniu klimy zaczyna coś dziwnie buczeć. Nie jest to odgłos samej sprężarki, bo wcześniej tego nie było nie jest to również ciągłe buczenie, tylko na niektórych obrotach na innych mija (przeważnie na niższych ok 1000). Nie miałem nigdy klimy więc nie wiem, czy to normalne czy nie, czy trzeba uzupełnić jakieś płyny, czy to coś poważnego. Jeśli to pomoże to dźwięk tego buczenia przypomina coś jakby komarek gdzieś w okolicy przejeżdżał po czym mija :| Wiecie co to może być?
/Jeśli to nie tu albo czego brakuje to proszę o wyrozumiałość./
wlodarek

Postprzez tdy » 15 maja 2012, 11:45

Forumowicze,
polećcie proszę jakiegoś specja od klimy, ale głównie od jej elektrycznej strony. Mam taki problem, że mojej BK nie odpalają się wiatraki, wskutek czego ciśnienie w instalacji klimy dochodzi do ponad 20atmosfer, co wiadomo czym grozi. W ogóle klima się włącza kiedy jej pasuje – pewnie też z tego samego powodu. Szukam zatem warsztatu, który zna temat od tej strony. Pomożecie?:–)
Początkujący

Od: 6 kwi 2012, 14:10
Auto: M3 BK, 2004, 1.6

Postprzez lga » 15 maja 2012, 12:17

tdy napisał(a):Forumowicze,
polećcie proszę jakiegoś specja od klimy, ale głównie od jej elektrycznej strony. Mam taki problem, że mojej BK nie odpalają się wiatraki, wskutek czego ciśnienie w instalacji klimy dochodzi do ponad 20atmosfer, co wiadomo czym grozi. W ogóle klima się włącza kiedy jej pasuje – pewnie też z tego samego powodu. Szukam zatem warsztatu, który zna temat od tej strony. Pomożecie?:–)

Najpierw napisz, skąd ma być ten polecany spec, albo uzupełnij swój profil.
Forumowicz

Od: 10 kwi 2012, 09:53
Auto: Mazda 3 BK 2007 1.6 CD Aktiv Sport

Postprzez tdy » 15 maja 2012, 16:16

lga napisał(a):

Kraków – wybaczcie:–) Profil też zaraz uzupełniam.
Początkujący

Postprzez tdy » 16 maja 2012, 18:25

tdy napisał(a):
lga napisał(a):

Kraków – wybaczcie:–) Profil też zaraz uzupełniam.

Znalazłem i z czystym sumieniem polecam. Przypomniałem sobie, że kilka lat temu podjechałem ze swoją Hondą w to miejsce i błyskawicznie zdiagnozowali problem Pomyślałem, że uderzę tam jeszcze raz. I to był strzał w 10tke! Nie dość, że zajmują sie elektryką to robią ful serwis klimatyzacji wiec kompleksowo mnie obsłużyli. Szybko zlokalizowali problem – nadgnite kable przy module klimy (na szczęście sam moduł był w porządku, czego nie można powiedzieć o jego obudowie, która sugerowała że w środku jest tylko sam pył i miał – wiadomo ehh ta korozja w naszych Mazdach). Po naprawie wszystko śmiga pięknie. Serwis HiuArt znajduje się pod adresem: Pastelowa 2a, Kraków . Troche się trzeba tam ich naszukać, dobrze schowani a do tego przez remont w okolicy nie da się tam dojechać nie łamiąc zakazu skrętu czy wjazdu – ale warto. Polecam!! (moją M3 obsługiwał Pan Łukasz)

ps. Jeżeli ktoś ma bliżej, to mają swój drugi oddział w Zelczynie 175, Wielkie Drogi – to pod Krakowem w okolicach Skawiny.
Początkujący

Postprzez kosamkpl » 19 maja 2012, 12:57

Poleci ktoś sprawdzony serwis klimatyzacji w Łodzi lub okolicach ?
Forumowicz

Od: 15 kwi 2012, 20:30
Auto: Mazda 3 BK 2007 1.6 105 KM