Światła do jazdy dziennej LED – dyskusja
cbr napisał(a):Zmieniał na światła mijania i jadę dalej, dla własnego spokoju można jeszcze wpiąć bezpiecznik po drodze tak jak już natrafi się naprawdę menda, to wykręcasz go i moduł jest odłączony, czyli tj. zdemontowany.
Gdyby mieli być tacy upierdliwi jak mówisz Marcin to mogę się założyć, że 70% samochodów poruszających się w naszym kraju miało by zabrane dowody rejestracyjne za dzienne za 30zl.
Moduł u mnie jest w skrzynce akumulatora, jest on podłączany do okablowania za pomocą kostki więc można go w dowolnym momencie odpiąć bez większego problemu. Dodatkowo, w korpusie modułu osadzony jest bezpiecznik.
- Od: 10 kwi 2012, 09:53
- Auto: Mazda 3 BK 2007 1.6 CD Aktiv Sport
rozmawiałem dziś z gościem i podobno te ledy to ory.Mazdy
http://moto.allegro.pl/zderzak-mazda-3- ... 46351.html
czyli jednak nowa ma w akcesoriach
http://www.mazda.pl/owning_mazda/accessories1/

czyli jednak nowa ma w akcesoriach
http://www.mazda.pl/owning_mazda/accessories1/
Nowa ma ale nam nic to nie daje
poza tym mi osobiście jakoś nie przypadają do gustu inna sprawa, że chyba do MPSa nie pasują.
kodipar78 napisał(a):No i w końcu mi się zamontować LED-y. Oto efekt.
https://picasaweb.google.com/107146437974464904679/ScrapbookPhotos#5733182064582783362
https://picasaweb.google.com/107146437974464904679/ScrapbookPhotos#5733182043368371682
Jeśli ktoś chciałby podobnie zamontować kupując nową atrapę podpowiadam, że od sedana do hatchbacka nie pasuje.
Wg mnie ten pomysł najlepszy pod względem stylistycznym... tylko na czym stanęło z legalnością tego rozwiązania, bo nie śledziłem do końca?
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
Gdzieś mam te 25 cm2.
1. Powierzchnia lampy – to nie są lampy tylko oddzielne diody
2. Już kilka razy drogówka się przyglądała i nic
3. Dałem przecież w tym wątku http://www.infor.pl/dzienniki-unii-europejskiej,seria-L,rok,2011,nr,323.html link do Regulamin nr 48 z dnia 6 grudnia 2011 r A NIE 2009, w którym nie ma nic o powierzchni 25 cm.
4 Te na moje oko tyż nie mają 25 cm2, a poza tym jak zmierzyć te 25 cm skoro w regulaminie jest mowa o powierzchni lampy – TO NIE JEST LAMPA – TO SĄ ODDZIELNE DIODY
!
5. Moje po 3 diody na każda stronę świecą lepiej niż te według Ciebie 25 centymetrowe u niektórych ludzi, którzy pokupowali OBRYSÓWKI i pomontowali jako światła dzienne.
Bez urazy, ale to jest wątek o tym czy ktoś montował, jak itd. jeśli cały czas chcesz wyjeżdźać tylko z tymi 25 cm2 to znaczy, że nic nie wnosisz oraz zaśmiecasz temat.
Załóż oddzielny wątek o legalności zamontowanych diód i tam wnikaj.
1. Powierzchnia lampy – to nie są lampy tylko oddzielne diody
2. Już kilka razy drogówka się przyglądała i nic
3. Dałem przecież w tym wątku http://www.infor.pl/dzienniki-unii-europejskiej,seria-L,rok,2011,nr,323.html link do Regulamin nr 48 z dnia 6 grudnia 2011 r A NIE 2009, w którym nie ma nic o powierzchni 25 cm.
4 Te na moje oko tyż nie mają 25 cm2, a poza tym jak zmierzyć te 25 cm skoro w regulaminie jest mowa o powierzchni lampy – TO NIE JEST LAMPA – TO SĄ ODDZIELNE DIODY

5. Moje po 3 diody na każda stronę świecą lepiej niż te według Ciebie 25 centymetrowe u niektórych ludzi, którzy pokupowali OBRYSÓWKI i pomontowali jako światła dzienne.
Bez urazy, ale to jest wątek o tym czy ktoś montował, jak itd. jeśli cały czas chcesz wyjeżdźać tylko z tymi 25 cm2 to znaczy, że nic nie wnosisz oraz zaśmiecasz temat.

- Od: 17 maja 2011, 20:59
- Auto: Mazda 3 (2005)
kodipar78 napisał(a):4 Te na moje oko tyż nie mają 25 cm2, a poza tym jak zmierzyć te 25 cm skoro w regulaminie jest mowa o powierzchni lampy – TO NIE JEST LAMPA – TO SĄ ODDZIELNE DIODY!
Regulamin nr 87 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) — Jednolite przepisy dotyczące homologacji świateł jazdy dziennej przeznaczonych dla pojazdów o napędzie silnikowym napisał(a):Światło posiadające więcej niż jedno źródło światła musi spełniać wymóg minimalnej światłości w przypadku awarii jednego ze źródeł światła, a w przypadku gdy światło wysyłane jest ze wszystkich źródeł, nie może być przekroczona światłość maksymalna.
Zespół źródeł światła, połączonych w taki obwód, że awaria jednego źródła powoduje przerwanie świecenia pozostałych, uważa się za jedno źródło światła.
8. POWIERZCHNIA WIDOCZNA
Pole powierzchni widocznej w kierunku osi odniesienia światła musi wynosić co najmniej 25 cm 2 i nie więcej niż 200 cm 2 .
To tak w gwoli ścisłości
Dla mnie ważne, żeby te światła były widoczne, bo niektórzy wsadzają takie cuda że głowa boli...
kodipar78 napisał(a):Gdzieś mam te 25 cm2.
Nigdzie nie krytykuje twojego montażu, dla mnie możesz sobie powiesić i lampki choinkowe na zderzaku, jeżeli Ci się to podoba.
Kolega pytał o kwestie techniczną, odpowiedziałem i tyle. Dodatkowo wspomniałem o tym pierwszy raz w tym dziale. Polecam uważne czytanie

- Od: 26 mar 2012, 14:19
- Auto: Mazda 3 BK 2.0 LF Top '05 HB
A ja mam takie trochę chyba niepoważne pytanie, no ale cóż ...
Doszedł właśnie do mnie moduł DRL taki jak u Igy. No i teraz tam napisali, żeby podpinać wszystko do przewodów zasilających. Do żarówki św drogowych jak i postojowych idą po 2 kable: czarny i czerwony w paski. Który to zasilanie
Nie mam woltomierza i sam tego sprawdzić nie mogę, a poza tym szczegółem montaż wydaje się banalny.
No i druga sprawa raczej do Igy: w zestawie poza załączonymi kablami dostałem tez 2 kawałki fioletowego przewodu (reszta fioletów idzie do świateł drogowych) z takim jakimś małym czarnym cylinderkiem po środku z napisem 6A4 DC. Wiesz może po co to, bo instrukcja montażu o tym nie wspomina...
Ale żeby nie było pisali, że dają 5 łączy do przewodów a dali 9
Doszedł właśnie do mnie moduł DRL taki jak u Igy. No i teraz tam napisali, żeby podpinać wszystko do przewodów zasilających. Do żarówki św drogowych jak i postojowych idą po 2 kable: czarny i czerwony w paski. Który to zasilanie
No i druga sprawa raczej do Igy: w zestawie poza załączonymi kablami dostałem tez 2 kawałki fioletowego przewodu (reszta fioletów idzie do świateł drogowych) z takim jakimś małym czarnym cylinderkiem po środku z napisem 6A4 DC. Wiesz może po co to, bo instrukcja montażu o tym nie wspomina...
Ale żeby nie było pisali, że dają 5 łączy do przewodów a dali 9
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
Czarny to masa tyle chyba wystarczy 
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
Grzegorz K napisał(a):z takim jakimś małym czarnym cylinderkiem po środku z napisem 6A4 DC.
Dioda prostownicza, ze tak powiem hamuje przepływ prądu w jedną stronę
Grzegorz K napisał(a):czerwony w paski.
To jest zasilanie.
bieski napisał(a):Dioda prostownicza, ze tak powiem hamuje przepływ prądu w jedną stronęTeraz tylko musisz pomyśleć gdzie to trzeba wpiąć.
Czy to był sarkazm czy na prawdę tez nie wiecie gdzie to wpiąć
No i dlaczego instrukcja nic o tym nie mówi
Swoją drogą w która stronę blokuje a w którą puszcza prąd. Nie ma tam żadnych strzałek, jedynie nad napisem jest srebrny pasek, a pod napisem go nie ma ...

podłączasz + do anody
może masz ten moduł z jakimiś dodatkowymi funkcjami ? wyłączanie ręcznym czy coś ?
Dokładnie ta instrukcja jest dołączona do modułu http://www.drl.proeltec.com/inst1.pdf
I ni cholery nic tam o tych diodach nie ma. Napisałem już do producenta, ale odpowiedź najwczesniej jutro, ja bym chciał już bladym świtem to podłączyć
EDIT:
już wszystko wiem, montaż trwał ok 1h, wszystko działa. Szczegóły i foto wieczorem.
Pzdr
EDIT:
Zgodnie z tym co zmierzył akostarek przy wyłączonych lampach idą na żarówki drogowe 2 masy. Dioda prostownicza jest po to, żeby wszystko działało jak należy. Trzeba ją wpiąć w obwód zasilający świateł drogowych srebrnym rantem w stronę żarówki (czyli tak jak to rozrysował akostarek), a następnie wpiąć się przewodem zgodnie z instrukcją między diodą a żarówką. Inaczej będzie zwarcie. Z lewej strony jest więcej miejsca, więc mniejszy problem, ale z prawej trzeba się trochę nagimnastykować. Pracę znacznie usprawniają złączki dołączone do zestawi. Pomocą chętnie służy sprzedawca (nr kontaktowy jest na dołączonej instrukcji).
DRL włączają się po ok 5sek od odpalenia silnika, wyłączają ok 10sek po zgaszeniu. Moduł spokojnie mieści się w obudowie akumulatora.

EDIT 27.06.12.
Dziś było trochę dziwnie. Gdy dojechałem do pracy zorientowałem się, że światła nie działają. Po powrocie do domu sprawdziłem kable, odpiąłem i podłączyłem ponownie moduł i znów wszystko działa ...
Edit 31.07.12.
Moduł wrócił do producenta. Problem się powtarzał, zmienili coś z napięciem, potem jeszcze przestawienie 1 kala i jest ok. Tylko teraz światła gasną jakieś 4min. (nie mierzyłem dokładnie) po zgaszeniu silnika. Wielki + dla PROELTEC za pomoc techniczną przez telefon.
I ni cholery nic tam o tych diodach nie ma. Napisałem już do producenta, ale odpowiedź najwczesniej jutro, ja bym chciał już bladym świtem to podłączyć
EDIT:
już wszystko wiem, montaż trwał ok 1h, wszystko działa. Szczegóły i foto wieczorem.
Pzdr
EDIT:
Zgodnie z tym co zmierzył akostarek przy wyłączonych lampach idą na żarówki drogowe 2 masy. Dioda prostownicza jest po to, żeby wszystko działało jak należy. Trzeba ją wpiąć w obwód zasilający świateł drogowych srebrnym rantem w stronę żarówki (czyli tak jak to rozrysował akostarek), a następnie wpiąć się przewodem zgodnie z instrukcją między diodą a żarówką. Inaczej będzie zwarcie. Z lewej strony jest więcej miejsca, więc mniejszy problem, ale z prawej trzeba się trochę nagimnastykować. Pracę znacznie usprawniają złączki dołączone do zestawi. Pomocą chętnie służy sprzedawca (nr kontaktowy jest na dołączonej instrukcji).
DRL włączają się po ok 5sek od odpalenia silnika, wyłączają ok 10sek po zgaszeniu. Moduł spokojnie mieści się w obudowie akumulatora.

EDIT 27.06.12.
Dziś było trochę dziwnie. Gdy dojechałem do pracy zorientowałem się, że światła nie działają. Po powrocie do domu sprawdziłem kable, odpiąłem i podłączyłem ponownie moduł i znów wszystko działa ...
Edit 31.07.12.
Moduł wrócił do producenta. Problem się powtarzał, zmienili coś z napięciem, potem jeszcze przestawienie 1 kala i jest ok. Tylko teraz światła gasną jakieś 4min. (nie mierzyłem dokładnie) po zgaszeniu silnika. Wielki + dla PROELTEC za pomoc techniczną przez telefon.