I czy wystarczy je kupić wmontować i to by było na tyle, czy trzeba całe lampy xenonowe kupować?
Mazda3 BK wymiana żarówek: mijania, pozycyjna, kierunkowskazu, drogowe. str.4
- Od: 16 lis 2009, 12:42
- Auto: Mazda3 BK1.6 TS2 '04, Z6/Y6, 237tkm
Wmontowanie samych żarówek nie sprawi że będziesz miał "prawdziwe" ksenony w swojej Mazdzie.
By cieszyć się ksenonami musisz kupić reflektory wyposażone w specjalny żarnik, układ optyczny zapewniający odpowiednie skupienie światła oraz stabilizatory żarników. Dopiero wtedy Twoja Mazda zabłyśnie ksenonowym światłem.
Nie potrafię odpowiedzieć czy żarówki które wypatrzyłeś w ogóle nadają się do montażu w zwykłych oprawach, ale nawet jeśli tak to jedyna namiastka jaką będziesz miał z nich polegać będzie na nieco innej barwie światła.
Pozdr,
mathim
By cieszyć się ksenonami musisz kupić reflektory wyposażone w specjalny żarnik, układ optyczny zapewniający odpowiednie skupienie światła oraz stabilizatory żarników. Dopiero wtedy Twoja Mazda zabłyśnie ksenonowym światłem.
Nie potrafię odpowiedzieć czy żarówki które wypatrzyłeś w ogóle nadają się do montażu w zwykłych oprawach, ale nawet jeśli tak to jedyna namiastka jaką będziesz miał z nich polegać będzie na nieco innej barwie światła.
Pozdr,
mathim
- Od: 4 paź 2009, 16:29
- Auto: Mazda 3 Exclusiv+ 2.0 MZR DISI i-stop sedan
Witam,
ostatnio przepaliła mi się żarówka od świateł postojowych od strony kierowcy. Zastanawiam się nad kupnem kompletu żarówek Philips Crystal Vision albo Philips Blue Vision. Podobno Crystal są następcami wersji Blue...
Które polecacie? Czy obie wersje są legalne?
---------
Zerknij tu:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=7481
lub zapytaj tu:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=3188
ostatnio przepaliła mi się żarówka od świateł postojowych od strony kierowcy. Zastanawiam się nad kupnem kompletu żarówek Philips Crystal Vision albo Philips Blue Vision. Podobno Crystal są następcami wersji Blue...
Które polecacie? Czy obie wersje są legalne?
---------
Zerknij tu:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=7481
lub zapytaj tu:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=3188
- Od: 16 sie 2009, 21:19
- Auto: M3 1.6 BK Sport Exclusive
Używałem Philips Blue Vision. Są jak najbardziej legalne (muszą mieć 55 W).
Światło rzeczywiście bielutkie. U mnie wytrzymały rok (różnica tygodnia pomiędzy lewą a prawą). Po spaleniu używam Philips Premium +30%.
Po tym okresie stwierdziłem, że w widoczności z punktu widzenia kierowcy nie ma różnicy. Jedynie bielsze światło patrząc z przodu choć i tak sporo mu brakuje do ksenonów. Kosztują zdecydowanie mniej więc nie widzę sensu przepłacania.
Światło rzeczywiście bielutkie. U mnie wytrzymały rok (różnica tygodnia pomiędzy lewą a prawą). Po spaleniu używam Philips Premium +30%.
Po tym okresie stwierdziłem, że w widoczności z punktu widzenia kierowcy nie ma różnicy. Jedynie bielsze światło patrząc z przodu choć i tak sporo mu brakuje do ksenonów. Kosztują zdecydowanie mniej więc nie widzę sensu przepłacania.
Też do tej pory używałem Philips Blue Vision i byłem zadowolony świecenie ok roku więc uważam je za wytrzymałe jak na jasność jaką dają. obecnie od około 2 miesięcy świecą OSRAM Night Breaker tańsze i również dobrze oświetlają -jasne białe światło. Polcecam.
-----------------------------------------------
pozdrawiam:
Bartex
pozdrawiam:
Bartex
- Od: 30 kwi 2013, 21:39
- Auto: Mazda 3 BK
1.6 16v
2004
wersja :Active
Osoby ktore schodza z tematu moze niech sie przeniosa do watka: http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=3188
Ostatnio edytowano 5 lut 2014, 21:28 przez widmo82, łącznie edytowano 1 raz
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Witam a jakie żarówki sa do wersji z xenonami ,mam manual ang. ale tam nic nie ma , z tyłu cała lampa led a z przodu pozycja W5W a co z mijania i drogowymi ?
Witam
będzie konieczność wymiany żarówek mijania drogowe postojowe – wszystko jak leci
po ostatniej wymianie całe łapy podrapane i ból w okolicy lędźwiowej zmarnowany czas około 1h
wpadłem na pomysł czy nie lepiej wyjąć światła i spokojnie pozapinać żarówki
pytanie – dużo roboty z wyjęciem ? jak jest przymocowany ? czy jednak ta gimnastyka ?
będzie konieczność wymiany żarówek mijania drogowe postojowe – wszystko jak leci
po ostatniej wymianie całe łapy podrapane i ból w okolicy lędźwiowej zmarnowany czas około 1h
wpadłem na pomysł czy nie lepiej wyjąć światła i spokojnie pozapinać żarówki
pytanie – dużo roboty z wyjęciem ? jak jest przymocowany ? czy jednak ta gimnastyka ?
- Od: 11 kwi 2009, 20:30
- Auto: mazda 3 – 1,6 benzyna ( 2004)
mazda 3 – 2,0 disi (2011)
zdejmujesz zderzak -po trzy zatrzaski w nadkolu + po 1 śrubce , dwie srubki w pasie centralnym i dwa zatrzaski pod gumkami -odbijakami maski -masz dostęp jak marzenie-zderzak opada na dół i robisz jak chcesz -czas wymiany xenonów 45 min.
jestem świeżo po wymianie żarówki światła mijania (od strony kierowcy) h7 w M3. Sprawa wygląda tak : podnosimy klapę, odczepiamy złączkę doprowadzającą napięcie do żarówki, ściągamy gumową zaślepkę osłaniającą, naszym oczą ukaże się cienki drucik trzymający żarówkę z góry i z dołu – odczepiamy go z prawej strony (trzeba go lekko wdusić, wtedy odskoczy a następnie wyciągamy go z tej prawej strony poza to wgłębienie ((żeby była fizyczna możliwość wyjęcia żarówki bo jak nie wyciągniemy poza klosz to będzie cały czas dolną część żarówki trzymała)), następnie wyciągamy żarówkę z przejściówką. Odłączamy żarówkę H7 od przejściówki (jest wciśnięta) i robimy wszystko w od końca
wsiadamy do auta, przekręcamy gajde od świateł na światła mijania i cieszymy się wymienioną żarówką
))
- Od: 18 lut 2010, 17:57
- Auto: Mazda 3 BK Y6 '05 HB
Ostatnio sam byłem zmuszony do wymiany żarówki od światełka mijania (H7, prawy przód). Mniej więcej się udało, świeci ładnie, ale... sama żarówka ma lekki 'luz'. Nie mogę jej jakoś solidnie zamocować. Pytanie do bardziej doświadczonych w tym temacie użytkowników: czy po zapięciu tej sprężynki, żarówka powinna być już solidnie zamocowana? W tej chwili mam zapiętą sprężynkę, założoną gumę ochronną, a i tak jestem w stanie lekko żarówką poruszyć. Parkując przed jakąś ścianą widzę też, że żarówki nie świecą tak samo.
-
gorky
Spróbuj jeszcze raz tą spinke metalową zapiąć. żarówka powinna sztywno siedziec
Przedstawiciel regionalny VOTUM SA
To normalne że żarówki świecą inaczej, zadaniem prawej jest jeszcze doświetlanie pobocza. Jeśli zapiąłeś uchwyt poprawnie tzn że jest dobrze
, a ewentualne małe "luzy" są raczej spowodowane zwyczajnym używaniem materiału
u mnie też z jednej strony się lekko rusza
No właśnie nie wiem czy uchwyt zapięty jest poprawnie... O doświetlaniu pobocza wiem, ale wcześniej aż takiej różnicy chyba nie miałem.
-
gorky
też zmieniałem i jest lekki luz niema się czym przejmować , co do jasności świecenia też sie zastanawiałem czemu tak się dzieje ale chłopaki z forum od razu wprowadzili mnie na dobrą drogę żarówki mijania wymienia się parami
tej samej firmy żeby świeciły identycznie
A ja wymieniałem w mojej BA i mam taki problem: w lewym reflektorze ta kostka łącząca się z lampką nie łączyła dobrze i musiałem ją mocno wcisnąć. Po zapaleniu świateł poszedł z niej dymek i jest lipa
co teraz? można gdzieś kupić tą kostkę, złączkę czy jak to się nazywa i wymienić ?
-
xandy90x