Da się to jakoś wyczyścić bez rozklejania reflektora?
Parujące reflektory przednie -przyczyny i jak temu zaradzić.
Ja miałem jakieś paprochy , wyjąłem lampę płyn do naczyń z ciepłą wodą i płukanko ale czy zacieki zejdą , choć jak świeże powinny się " wypłukać "
wyjmiesz wszytskie zarowki, wlacznie z zarnikiem xenonowym ale soczewki raczej wyjac sie nie da. Mozna rozkleic lampe i ponownie skleic (ok 150zł) w wyspecjalizowanym serwisie.
Uwazaj na przetwronice bo mi poszla wlasnie od wilgoci. (naprawa 100 zł + koszty wysylki) hid service Koszalin.
pozdrawiam
Uwazaj na przetwronice bo mi poszla wlasnie od wilgoci. (naprawa 100 zł + koszty wysylki) hid service Koszalin.
pozdrawiam
- Od: 26 cze 2008, 23:55
- Auto: Mazda 5 2.0 Top Sport
Nie wyciągałem soczewki , nawet nie wyjmowałem przetwornicy , owinąłem folia , wlałem ciepła wodę z płynem do naczyń , potem wypłukałem 2-3 razy żeby się nie pieniło, wyschło w moim wypadku w słoneczku godzinę lub tak jak teraz przez noc w mieszkaniu .
Wiesz, generalnie to mogę nawet włożyć tam suszarkę do włosów i wysuszyć...
I za każdym razem kiedy zaparuje to osuszać? Trzeba znaleźć przyczynę, a nie tylko walczyć ze skutkami bo po każdym umyciu auta będzie ta sama historia co mnie mocno irytuje (delkatnie rzecz ujmując)
Tak jak napisał kartofel, byle mnie nie dopadła wymiana przetwornicy bo tego nie zniese
I za każdym razem kiedy zaparuje to osuszać? Trzeba znaleźć przyczynę, a nie tylko walczyć ze skutkami bo po każdym umyciu auta będzie ta sama historia co mnie mocno irytuje (delkatnie rzecz ujmując)
Tak jak napisał kartofel, byle mnie nie dopadła wymiana przetwornicy bo tego nie zniese
Mam podobny problem z prawą przednią lampą, po wizycie na myjni przez 2-3 dni reflektor paruje. Boję się, że "pójdzie" przetwornica. Czy ktoś może rozklejał i uszczelniał reflektor w jakimś serwisie w województwie łódzkim? Jeśli tak to proszę o info odnośnie ceny i lokalizacji.
- Od: 26 mar 2012, 14:19
- Auto: Mazda 3 BK 2.0 LF Top '05 HB
Proponuję odkręcić przetwornicę od lampy i zobaczyć czy przypadkiem nie ma w niej wody. U mnie była i od tego zaczęła mi parować lampa. Jak się dostała nie mam pojęcia
. Wyjąłem obie lampy, wysuszyłem, nie rozklejałem ale uszczelniłem dokoła silikonem i od tego momentu jest
.

krew w moich żyłach Made in Japan
- Od: 13 maja 2011, 22:55
- Auto: Mazda 5CR LF 2008 2.0 Sport
była: Mazda 3BK LF 2.0 Top Sport
Mazda 323F 1.8
Mazda 323C 1.4
Ale u kolegi to już tak konkretnie zaparowała ta lampa. U mnie nie było tak tragicznie. tylko 2 małe krople wody które spływały po szybie reflektora od środka.
krew w moich żyłach Made in Japan
- Od: 13 maja 2011, 22:55
- Auto: Mazda 5CR LF 2008 2.0 Sport
była: Mazda 3BK LF 2.0 Top Sport
Mazda 323F 1.8
Mazda 323C 1.4
Dominooo nie wiem jak jest w ksenonach, ale w zwykłych reflektorach jest na końcu taka gumowa osłona zabezpieczająca żarówkę mijania, jak się zdejmie tą osłonę, to lampa nie powinna już parować. Nie mniej przyczyny tak czy tak należy poszukać, bo to nie jest normalne żeby reflektor aż tak parował.
- Od: 4 paź 2011, 09:17
- Auto: Mazda 3 BK 1.6 MZR
Jericho napisał(a):Dominooo nie wiem jak jest w ksenonach, ale w zwykłych reflektorach jest na końcu taka gumowa osłona zabezpieczająca żarówkę mijania, jak się zdejmie tą osłonę, to lampa nie powinna już parować. Nie mniej przyczyny tak czy tak należy poszukać, bo to nie jest normalne żeby reflektor aż tak parował.
Powiem Ci, że nic tam nie dotykałem, nic nie zdejmowałem, jeździłem tyle czasu i wszystko było OK. No właśnie, było... Domyślam się, że mogę zdjąć osłonę i to może pomóc, ale generalnie nie powinno tak być i nie zamierzam bawić się półśrodki tylko chcę poszykac przyczyny i ewentualną usterkę usunąć.