Są to dwie niezależne wtyczki. Przynajmniej w moim przypadku – samochód z roku 2003 – model 2004 Włochy. Nie posiadam xenonów oraz mały zbiornik z tego względu.
Jeżeli chcecie sprawdzić "na krótko" czy zadziała to wystarczy odkręcic dwie śruby mocujące osłonę plastikową i nadkole ze zderzakiem. Jak zerkniecie pod ten plastik to powinniście zobaczyć wtyczkę i pompkę szyby tylnej. Jak wypnie się wtyczkę z zabezpieczenia i zrobi się zwarcie styków to po przekręceniu kluczyka w stacyjne ikonka powinna zaświecić. !
A więc tak. Mały fotomontaż wskaźnika poziomu płynu spryskiwaczy – auto bez xenonów.
A. Musimy się zaopatrzyć w czujnik – najlepiej z używanego auta – znalazłem oryginalny.
Czujnik taki składa się z 3 elementów.
1) Gumowa uszczelka
2) Pływak
3) wtyczka z kontaktronem
B. Aby umiejscowić czujnik w zbiorniczku musimy się do niego dobrać... Nie będę prowadził fotorelacji jak zdjąć zderzak bo tego jest na forum sporo.
Po zdjęciu zderzaka i demontażu zbiorniczka płynu spryskiwaczy (trzymają go 2 śruby i jedna nakrętka) możemy zabrać się do wiercenia otworu w zbiorniku. Potrzebne nam będzie takie o to dziwne narzędzie:
Wiertło do drewna o średnicy "26" według innego poradnika, na którym się wzorowałem jest to rozmiar"1 1/16".
C. Zabieramy się do otworowania zbiornika. Wybrałem miejsce płaskie nad pompką przedniej szyby.
Ze względu, że wiertło "26" według autora poprzedniego poradnika bylo za mało więc powiększyłem delikatnie nożem otwór stąd taki nieładny
D. Montujemy uszczelkę w otworze. Wciskamy pływak w uszczelkę a na koniec wpinamy kontaktron.
Polecam uszczelnić lub podkleić tą uszczelkę w przypadku małego przecieku. Można sylikonem lub jakimś klejem.
UWAGA!! Miejsce montażu pływaka jest odsunięte od fabrycznego punktu montowania w dużym zbiorniku. Przewody kontaktronu są krótkie. To miejsce dało mi na styk możliwość
E. Zabieramy się za montaż zbiornika w aucie w odwrotnej kolejności co do jego demontażu. (niestety nie mam zdjęć z montażu ze względu na temperaturę – trochę zmarzłem).
Efekt końcowy :
Miejsce, które ja wybrałem na montaż czujnika daje mi jakiś 0,5 litra cieczy zapasu zanim przestanie lać na szyby. To taki zapas bo przy próbie wlałem ok 0,7 litra jednak wiem, że pompka nie pociągnie jak będzie miała mało więc stawiam na 0,5 litra zapasu i zapali się kontrolka.