Panel nawigacyjny do mazdy 3

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez szczepulek » 19 paź 2016, 20:38

expell napisał(a):Nexusa można aktualnie kupić za nawet 250zł, daje on naprawdę duże pole manewru z softem usb (który raz, że daje możliwość podpięcia pod otg chyba wszystkiego, od kamer, przez tunery telewizyjne na routerach usb kończąc oraz dodatkowo ma wbudowaną funkcję gaszenia/uruchamiania urzadzenia przy przekręceniu zapłonu)

O!.. to coś się posunęło w dobrym kierunku. No a co z umiejscowieniem w oryginalnym miejscu ekranu daszku?
Ja mam tą algę i można ją rozebrać do podstawowych modułów i umieścić w srodku wysuwanego daszku bardzo wygodnie bez kombinacji wtyczek kątowych itp. zaraz postaram się dodać zdj rozebranych elementów

PS.: Ekran jest zamontowany do plastikowej ramki widocznej na zdj na kilku zatrzaskach. Jest "chudszy" od oryginalnego mazdowskiego dlatego trzeba za nim będzie podłożyć gąbkę, ja mam taką centymetrową samoprzylepną używaną do izolacji rur chłodniczych itp :)
Załączniki
20161018_154528.jpg
Alga an7054 bateria ekran spk plytka latwe do montażu według uznania
Początkujący

Od: 13 lis 2015, 19:54
Auto: Mazda 3 BK 1.6 Pb '08

Postprzez expell » 20 paź 2016, 21:01

Jak udostępnisz mi daszek, to Ci powiem :D Generalnie gniazdo zasilania w nexusie da się odkręcić i ułożyć na drugą stronę (jest na taśmie więc jest to możliwe, lecz trzeba albo zrezygnować z tylnej obudowy, albo ją rozciąć). Generalnie na youtube jest cała masa niekiedy naprawdę niesamowitych systemów zbudowanych na nexusie.
Forumowicz

Od: 11 sie 2015, 16:38
Auto: Mazda 3 2.0 BK 2005

Postprzez szczepulek » 21 paź 2016, 06:44

expell napisał(a):Jak udostępnisz mi daszek, to Ci powiem :D Generalnie gniazdo zasilania w nexusie da się odkręcić i ułożyć na drugą stronę (jest na taśmie więc jest to możliwe, lecz trzeba albo zrezygnować z tylnej obudowy, albo ją rozciąć). Generalnie na youtube jest cała masa niekiedy naprawdę niesamowitych systemów zbudowanych na nexusie.

Sprawdziłem specyfikację Naxusa 2012 i 2013.. niestety wymiary minimalne 200 x 114 x 8.7 mm wykluczają go do zastosowania z oryginalnym panelem wysuwanej nawigacji (Mazda 3 BK) i jej mechanizmem. Maksymalne dostępne miejsce wewn to:
– po usunięciu/wyłamaniu wewn wszelkich odstających plastików i miejsc montażu śrubek ~204mm x 111mm.
– z wykorzystaniem oryginalnej ramki mocującej wewnątrz 175 x 105mm
( ! ) Samo okienko wyświetlacza ma typowe dla 7" wymiary 154 x 86 mm

W Nexus'ach front tabletu stanowi w całości szkło zintegrowane jak się domyślam w sposób trwały z dotykiem.
W moim przypadku to by nie zdało egzaminu. Mam zamiar wykorzystać oryginalne mocowanie wyświetlacza. Oraz mechanizm otwierania OPEN oraz nachylenia TILT. Elektronikę starą sterującą tymi funkcjami zostawiam w środku demontując ekran, oraz wylutowując przetwornik inwertera dla podświetlenia , zmniejszając tym nieco pobierany prąd.

Jednakże jestem pewien że ktoś by mógł po prostu wyciąć centymetr całego frontu Mazdowskiej nawigacji i ładnie wkomponować cały tablet bez "plecków" no ale nie mam Nexusa bądz innego tego typu tabletu i nie głowię się nad tym zbytnio :)

Jak to lubię mówić, ilu pasjonatów przerabiania.. tyle pomysłów <rotfl>

Dodaję w załączniku zdjęcie rozebranego Nexusa dla porównania z zdjęciem zamieszczonym we wcześniejszym poście. @expell faktycznie dość fajnie rozwiązane z tymi elementami na taśmie :)
Załączniki
nexus bebechy.jpg
Początkujący

Od: 13 lis 2015, 19:54
Auto: Mazda 3 BK 1.6 Pb '08