Serwis klimatyzacji przed upalnym latem M3 BK
Jak bylem w ASO Mazdy na ozonowaniu to co 15-20min zmieniali nawiew ale oczywiscie na zamknietym. Postawili ozonator na podlodze i kilka rurek rozlozyli na przodzie auta. Jedna lezala na desce pod szyba, jedna kolo skrzyni..
PS:slams: jaki masz ten ozonator? taki prosty wyrob jak to na allegro za 300zl sa czy cos duzego/przemyslowego? daj znac czy bardzo ci smierdzi teraz i jaki efekt po kilku dniach.
PS:slams: jaki masz ten ozonator? taki prosty wyrob jak to na allegro za 300zl sa czy cos duzego/przemyslowego? daj znac czy bardzo ci smierdzi teraz i jaki efekt po kilku dniach.
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
widmo82 napisał(a):Jak bylem w ASO Mazdy na ozonowaniu to co 15-20min zmieniali nawiew ale oczywiscie na zamknietym. Postawili ozonator na podlodze i kilka rurek rozlozyli na przodzie auta. Jedna lezala na desce pod szyba, jedna kolo skrzyni..
ile płaciłeś?
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
To bylo rok temu, kupon z grupera za 75zeta, pozniej okazalo sie ze bylo ozonowanie jeszcze blizej domu i bez kuponu za 50zl i mniej wiecej podobnym sprzetem jesli chodzi o wydajnosc i czas. W tym roku maja w tym punkcie cene duuzo wyzsza: 120 
-
Moderator "3BK" -Paweł
Seraf napisał(a):Ja wczoraj dałem 130 za serwis klimy
a gdzie Seraf dokonałeś operacji w mazda serwis czy u pana Józka??
u mnie klima działa ale pasowało by już napełnić odczynnik tylko tak sie zastanawiam czy w mojej mieścinie gdzie są tylko 2 mazdy zwykły klimatyzator poradzi sobie
Jeżeli chodzi o ozonator to mam taki zwykły (jakaś chińszczyzna) kolega w swoim fokusie zostawił na godzinę i później nie było czuć żadnych nieprzyjemnych zapachów. U mnie w mojej M3 niestety przy włączeniu nawiewów jest nieprzyjemny zapach chciałem to zrobić dzisiaj ale niestety pogoda nie służy,
jaki będzie efekt finalny napiszę później, jak nic to nie da oddam do serwisu klimy z tego co się pytałem
to na Warszawskiej w Radomiu za czyszczenie wymiana czynnika, odgrzybianie itp chcieli 120 zł.
Pozdrawiam
jaki będzie efekt finalny napiszę później, jak nic to nie da oddam do serwisu klimy z tego co się pytałem
to na Warszawskiej w Radomiu za czyszczenie wymiana czynnika, odgrzybianie itp chcieli 120 zł.
Pozdrawiam
- Od: 11 kwi 2012, 21:24
- Auto: Mazda 3 1,6 CD Exclusiv
105 KM 2004r. Sedan
Ani w ASO ani u Józka
Oddałem w dobre ręce znajomego który się zajmuje auto elektryką i klimą a ma swój warsztat.
Podłączył taka maszynę która wyciągnęła gaz i olej z klimy później czymś tam przepłukała układ o ile dobrze zrozumiałem i uzupełniła spowrotem olej i gaz. Kumpel z kolei odgrzybił mi nawiewy i coś tam magicznego psiknął pod dywaniki
Podłączył taka maszynę która wyciągnęła gaz i olej z klimy później czymś tam przepłukała układ o ile dobrze zrozumiałem i uzupełniła spowrotem olej i gaz. Kumpel z kolei odgrzybił mi nawiewy i coś tam magicznego psiknął pod dywaniki
Wie ktos ile wchodzi srednio czynnika chlodzacego do klimy i ile dokladnie w naszych M3?
Znalazlem w kilku miejscach w cenniku informacje iz uzupelnienie kazdych 100ml czynnika -15zł
Ciekawi mnie tez na czym dokladnie polega sam serwis klimy. Wiemy juz ze sie sciaga gaz i olej i czyms tam pluka jak napisal to Seraf, ale co to dokladnie daje?
Znalazlem w kilku miejscach w cenniku informacje iz uzupelnienie kazdych 100ml czynnika -15zł
Ciekawi mnie tez na czym dokladnie polega sam serwis klimy. Wiemy juz ze sie sciaga gaz i olej i czyms tam pluka jak napisal to Seraf, ale co to dokladnie daje?
-
Moderator "3BK" -Paweł
czynnika powinno być 500g z tego co pamiętam, na forum sporo osób pisało, że nabito im za dużo. Serwis = ściągnięcie czynnika z olejem z układu, oczyszczenie czynnika, dodanie nowego oleju i wtłoczenie. Czy czymś płuczą – nie wiem, może to zależy od maszyny, ale chyba robi się to tylko przy podejrzeniu rozszczelnienia układu 
Ile wchodzi średnio – zależy kiedy był ost serwis i jak jest szczelny układ

Ile wchodzi średnio – zależy kiedy był ost serwis i jak jest szczelny układ
Ciekawa lektura
http://www.mazdaspeed.pl/eksploatacja/k ... lko-latem/
http://www.mazdaspeed.pl/eksploatacja/k ... lko-latem/
-
Moderator "3BK" -Paweł
No i udało się, wczoraj przeprowadziłem ozonowanie w mojej M3, włączyłem klimę na minimalną temperaturę 15 stopni obieg wewnętrzny ozonator ustawiłem na 60 minut (na obudowie ozonatora info o wydajności 400mg/h). Na razie nie czuć żadnych nieprzyjemnych zapachów jedynie po ozonowaniu pozostał delikatny specyficzny zapach mimo wietrzenia, ale chyba z czasem wywietrzeje.
Niestety zauważyłem że pod wycieraczką i sama wycieraczka (od strony kierowcy) jest wilgotna i niestety nadaje się do wymiany, oczywiście muszę wysuszyć samą wykładzinę ale chciałbym kupić nowy komplet wycieraczek na przód, ktoś z was może kupował ostatnio? wiem że można zrobić samemu ale na to potrzeba czasu.
Niestety zauważyłem że pod wycieraczką i sama wycieraczka (od strony kierowcy) jest wilgotna i niestety nadaje się do wymiany, oczywiście muszę wysuszyć samą wykładzinę ale chciałbym kupić nowy komplet wycieraczek na przód, ktoś z was może kupował ostatnio? wiem że można zrobić samemu ale na to potrzeba czasu.
- Od: 11 kwi 2012, 21:24
- Auto: Mazda 3 1,6 CD Exclusiv
105 KM 2004r. Sedan
Dziwne te ceny "mój " chce za pełen serwis + 1 godz ozonowania 250 zł 
Z tego co sie zorientowalem od kiedy mam auto z klimatyzacja to glownie przekrety w ofertach to interpretacja na czym polega tak wlasciwie serwis. Jedni odsysaja czynnik i pozniej sprawdzaja szczelnosc pod lampa fluorescencyjna a pozniej zwracaja taka sama ilosc co odpompowali. Inni w razie ubytku dobijaja 100mg albo na maxa. Glownie robi sie w jajo ludzi z odgrzybianiem. Czesto po kilku dniach ponownie mamy nieprzyjemny zapach. Spotkalem sie rowniez z opcja FULL serwis gdzie nalezalo doplacic kosmiczna kwote za wymiane filtra. Szczytem chamstwa jest wyzyskiwanie ludzi przy okazji wymiany filtra, kiedy to po rozpieciu wiazki pod deska, pada sterowanie szyb i serwis wmawia ze moga to naprawic ale usluga dodatkowo platna a przeciez maja obowiazek sami zaprogramowac szyby. Kilka dni temu na jednym z portali zakupow grupowych byla oferta ozonowania auta. Po wnikliwej analizie na czym polega "okazja", okazalo sie ze serwis daje gwarancje na usuniecie zapachow wewnatrz auta ale w rozumieniu: zakopcone wnetrzne a nie odgrzybianie klimy. Celowo uzyto specjalnych zwrotow w celu wprowadzenia zludzenia iz chodzi o odgrzybianie klimatyzacji.
-
Moderator "3BK" -Paweł
Tak to niestety jest. Nie ma nic za darmo. Połowa kierowców zupełnie nie zna zasady działani klimatyzacji i podstaw jej serwisowania i na tym żerują usługodawcy, wymyślając ceny z
albo robiąc jakieś machloje