Pozdrawiam.
Demontaż bagażnika, wyciszenie/ wygłuszenie bagażnika nadkoli drzwi...
Panowie poprzednia 6-tke podłoga, bagaznik, nadkola wygłuszyłem farbą wygłuszajaca---efekt wg. mnie znikomy a wkład pracy bardzo duży nie widzac efektu wykleiłem wszystko dodatkowo filcem +progi wypełniłem pianką budowlaną ,,,,, efekt przyznam szczerze ciut lepiej ale bez fajerwerków a po pewnym czasie uznałem ze nie było warto. Teraz zrobiłem ponowne wyciszenie w nowej 6-tce kombi z 2009r mimo znaczacej poprawy fabrycznego wyciszenia, głównym powodem była rozbudowa audio bo tu z głosnoscia naprawde nie jest zle. I tak----cała podłoge od sciany grodziowej do bagaznika łacznie z nadkolami +boczki + wszystkie drzwi nie żałujac materiału wykleiłem matami STP . Efekt
? Poprostu nie chce sie wychodzić z auta a przyjemnosc z ciszy czerpie kazdego dnia. Koszt mat jest dosc wysoki ale warto zainwestowac i moim zdaniem jak wyciszać to wszystko nie żałujac materiału . Na pokrycie całego auta potrzeba 3 paczki mat STP (10szt,w każdej) na podłoge brakło mi trochę wiec uzupełniłem rolką bitumicznej 15cmx10m mówimy tu o 6-tce kombi , 3-ka wystarczy 2 paczki STP. Dynamaty podobno daja jeszcze lepszy efekt. A gdybym chciał to zrobic oszczedniej napewno nie zastosował bym samego filcu tylko w pierwszej kolejnosci jakas tansza mate bitumiczna + filc dodatkowo. Robiłem to etapami , po wyciszeniu bagaznika dało sie odczuć różnice ale najwiekszy hałas wg mnie dochodzi z przednich drzwi tu poprawa była najbardziej słyszalna potem podłoga.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
A tak całkiem szczerze to daje coś to wyciszanie?
Zastanawiam sie czy to
http://moto.allegro.pl/gms-mata-z-rolki ... 21019.html
będzie dobre i ile tego trzeba ?

będzie dobre i ile tego trzeba ?
Tanio nie jest, ale może być dobra. Jak ja wygłuszałem to polecali mi takie maty ale już po zakupie Boola miękkich. Na 4 drzwi wychodzi ok. 25 jednostek 25x50, tj. 324,75zł + koszt wysyłki.
Na tylną klapę musisz wymierzyć.
Na tylną klapę musisz wymierzyć.
15 sztuk to 375 x 50 cm , powinno na bagażnik wystarczyć , boczki mam z MPS-a i tam od środka jest gruba warstwa gąbki więc raczej cicho tylko ten ... bagażnik.
Do tego GMS warto by było polozyć jakaś gąbke jeszcze , lub maty STP silver
JAk bedziesz potrzebował tego GMS to załatwie z jakims niewielkim rabatem
JAk bedziesz potrzebował tego GMS to załatwie z jakims niewielkim rabatem
kuman1987r napisał(a):JAk bedziesz potrzebował tego GMS to załatwie z jakims niewielkim rabatem
No będę potrzebował
kuman1987r napisał(a):Do tego GMS warto by było polozyć jakaś gąbke jeszcze , lub maty STP silver
pod czy na ?
marcin255 napisał(a):kuman1987r napisał(a):JAk bedziesz potrzebował tego GMS to załatwie z jakims niewielkim rabatem
No będę potrzebowałkuman1987r napisał(a):Do tego GMS warto by było polozyć jakaś gąbke jeszcze , lub maty STP silver
pod czy na ?
oczywiscie na , jak cie nie bedzie stac to cos tanszego Np filc
marcin255 napisał(a):jaki ten " rabat " ?
konkretnie

Czytam i ludzie sobie chwalą
http://www.selena.pl/cms/?__page_id=91
a na to
http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-aku ... 76415.html
koszt bagażnika to ok 150 zł
ale masz cicho ? Zastanawiam sie czy warto dopłacać , jakiegoś audio nie planuję , chcę tylko wytłumić ten bagażnik
albo taki zestaw
http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-bit ... 32995.html
i na wierzch
http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-aku ... 76415.html
z dostawą ok 200 zł.
http://www.selena.pl/cms/?__page_id=91
a na to

koszt bagażnika to ok 150 zł
tomek-waw napisał(a):Jak ja wygłuszałem to polecali mi takie maty ale już po zakupie Boola miękkich
ale masz cicho ? Zastanawiam sie czy warto dopłacać , jakiegoś audio nie planuję , chcę tylko wytłumić ten bagażnik
albo taki zestaw

i na wierzch

z dostawą ok 200 zł.
Minusy mat APP:
-są bardzo wrażliwe na zmiany temperatury- gdy zimno- bardzo sztywnieją. Gdy ciepło- są elastyczne.
-po pewnym czasie,bądź przegrzaniu opalarką są podatne na pęknięcia
-nie nadają się na nierówne/ostre powierzchnie
-maty tłumią rezonans blachy tylko w dodatnich temperaturach(gdy zimno robią się jak skała i drgają jak blacha)
Plusy mat APP:
-cena
-w miarę dobrze można nimi zamknąć niewielkie otwory technologiczne drzwi.
-na płaskiej powierzchni stosunkowo dobrze tłumią drgania(ale tylko przy dodatnich temperaturach).
W 323 probowałem wygłuszyv app i sadze ze nie niezbyt spisały niedośc ze sie zle formuja to jeszze jedna warstwa dała kiepski efekt
Sadze ze sa dobre do usztywnienia powieznie np drzwi z redukcja odgłosów juz sobie gorzej radzi
-są bardzo wrażliwe na zmiany temperatury- gdy zimno- bardzo sztywnieją. Gdy ciepło- są elastyczne.
-po pewnym czasie,bądź przegrzaniu opalarką są podatne na pęknięcia
-nie nadają się na nierówne/ostre powierzchnie
-maty tłumią rezonans blachy tylko w dodatnich temperaturach(gdy zimno robią się jak skała i drgają jak blacha)
Plusy mat APP:
-cena
-w miarę dobrze można nimi zamknąć niewielkie otwory technologiczne drzwi.
-na płaskiej powierzchni stosunkowo dobrze tłumią drgania(ale tylko przy dodatnich temperaturach).
W 323 probowałem wygłuszyv app i sadze ze nie niezbyt spisały niedośc ze sie zle formuja to jeszze jedna warstwa dała kiepski efekt
Sadze ze sa dobre do usztywnienia powieznie np drzwi z redukcja odgłosów juz sobie gorzej radzi
a taki myk Taśma dekarska na całość i to na wierzch
http://allegro.pl/mata-wygluszajaca-wyg ... 21936.html
" Najskuteczniejsza mata wygłuszająca wykonana z mieszanin wlóknin wełny i bawełny zwana poroso. Jest to oryginalna mata stosowana fabrycznie do wygłuszania samochodów, maszyn oraz mebli. Znacznie obniża ona poziom hałasu, w porównaniu do mat bitumicznych jest dużo bardziej skuteczna i tańsza.
Zastosowanie:
Zmniejsza wibrację i drgania oraz ogólny poziom hałasu
Redukuje hałas przenikający do wnętrza kabiny poprzez podłogę, nadkola, bagażnik
Kształtuje przestrzeń akustyczną
Wytłumia hałas związany z pracą zawieszenia "

" Najskuteczniejsza mata wygłuszająca wykonana z mieszanin wlóknin wełny i bawełny zwana poroso. Jest to oryginalna mata stosowana fabrycznie do wygłuszania samochodów, maszyn oraz mebli. Znacznie obniża ona poziom hałasu, w porównaniu do mat bitumicznych jest dużo bardziej skuteczna i tańsza.
Zastosowanie:
Zmniejsza wibrację i drgania oraz ogólny poziom hałasu
Redukuje hałas przenikający do wnętrza kabiny poprzez podłogę, nadkola, bagażnik
Kształtuje przestrzeń akustyczną
Wytłumia hałas związany z pracą zawieszenia "
A czym najtaniej wygluszyc komore silnika?glownie przegrode zeby silnika nie bylo slychac?ta mata dekarska sie nada?
Wysłane z mojego WT19i
Wysłane z mojego WT19i
Boźe,daj mi cierpliwość,bo jak mi dasz siłę,to ich wszystkich rpzp...le
Pytanie do marcin255 wygłuszałeś samochód tą matą ?
Na aukcji jest napisane nie gnije, hm.... Interesuje mnie jak to się będzie spisywać przy wygłuszaniu drzwi, przecież tam jest wilgoć i podczas deszczu woda. Filc sam w sobie chłonie wilgoć i gnije a na aukcji co innego jest napisane
Jeżeli ktoś to ma u siebie to niech się podzieli wrażeniami...
Na aukcji jest napisane nie gnije, hm.... Interesuje mnie jak to się będzie spisywać przy wygłuszaniu drzwi, przecież tam jest wilgoć i podczas deszczu woda. Filc sam w sobie chłonie wilgoć i gnije a na aukcji co innego jest napisane

Jeżeli ktoś to ma u siebie to niech się podzieli wrażeniami...
Jest czymś zaimpregnowany , zabiorę się za wygłuszanie jak się ociepli
Ja w swojej 323f BA wygluszylem bagażnik matami STP Silver i dziś jade po nowe autko :p i zastanawiam sie czy dało by sie te maty przezucic. Wiem ze to mocno trzyma ale przy użyciu suszarki lub opalarki może by odeszlo. Tylko czy sie nie rozwarstwi. Robil ktoś już może taki zabieg ?
Wysyłane z mojego HTC One S za pomocą Tapatalk 2
Wysyłane z mojego HTC One S za pomocą Tapatalk 2
- Od: 25 kwi 2012, 18:27
- Auto: 323f 2,5 BA V6 KL '96