marcin255 Do tego akurat się nie dokopałem stąd moje zdziwienie.
Dzięki za wyjaśnienie.
Rzuciłem okiem na kilka pierwszych z brzegu zestawów na Allegro i szczerze mówiąc niewiele spełnia wymóg 25 cm². Jeśli weźmie się pod uwagę wielkość obudowy to jeszcze coś się znajdzie. Jeśli weźmie się natomiast pod uwagę dokładnie to zdanie "Minimalna powierzchnia świetlna każdej lampy to 25 cm²" to się okaże, że niewiele światełek spełni ten wymóg.
EDYTOWANY
Teraz już zgłupiałem zupełnie.
Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L/2011/323 z dnia 6 grudnia 2011 strony: 46 – 152Regulamin nr 48 Europejskiej Komisji Gospodarczej Organizacji Narodów Zjednoczonych (EKG ONZ) – Jednolite przepisy dotyczące homologacji pojazdów w odniesieniu do urządzeń oświetleniowych i sygnalizacji świetlnej
6.19. Światło do jazdy dziennej (regulamin nr 87) ( 18 )
6.19.1. Stosowanie
Obowiązkowe w pojazdach silnikowych. Zabronione w przyczepach.
6.19.2. Liczba
Dwa.
6.19.3. Układ
Brak oddzielnych wymogów.
6.19.4. Położenie
6.19.4.1. W kierunku poprzecznym: odległość między krawędziami wewnętrznymi dwóch powierzchni widocznych w kierunku ich osi odniesienia musi wynosić co najmniej 600 mm.
Odległość ta może być zmniejszona do 400 mm, gdy całkowita szerokość pojazdu jest mniejsza niż 1 300 mm.
6.19.4.2. W pionie: nad podłożem, nie mniej niż 250 mm i nie więcej niż 1 500 mm.
6.19.4.3. W kierunku wzdłużnym: z przodu pojazdu. Warunek ten uważa się za spełniony, jeżeli emitowane światło nie utrudnia kierowcy jazdy w sposób bezpośredni lub pośredni poprzez urządzenia widzenia pośredniego lub inne powierzchnie pojazdu odbijające światło.
NIE IDZIE SIĘ POŁAPAĆ W TYM WSZYSTKIM