Klimatyzacja – Dyskusja / Problemy / Rozwiązania
Czy razem z klimatyzacją w nawiewie na szybę włącza się wam kontrolka klimatyzacji? Drugie pytanie: czy możecie klimatyzację wtedy wyłączyć?
Wino, kobiety i śpiew – więcej nie dam rady.
Tolek napisał(a):dzux napisał(a):proponuje poszukać na forum o klimie było tego naprawdę dużo
Naprawdę było obszernie. Proponuję poszukać
tolek musiałeś mi to zrobić hihih
załączyłem klimę rano i faktycznie szybko odparowała szyba ale ciekawi mnie jedno jeżeli na zewnątrz jest poniżej 15c ( na dworze było 12C) a ustawienie klimy max w dół to 15C czy wtedy nie dojdzie do awarii klimatyzacji???
w moim przypadku zaczęło coś śmierdzieć z nawiewu
– co jesienią gdy na dworze będzie trochę powyżej zera???? czy można wtedy użyć klimy do odparowania szyby???

jakbyś poczytał to byś wiedział ,że klimę włączamy cały rok
marcin255 napisał(a):jakbyś poczytał to byś wiedział ,że klimę włączamy cały rok
marcin225 to wiem, ale czy były przypadki awarii klimy gdy temp. powietrza jest poniżej zera na dworze??? czy dłuższe odpalenie klimy w takich warunkach jej nie uszkodzi???
klima wtedy sama się po chwili wyłączy z tego co pamiętam, w całej zabawie chodzi tylko o chwilowe wymuszenie przepływu czynnika z olejem
dzux napisał(a): czy dłuższe odpalenie klimy w takich warunkach jej nie uszkodzi???
Zaleca się zima co 2 mies uruchomić klimę na 15 minut , ja czasem mam włączona pól dnia zima bo zapomnę i nic się nie dzieje , działa tylko osuszanie a klima się sama wyłączy .
A ja mam pytanie tego typu, co może być przyczyną, że klima się załącza normalnie ale temperatura powietrza z klimą jest bardzo zbliżona do temperatury bez włączonej klimy? Brak czynnika lub jego ilość poniżej normy powinna uniemożliwić włączenie się klimatyzacji.
Odpiąłem na chwile bodajże czujnik ciśnienia i klima się nie włączyła. Ogólnie włączam klimę wentylator się włącza a chłodnego czy już nie mówiąc zimnego powietrza jak nie ma tak nie ma.
Nie wiem gdzie szukać, czy faktycznie czynnika już nie mam, czy padł właśnie czujnik ciśnienia lub coś innego. Na dniach podjadę nabić, ale jakoś się obawiam że to nie to
Odpiąłem na chwile bodajże czujnik ciśnienia i klima się nie włączyła. Ogólnie włączam klimę wentylator się włącza a chłodnego czy już nie mówiąc zimnego powietrza jak nie ma tak nie ma.
Nie wiem gdzie szukać, czy faktycznie czynnika już nie mam, czy padł właśnie czujnik ciśnienia lub coś innego. Na dniach podjadę nabić, ale jakoś się obawiam że to nie to
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Stawiam na ubytek czynnika. Jest go wystarczająco, by sprężarka pracowała, ale niedostatecznie – by chłodziła. Czy pracuje w sposób ciągły, czy w takich cyklach: 8s On/14s Off?
artureck napisał(a):Czy pracuje w sposób ciągły, czy w takich cyklach: 8s On/14s Off?
Ciągły, nawet na Auto, dzisiaj mieliśmy dość pokaźną temperaturę w ZG, ale na Auto w czasie lata i wyższych temp, pracowała w cyklach mniej więcej jak piszesz.
Boje się trochę bo w ZG nie ma chyba pojętnego serwisu klimy.
Mechanik w ASO pokazał mi zmiany ciśnienia w czasie pracy sprężarki. Ciśnienie "po sprężeniu" rosło do wartości 15-17 barów (przy obrotach silnika > 2 tys.), a to "po rozprężeniu" sięgało bodaj 3-4. Jest jakaś wartość graniczna, poniżej której sprężarka się nie załączy, ale nie wiem jaka. Mała ilość czynnika nie pozwoli na silne sprężanie, co jest warunkiem skutecznego chłodzenia. Jak ci podłączą auto do aparatury, to popatrz na oba ciśnienia. Czy "czerwone' rośnie wraz z obrotami silnika i do jakiej wartości?
Tak więc w moim przypadku nie ma się co dziwić, miałem drastycznie mało czynnika 130 gram co prawdopodobnie dało w kość sprężarce i na wolnych obrotach coś tam trochę świruje ciśnienie, ale ogólnie zrobione.
Panowie, na gruponie (aukcje zbiorowe) bardzo często z woj. łódzkiego pojawiają się oferty odgrzybiania klimatyzacji ceny od 100zł próbował ktoś w ten sposób?
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
Dowiedz się, jak to robią. Teraz, gdy więcej wiem, uśmiecham się na wspomnienie sposobu, który zastosował facet w pewnym serwisie klimatyzacji. Wprowadził sondę w kratki nawiewu z przodu i psiknął tam pianką. Fakt, usługa była dodatkiem do napełnienia, ale jednak uwzględnionym jakoś w cenie, więc oczekiwałbym bardziej profesjonalnego podejścia.
Witam, mam problem, najprawdopodobniej, mówie tak poniewaz do konca nie wiem co to za czesc, po lewej stronie od chlodnicy, na osuszaczu od spodu pojawiła mi się jakąś, dla mnie dziwna maź ni to woda ni jakiś smar, w dotyku takie olejste i specyficznie pachnie, czy to cos powaznego? czy mam sie martwic, czy jest to oznaka nieszczelnosci i ile kosztuje ewentualna naprawa? Dzięki za pomoc.
Łączę z tematem: Klimatyzacja – Dyskusja / Problemy / Rozwiązania
Pozdrawiam lukaszm
Łączę z tematem: Klimatyzacja – Dyskusja / Problemy / Rozwiązania
Pozdrawiam lukaszm
- Od: 15 lis 2012, 23:30
- Auto: Mazda 3 1,6 BK benzyna 2005 r.
Jaki masz poziom płynu od wspomagania?
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006