Blumek napisał(a):Słuchajcie mam pytanie, Jak się nie mylę to na progach od dołu są nakładki plastikowe, czy ktoś miał okazje je ściągać? Jutro rozpoczynam drobną konserwacje i myślę, że warto tam zajrzeć a nie chciałbym czegoś połamać i narazić się na niepotrzebne koszta.
Witam,
pod listwę ochronna montowaną od dołu na progu warto zajrzeć na 100%. Listwa ta montowana jest na kilkunastu spinkach (zob.
http://allmazda.net/parts/MAZDA%203/AEBA11/Y2/5040B/). U mnie ostatnio ściągali tą listwę i przy okazji wspomnieli, że warto sprawdzić czy gąbkowe uszczelko-osłony chroniące lakier przed podrapaniem przez spinki są ok bo inaczej spinki trą o lakier i może zacząć rdzewieć. Spinki maja poza tym średnice ok 2 cm – i takie otwory są też od dołu w progu – moim zdaniem warto je też obejrzeć i psiknąć czymś na rdze...
Ściąganie listwy jest proste – zdejmujesz mały chlapacz za przednim nadkolem (2 spinki od strony kola i jedna śruba od dołu), czyścisz widoczne od dołu zaczepy spinek z błota, etc. a następnie ciągniesz listwę do przodu (kierunek rozpoznasz po ułożeniu spinek, ew. druga osoba pcha ja od strony kola tylnego). Listwa powinna odejść bez problemu, czasami wypada parę spinek – tu ważne by znaleźć wszystkie wspomniane już wyżej podkładki/uszczelki z cienkiej gąbki.
Montaż – najpierw spinki w listwę, potem listwa pod próg (u mnie wpinali spinki od ostatniego tylnego otworu po kolei do przodu), potem chlapacz i śruba od dołu.
Powodzenia przy zabezpieczaniu
Mateo_e11