Klimatyzacja – Dyskusja / Problemy / Rozwiązania
mazik87 napisał(a):
nie, dzieje sie tak za każdym razem jak odpalam samochód,
wychodzi na to że klima tak jakby traci pamięć, albo zawiesiła się jakoś, nie wiem :/
podłącze później do kompa i zobacze co pokaże
Może masz ustawiony nadmuch na szybę? Jak tak to klima automatyczne się uruchamia
- Od: 23 paź 2010, 22:16
- Auto: Mazda 3 CiTD 109 KM
Orson napisał(a):Witam.
Ja trochę z innej beczki, a nie chcę gdzie indziej pisać, bo temat o klimie. Chcę nabić i odgrzybić klimatyzację. Ile wchodzi czynnika chłodzącego w M3?
Wchodzi pół litra
A ja mam takie pytanie, Co ile powinno się dobijać klimę?
Przecież układ jak jest szczelny to nie powinien czynnika wypuszczać.......
I jakie są oznaki ze A/C nie działa poprawnie oraz jak to jest z M3 BK z manual A/C , dobrze chłodzą czy dosc kiepsko???
Przecież układ jak jest szczelny to nie powinien czynnika wypuszczać.......
I jakie są oznaki ze A/C nie działa poprawnie oraz jak to jest z M3 BK z manual A/C , dobrze chłodzą czy dosc kiepsko???

- Od: 24 maja 2011, 03:35
- Auto: Mazda 3S Touring
Od dwóch klimo-fachowców usłyszałem, że co 2 lata powinno się odessać czynnik i nabić nowy. To ma zagwarantować długoletnią bezawaryjną pracę sprężarki. Co do skuteczności chłodzenia, to nie powinno mieć znaczenia jak sterowana jest klimatyzacja: ręcznie czy automatycznie. Moja (ręczna) chłodzi dobrze.
Wino, kobiety i śpiew – więcej nie dam rady.
No właśnie moje pytanie polega na tym ze ja mam troszkę wątpliwości co do swojej M3.
A mianowicie , jeździłem ostatnio Passatem z kilma i tam jak włączyłem A/C to prawie odrazu w środku można było odczuć przyjemne zimno..dlatego zastanawiam sie co robic...czy to tylko moje urojenia czy powinienem zaczac od filtra kabinowego...
A mianowicie , jeździłem ostatnio Passatem z kilma i tam jak włączyłem A/C to prawie odrazu w środku można było odczuć przyjemne zimno..dlatego zastanawiam sie co robic...czy to tylko moje urojenia czy powinienem zaczac od filtra kabinowego...

- Od: 24 maja 2011, 03:35
- Auto: Mazda 3S Touring
Przeczytaj ten wątek i drugi o klimatyzacji. Sprawdź czy sprężarka pracuje w sposób ciągły czy przerywany. Na pewno wizyta w serwisie klimatyzacji będzie niezbędna. Być może wystarczy nabicie czynnika w odpowiedniej (500g) ilości. Filtr kabinowy nie zaszkodzi wymienić, jeśli nie wiesz kiedy ostatnio do niego zaglądano. Zatkany będzie utrudniał przepływ powietrza.
jz19 napisał(a):A mianowicie , jeździłem ostatnio Passatem z kilma i tam jak włączyłem A/C to prawie odrazu w środku można było odczuć przyjemne zimno..dlatego zastanawiam sie co robic...czy to tylko moje urojenia czy powinienem zaczac od filtra kabinowego...
Nie wiem jakim Passatem jeździłeś ale przyznaję Ci pełną rację, bo sam miałem ostatnio kilkakrotnie okazje jeżdzić Passatem 2001 rok. i tam faktycznie lodówką zajeżdża praktycznie odrazu, moja żona tez była zaskoczona. I VW i Mazda stała w tym samym miejscu, akurat w pełnym słońcu, w Passacie po około 10 minutach można było zmarznąć (klima na max), w naszej maździe ustawionej na AUTO/max nie dało się doczekać schłodzenia wnętrza przez ponad 30 min, oczywiście ja mówię o swoim aucie i klimie automatycznej. Nie wiem może coś by pomogło jakbym zasłonił czujnik natężenia światła? Klima w M3 jest mało skuteczna. I wymiana filtra kabinowego nic nie pomoże (wymieniałem przed wczoraj), Tylko w papę lepiej dmucha.
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Odłączcie czujnik temperatury (szary kabel na klapce filtra kabinowego), a poczujecie "ice cold". Ja doprowadziłem do oblodzenia parownika, aż powietrze przestało płynąć z kratek. To akurat nie jest objaw pożądany, ale powodem manipulacji była cykliczna praca sprężarki. Cykle i przerwy miały niewłaściwe proporcje 5:10s i przez to powietrze nie mogło być należycie schłodzone. Pomiary napięć i rezystancji nasunęły podejrzenie o uszkodzenie czujnika (nie wiem jak?). W odpiętą wtyczkę wpiąłem termistor 1kohm/20°C (taki akurat miałem, choć mógłby być rezystor 3-6kohm) i teraz sprężarka pracuje w sposób ciągły. Niestety, po ostatnim oblodzeniu coś się zużyło i klimatyzacja już tak nie chłodzi, pomimo ciągłej pracy sprężarki. Stąd wniosek, że cykle On/Off są potrzebne, ale należy doprowadzić do właściwej pracy układu.
Już kiedyś ktoś pisał, że klima w Mazdach jest troszkę mniej wydajna i dlatego może tak być. Ja u siebie też zauważyłem, że jak się samochód nagrzeje to dłużej chłodzi się ciężko ten chłód na słońcu utrzymać zwłaszcza w jeździe miejskiej. Ale to wszystko moim zdaniem kwestia indywidualna czułości na zmianę temperatury otoczenia.
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
Załączaniem i wyłączaniem sprężarki w klimatyzacji ręcznej steruje napięcie odczytane z czujnika temperatury za parownikiem. Skuteczność chłodzenia prawidłowo napełnionego układu zależeć będzie od długości cyklu pracy sprężarki. Jeśli cykle będą za krótkie, to powietrze nie zdąży się schłodzić. Na moim przykładzie widać, że wydajność układu jest bardzo dobra, tylko źle dobrany jest próg odcięcia na czujniku albo psują się te czujniki.
Witam wszystkich ma(z)dziarów. Jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość jeśli coś będzie nie tak.
Teraz do rzeczy. Mam taki kłopot z pokrętłami od klimy, otóż z jednej strony nie mogę ustawić siły nawiewu a z drugiej temperatury. Zastanawiam się czy ktoś nie majstrował przy kostkach i coś źle połączył a może to wina bezpieczników. CO WY NA TO MACIE JAKIEŚ DOBRE RADY.
POZDRAWIAM
Teraz do rzeczy. Mam taki kłopot z pokrętłami od klimy, otóż z jednej strony nie mogę ustawić siły nawiewu a z drugiej temperatury. Zastanawiam się czy ktoś nie majstrował przy kostkach i coś źle połączył a może to wina bezpieczników. CO WY NA TO MACIE JAKIEŚ DOBRE RADY.
POZDRAWIAM
-
baltazar1910
TAK! Z AUTOMATYCZNĄ NIE MAM PROBLEMU BO SAMA REGULUJE TE PARAMETRY, ALE KIEDY PRZECHODZĘ NA RĘCZNE STEROWANIE I CHCĘ USTAWIĆ NAWIEW TO KLOPS.
A MOŻE ODŁĄCZYĆ AKUMULATOR ŻEBY ZRESETOWAĆ KOMPUTER? JUŻ SAM NIE WIEM. NIBY DROBNOSTKA, ALE DENERWUJĄCA.
POZDRAWIAM
A MOŻE ODŁĄCZYĆ AKUMULATOR ŻEBY ZRESETOWAĆ KOMPUTER? JUŻ SAM NIE WIEM. NIBY DROBNOSTKA, ALE DENERWUJĄCA.
POZDRAWIAM
-
baltazar1910
-mam pytanie ile da sie pokrętłem klimy zjechać z temperaturą najniżej??? (ile stopni?? )
-jeszcze jedno jak włączam nawiew tylko na szybę to włącza mi sie klima czy tak powinno byc???
-jeszcze jedno jak włączam nawiew tylko na szybę to włącza mi sie klima czy tak powinno byc???
dzux napisał(a):-mam pytanie ile da sie pokrętłem klimy zjechać z temperaturą najniżej??? (ile stopni?? )
u mnie min to 15
dzux napisał(a):-jeszcze jedno jak włączam nawiew tylko na szybę to włącza mi sie klima czy tak powinno byc???
mam tak samo, klima osusza powietrze, więc chyba tak powinno być.
dzux napisał(a):proponuje poszukać na forum o klimie było tego naprawdę dużo
Naprawdę było obszernie. Proponuję poszukać
"Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem." – "Pozdrawiam" Dr House
dzux napisał(a):-mam pytanie ile da sie pokrętłem klimy zjechać z temperaturą najniżej??? (ile stopni?? )
Zakres temperatury w M3 to od 15*C do 29*C
dzux napisał(a):-jeszcze jedno jak włączam nawiew tylko na szybę to włącza mi sie klima czy tak powinno byc???
Tak powinno być, jak już napisali klima szybciej osusza powietrze i odparowuje szybę do tego jeszcze automatycznie otwiera obieg zewnętrzny jeżeli masz zamknięty aby pozbyć się wilgoci z wnętrza auta.
Gdzieś w instrukcji wyczytałem też, że w deszczowe i wilgotne dni należy jeździć z otwartym obiegiem dla efektywności oczyszczania szyb.
Ostatnio edytowano 10 sie 2011, 20:22 przez cbr, łącznie edytowano 1 raz
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)