![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Xenon – Dyskusja / Problemy / Rozwiązania
Fabryczna barwa to 4300 K , firma ? Obojętnie Osram albo Philips byle nie chinol...
Wymień oba żarniki, to że jeden zmienił barwę to nie znaczy, że drugi zaraz jej nie zmieni. Może to być kwestia kilku dni albo miesiąca, a potem będziesz miał problem z doborem żarnika.
Wymień oba żarniki, to że jeden zmienił barwę to nie znaczy, że drugi zaraz jej nie zmieni. Może to być kwestia kilku dni albo miesiąca, a potem będziesz miał problem z doborem żarnika.
Dzięki za info odnośnie żarówek. Znalazłem coś w miarę rozsądnej cenie:
http://moto.allegro.pl/d2s-xenon-zarnik ... 66759.html
Przeciętnie jednak chodzą w granicach 149zł za szt.
http://moto.allegro.pl/d2s-philips-mazd ... 27004.html
Nie wiem w czym tkwi różnica w cenie, w każdym razie na pewno zakupie na allegro, ponieważ ceny na serwisie i w autoryzowanych sklepach są zupełnie z kosmosu. Ale zakup i wymiana kompletu nastąpi najpewniej końcem sezonu letniego jak dzień ulegnie skróceniu. Bo narazie da się jeszcze jeździć,a czekają inne wydatki związane z wejściem w sezon letni

Przeciętnie jednak chodzą w granicach 149zł za szt.

Nie wiem w czym tkwi różnica w cenie, w każdym razie na pewno zakupie na allegro, ponieważ ceny na serwisie i w autoryzowanych sklepach są zupełnie z kosmosu. Ale zakup i wymiana kompletu nastąpi najpewniej końcem sezonu letniego jak dzień ulegnie skróceniu. Bo narazie da się jeszcze jeździć,a czekają inne wydatki związane z wejściem w sezon letni
Nuno
Witam, w maździe 3 wieko (zaślepka) od żarówki xenon jest całe popękane, gdy je zdjąłem wyleciał kawałek tektury, utrzymujący najprawdopodobniej żarówkę, gdyż obecnie luźno się ona porusza w kloszu reflektora. Samochód kupiłem 3 lata temu i tak jeździłem do dnia sądnego. Proszę o pomoc, gdyż nie wiem jaka część odpowiada za utrzymanie żarówki xenonowej na miejscu, ewentualnie jakieś sugestie co do naprawy.
Łączę z Xenon – Dyskusja / Problemy / Rozwiązania.
Łączę z Xenon – Dyskusja / Problemy / Rozwiązania.
-
lukaszruchala
Witam!
Z tego co pamiętam to żarnik zatrzaskuje się takim metalowym drucikiem po uprzednim włożeniu do odpowiedniego gniazda w reflektorze.
Miałem kiedyś wymontowany i tylko tyle mi się przypomina. Nie kojarzy mi się żeby kawałek tektury utrzymywał żarnik.....
Pozdrawiam!
Z tego co pamiętam to żarnik zatrzaskuje się takim metalowym drucikiem po uprzednim włożeniu do odpowiedniego gniazda w reflektorze.
Miałem kiedyś wymontowany i tylko tyle mi się przypomina. Nie kojarzy mi się żeby kawałek tektury utrzymywał żarnik.....
Pozdrawiam!
- Od: 12 paź 2011, 19:31
- Auto: Mazda 3 2.0 Sport Sedan
Dzięki, a czy ktoś dysponuje może zdjęciami lub bardziej szczegółowym opisem "drucika" zatrzaskującego żarnik? Na popularnym portalu zakupowym znalazłem część o nazwie "zaślepka do lampy dekielek mazda 3" ma to kształt krążka gumowego z wyciętym środkiem, coś jak uszczelka. Nie wiem czy to załatwi sprawę.
-
lukaszruchala
drucik jest w lampie a to do czego wpina się żarnik i może po połamaniu wyglądać jak kawałki tektury to część przetwornicy
http://moto.allegro.pl/przetwornica-xen ... 18889.html

Ok, dzięki za pomoc, może uda się znaleźć używaną lampę ksenonową w rozsądnej cenie. Pozdrawiam
-
lukaszruchala
Witam serdecznie ,borykam się z tym samym problemem nie działa lewy ksenon możesz coś doradzić jak to można zdiagnozować czy to żarnik czy przetwornica i jakie to są koszty , i czy są dwie przetwornice . proszę o pomoc ...
- Od: 18 paź 2009, 10:03
- Auto: M3 BM 15' SkyEnergy 165
Roomster Scout
M3 BK była
Przetwornice masz zamontowane pod lampą, jedyna droga do nich to zdjęcie zderzaka co zajmuje (~15min i nie trzeba kanału). Najlepiej zdiagnozować to metodą podmiany przetwornic/palników miejscami.
Łatwiej chyba będzie zamienić palniki. Jak ten z prawej (działającej strony) nie zadziała po lewej, a z lewej zadziała po prawej to palnik. A jak nadal będzie się paliła tylko prawa to niestety przetwornica.
Łatwiej chyba będzie zamienić palniki. Jak ten z prawej (działającej strony) nie zadziała po lewej, a z lewej zadziała po prawej to palnik. A jak nadal będzie się paliła tylko prawa to niestety przetwornica.
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
No to coś wiem więcej a tak na marginesie jestem właśnie w Białymstoku miałbyś może jakiś warsztat do polecenia jestem tutaj jeszcze do końca tygodnia i mam czas ,i jeszcze jedno orientujesz się jakie to są koszty przetwornicy żarnika dzięki za odpowiedż
- Od: 18 paź 2009, 10:03
- Auto: M3 BM 15' SkyEnergy 165
Roomster Scout
M3 BK była
Dwa tematy i ciężko odpowiadac.
Palnik możesz kupić już za 50zł, lepszy coś ok ~100zł, przetwornica nie mam pojęcia, na alledrogo popatrz jakie są ceny.
cbr napisał(a):Po pierwsze nie zakładaj drugiego tematuNapisałeś już tutaj:
viewtopic.php?f=114&t=125153
Po drugie jak jesteś w Białymstoku to możemy któregoś popołudnia się spotkać i najwyżej ściągniemy zderzak i będzie lepiej dobrać się do przetwornic/lamp i postaramy się dowiedzieć co w trawie piszczy.
Palnik możesz kupić już za 50zł, lepszy coś ok ~100zł, przetwornica nie mam pojęcia, na alledrogo popatrz jakie są ceny.
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)