Różne mocowania wkładu lusterka zewnętrznego
Strona 1 z 1
Witam. Ostatnio pękło mi lusterko od strony pasażera. Zakupiłem cały wkład z myślą, że podmienię i będzie po temacie. Niestety po demontażu okazało się, że oba wkłady różnią się sposobem mocowania. W starym lusterku było mocowanie na 3 kulki na których obraca się lusterko (jedno duże i 2 małe do silniczków) a w tym nowym jedno duże na wciśnięcie jakiegoś okrągłego elementu. Czy ktoś miał podobnie, bądź wie skąd kupić z tym innym mocowaniem bo ja całe allegro przeszukałem i nigdzie nie ma :/
- Od: 22 wrz 2014, 16:16
- Auto: Mazda 3, 1,6 benzyna 2005
Ja zaryzykowałem i przekładałem samo szkło. Zrobiłem małe nacięcie na rancie plastikowej ramki w jednym i drugim. Wyjąłem najpierw stare lustro, żeby sprawdzić czy się w ogóle uda. Na szczęście poszło bez większych problemów więc z nowego tak samo wyjąłem szkło i wcisnąłem w starą ramkę i lekko podkleiłem kropelką. Lata tak już półtorej roku i nie ma żadnych problemów.
Żeby łatwiej wyjąć szkło z ramki to ogrzejcie ramkę opalarką, albo najlepiej do piekarnika, żeby cała równomiernie zrobiła się elastyczna. Wtedy szkło wychodzi jak telefon z etui.
Tylko bez przesadzania z temperaturą, bo się ten plastik stopi. Nie pamiętam na ile ustawiałem, ale nie były to wysokie wartości. Najlepiej stopniowo podnosić temperaturę i sprawdzać, czy ramka już jest wystarczająco elastyczna.
Tylko bez przesadzania z temperaturą, bo się ten plastik stopi. Nie pamiętam na ile ustawiałem, ale nie były to wysokie wartości. Najlepiej stopniowo podnosić temperaturę i sprawdzać, czy ramka już jest wystarczająco elastyczna.
Strona 1 z 1