Różne mocowania wkładu lusterka zewnętrznego

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kamael_tbg » 17 gru 2020, 12:51

Witam. Ostatnio pękło mi lusterko od strony pasażera. Zakupiłem cały wkład z myślą, że podmienię i będzie po temacie. Niestety po demontażu okazało się, że oba wkłady różnią się sposobem mocowania. W starym lusterku było mocowanie na 3 kulki na których obraca się lusterko (jedno duże i 2 małe do silniczków) a w tym nowym jedno duże na wciśnięcie jakiegoś okrągłego elementu. Czy ktoś miał podobnie, bądź wie skąd kupić z tym innym mocowaniem bo ja całe allegro przeszukałem i nigdzie nie ma :/
Początkujący

Od: 22 wrz 2014, 16:16
Auto: Mazda 3, 1,6 benzyna 2005

Postprzez Razglaz » 30 gru 2020, 12:46

Ja zaryzykowałem i przekładałem samo szkło. Zrobiłem małe nacięcie na rancie plastikowej ramki w jednym i drugim. Wyjąłem najpierw stare lustro, żeby sprawdzić czy się w ogóle uda. Na szczęście poszło bez większych problemów więc z nowego tak samo wyjąłem szkło i wcisnąłem w starą ramkę i lekko podkleiłem kropelką. Lata tak już półtorej roku i nie ma żadnych problemów.
Początkujący

Od: 28 sty 2018, 13:52
Auto: było
323f BA 1997r.
Rx-8 HP 2003r.
3BK 2.3l USA 2006
Obecnie
3BM 2.0 2014

Postprzez PP89 » 31 gru 2020, 19:00

Żeby łatwiej wyjąć szkło z ramki to ogrzejcie ramkę opalarką, albo najlepiej do piekarnika, żeby cała równomiernie zrobiła się elastyczna. Wtedy szkło wychodzi jak telefon z etui.
Tylko bez przesadzania z temperaturą, bo się ten plastik stopi. Nie pamiętam na ile ustawiałem, ale nie były to wysokie wartości. Najlepiej stopniowo podnosić temperaturę i sprawdzać, czy ramka już jest wystarczająco elastyczna.
Forumowicz

Od: 1 gru 2006, 12:45
Auto: BK LF '04 lpg