Awaria wyświetlacza na panelu środkowym ( radio, komputer pokładowy, nawiewy )

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Gigi_ » 17 sty 2012, 11:16

Witam. Jestem posiadaczem Mazdy 3 BK z 2006r (dodam że w wersji europejskiej, ponieważ pewnie ma to znaczenie związane z tematem).

W bliżej nieokreślonym momencie (tj. w trakcie jazdy) wyświetlacz informacyjny na środkowej konsoli mojej mazdy przestał zupełnie działać. Dodam że chodzi o płaski podłużny wyświetlacz pokazujący godzinę/komputer/radio/temperaturę itd. Co ciekawe kiedy ten wyświetlacz pozostawał zupełnie ciemny, wszystkie pozostałe podświetlenia zegarów, przycisków, zapalniczki i kabiny działały. Co ciekawe radio również działało bez przeszkód (tyle że bez wizji :| Ponowne odpalanie auta, opukiwanie deski rozdzielczej, szukanie odpowiedniego/przepalonego bezpiecznika jak i inne zabiegi nie przynosiły efektu.

Po przeszukaniu niniejszego forum jak i wygooglowaniu tematu nie byłem w stanie znaleźć nic konstruktywnego na ten temat. Dopiero na jednym z kanadyjskich forów natrafiłem na identyczny problem i zarazem jakże prostą solucję. Mam nadzieję że komuś się przyda i oszczędzi rozbierania konsoli środkowej w celu szukania przyczyny (za co byłem gotów się zabierać).

Okazało się że rozwiązaniem jest bezpiecznik nr 31 (ROOM). Jednak nie jest on spalony bo odpowiada za "oświetlenie wnętrza" a to działa. Wystarczy go wypiąć i wpiąć ponownie w celu zresetowania układu(?). Załączam screena aby było czytelniej. Puszka bezpieczników znajduje się w komorze silnika zaraz obok akumulatora.

Obrazek

Po tym zabiegu wszystko wróciło do normy i znów mogę się cieszyć panoramicznym wyświetlaczem :]
Niewykluczone że odłączenie i ponowne podłączenie baterii również może pomóc, ale trochę więcej z tym zachodu i nie sprawdzałem. Poza tym na forach czytałem że nie daje to zbytniego efektu wzgledem wyświetlacza.

Proste rozwiązanie, a problem wyglądał nieciekawie – banan na mej twarzy bezcenny! :D
Pozdrawiam i życzę bezproblemowej jazdy! :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 19 wrz 2011, 13:01
Posty: 96 (0/2)
Skąd: Łask
Auto: Mazda3 BK 2.0 LF '06

Postprzez marcin255 » 17 sty 2012, 12:19

Cenna informacja <spoko>
KIA Cee'd 1.6 T-GDI GT Red

Obrazek
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 28 gru 2008, 22:14
Posty: 5272 (26/46)
Skąd: Wrocław
Auto: Była 323F BA
87 KM -122 Nm
Mazda 3-2.0 LF
166 KM -209
Jest KIA CEE’D GT
204 KM -265 Nm up
225 KM -330 Nm

Postprzez świerku » 26 cze 2012, 14:41

Dzięki za tą informację – właśnie szukałem rozwiązania na nieświecący wyświetlacz. Wyłączył się tak po prostu nie wiem czemu, a Twoja instrukcja okazała się bezcenna. Wyjąłem i włożyłem po chwili opisany bezpiecznik i wszystko znów hula. <jupi>
Początkujący
 
Od: 26 cze 2012, 13:32
Posty: 7
Skąd: Wrocław / Strzelin
Auto: Mazda 3 2006r 1,6 MZ-CD 109KM

Postprzez Gigi_ » 26 cze 2012, 21:19

Cieszy mnie że się przydało <spoko>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 19 wrz 2011, 13:01
Posty: 96 (0/2)
Skąd: Łask
Auto: Mazda3 BK 2.0 LF '06

Postprzez JURO » 2 sty 2014, 12:36

Również dziękuję za ten opis , wczoraj mój wyświetlacz nagle przestał działać ,ale po wyjęciu tego bezpiecznika wszystko wróciło do normy :)
Sprzedam Mazdę 3
viewtopic.php?f=78&t=172194
Początkujący
 
Od: 7 sty 2013, 00:21
Posty: 17
Skąd: Rzeszów, Chmielnik, Szkocja
Auto: Mazda 6 2.2D GH 2010
Mazda 323C BA 1994

Postprzez novy1982 » 5 gru 2014, 01:18

Witam,
jestem szczęścliwym posiadaczem nowozakupionej Mazdy 3. Auto kupiłem z za granicy i przyjechało do Polski już bez oryginalnego radia. Zauważłem, że ponad wnęką radia jest wyświetlacz, który nie działa. Po zamontowaniu nieoryginalnego radia dalej jest czarny. Czy jest sposób na uruchomienie go? Domniemam, że wyświetla tam informację o temperaturze i inne. Klimatyzację mam manualną i nawet nie wiem czy w tym wypadku był on kiedykolwiek aktywny. Mój pierwszy post na forum,a więc prosze o pomoc i wyrozumiałość.
Moje auto Mazda 3 HB 2005, 1,4 benzyna
Początkujący
 
Od: 5 gru 2014, 01:12
Posty: 2

Postprzez akostarek » 5 gru 2014, 06:17

Z tego co pamiętam to w tych rocznikach wyświetlacz podłączany jest do fabrycznego radia, gdzieś ktoś chyba kiedyś pisał, że jest możliwość obejścia tego, przeszukaj dobrze forum, bardziej pod kątem komputera pokładowego niż wyświetlacza.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 31 sty 2011, 10:57
Posty: 1373 (0/7)
Skąd: Śląsk
Auto: Mazda3 BK Y6 '05

Postprzez jaketherake » 5 gru 2014, 12:10

Mam nieoryginalne radio i u mnie wyświetlacz częściowo działa, fakt że podłączony jest do niego klimatronic. Jeśli chodzi o komp pokładowy, to w ASO udało mi się wyciągnąć, że tylko oryginalne radio ma moduł do czytania szyny CAN w aucie i bez niego nie będą wyświetlane dane z kompa pokładowego.
Nie drążyłem dalej sprawy, bo z klimy wszystko wyświetla się ok, a na kompie pokładowym aż tak mi nie zalezy, aby wracać do oryg, radia, porzucając ładnie grające JVC.
Forumowicz
 
Od: 9 lut 2012, 19:01
Posty: 456 (15/1)
Skąd: Mazowieckie
Auto: M3 2.0 BK AC+ '08

Postprzez Grzegorz K » 6 gru 2014, 17:26

Ale ty masz auto po lifcie. I tam już namieszali z poprowadzeniem wiązki wyświetlacz/radio/reszta
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 14 kwi 2009, 19:38
Posty: 1002 (0/2)
Skąd: Piława Górna
Auto: Mazda 3 BK 2005 HB Y6

Postprzez bercikz » 7 gru 2014, 20:26

Jeśli kupiłeś auto w całości, a nie ma radia to bardzo dokładnie sprawdź je pod kątem bez wypadkowości. Oczywiście zawsze ktoś mógł wymontować radio, ale lepiej to sprawdzić i spać spokojnie.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 17 wrz 2014, 08:10
Posty: 283 (17/7)
Skąd: Bielsko-Biała
Auto: Mazda3 1.6 Y6 MZ-CD 110KM '05

Postprzez pafcio87 » 8 gru 2014, 12:55

Witam Proszę o pomoc ponieważ kupiłem 2 dni temu mazdę 3 2.0 benzynę 2004 roki zauważyłem że wyświetlacz nad radiem przestał działać tzn. podświetla się ale nie pokazuje żadnych informacji . Wcześniej pokazywał wszystko.
Początkujący
 
Od: 26 lis 2014, 20:03
Posty: 3
Auto: zakup mazdy 3

Postprzez Gigi_ » 8 gru 2014, 15:23

pafcio87 napisał(a):Witam Proszę o pomoc ponieważ kupiłem 2 dni temu mazdę 3 2.0 benzynę 2004 roki zauważyłem że wyświetlacz nad radiem przestał działać tzn. podświetla się ale nie pokazuje żadnych informacji . Wcześniej pokazywał wszystko.


Możliwe że to pomoże..
viewtopic.php?f=470&t=130261&p=2190400&hilit=wy%C5%9Bwietlacz+nie+dzia%C5%82a#p2190400
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 19 wrz 2011, 13:01
Posty: 96 (0/2)
Skąd: Łask
Auto: Mazda3 BK 2.0 LF '06

Postprzez pafcio87 » 8 gru 2014, 20:57

Dzięki za podpowiedź ale niestety nie podziałało. Dalej wyświetlacz sie podświetla ale informacje na nim sa niewidoczne tylko kreski albo nic. Nie mam pojęcia co to, może kupie nowy wyświtlacz i to pomoże.
Początkujący
 
Od: 26 lis 2014, 20:03
Posty: 3
Auto: zakup mazdy 3

Postprzez novy1982 » 9 gru 2014, 20:56

Grzegorz K napisał(a):Ale ty masz auto po lifcie. I tam już namieszali z poprowadzeniem wiązki wyświetlacz/radio/reszta


Auto sprawdzałem czujnikiem grubości lakieru w profesjonalnym warsztacie i wyszło ok. Przypuszczam raczej, że auto zostało zwyczajnie wydojone z radia i alu felg aby na tym jeszcze coś zarobić. Na razie kupiłem zastępczo radio JVC i jestem zadowolony. Dziękuję za rady.
Początkujący
 
Od: 5 gru 2014, 01:12
Posty: 2

Postprzez greg19 » 27 kwi 2016, 11:56

Witam,
mam podobny problem z wyświetlaczem. Pokazuje mi tylko temperaturę zewnętrzną i dwie pionowe kreski oddzielające informacje o spalaniu, radio i nawiewy. Nic, tylko temperatura. Pod wyświetlaczem mam przyciski Clock i Info. Mazda 3, rocznik 2006, 1,4, wersja europejska (po lifcie).
Próbowałem już z bezpiecznikiem 31 (ROOM), niestety nie pomogło. :(
Radio działa (bez wizji), klimatyzacja również, podświetlenie zegarów i przycisków i pokręteł pod radiem także działa.
Może macie jakiś pomysł, co może być przyczyną nie działającego prawidłowo wyświetlacza?
Dziękuję za wszelkie rady i wskazówki.
Pozdrawiam
Początkujący
 
Od: 9 kwi 2016, 20:50
Posty: 2
Auto: Mazda 3 BK, 1,4 benzyna, 2006 r.

Postprzez greg19 » 10 maja 2016, 10:48

Witam,
nikt nie ma pomysłu? Wymiana żarówki w schowku również nie pomogła.
Może jeszcze sptróbować wyjąć radio, sprawdzić kostki?
Początkujący
 
Od: 9 kwi 2016, 20:50
Posty: 2
Auto: Mazda 3 BK, 1,4 benzyna, 2006 r.

Postprzez oliwer85 » 19 cze 2016, 19:58

Wlasnie mam ten sam problem :(
Początkujący
 
Od: 19 cze 2016, 19:56
Posty: 1
Auto: Mazda 3 2.0 2004

Postprzez Seba z Aleksandrii » 12 sie 2019, 21:08

Koledzy poratujcie
Mam czarny ekran. Niczego nie wyświetla, mimo że radio działa (na ostatnio używanej fali), czujniki cofania dźwięczą a joystick i pokrętło głośności sterują radiem. Co prawda mam wersję BM, ale być może problem ma to samo podłoże.
Wypróbowałem 3 sposobów:
– reset BACK + NAVI + MUTE,
– wyjęcie bezpiecznika ROOm,
– odpięcie aku
NIC <płacze>
Zbiegło się to w czasie, gdy postanowiłem przeciągnąć sobie kabelek do zasilania smartfona w okolice (za) wyświetlacza. Aby to zrobić, zdemontowałem kokpit (nie wiem czy dobrze nazywam) od schowka aż po wyświetlacz. Chociaż tak naprawdę wyświetlacza nie demontowałem, lecz tylko poluzowałem aby przepchnąć kabelek. Natomiast wypiąłem sterowanie klimą i gałkę (joystick). Dzisiaj jadąc do pracy mocno się zdziwiłem :|
Nic mi już do głowy nie przychodzi
Początkujący
 
Od: 3 sie 2019, 08:39
Posty: 9 (1/0)
Auto: Mazda 3 BM 2016r.
Było:
Honda Civic VIII
Toyota Corolla

Postprzez Marcis » 16 sie 2019, 19:45

Podepnij obd i zobacz błąd. Ja też miałem problem z wyświetlaczem i sterowaniem climatronica. Podpiąłem obd i wyświetliło błąd radia ze zwarciem do masy, a pamiętałem, że miałem przerwany przewód antenowy. Wyjąłem radio, zawinąłem izolacją i problem nie wrócił. Auto wtedy dało na słońcu, wszystko nagrzane i widocznie przewód się przesunął. Najwyraźniej tym zabiegiem musiałeś odłączyć kostkę lub coś innego. Podłącz obd lub wyjmij radio i sprawdź.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 18 wrz 2012, 09:48
Posty: 894 (4/19)
Skąd: Łomża
Auto: Mazda 3 GTA 2005 2.0 16V 150KM
Alfa Romeo SW 156 2003 2.0 166KM
Była Mazda 323F BA Red Classic
1.5 16V 1998r.

Postprzez Seba z Aleksandrii » 18 sie 2019, 18:27

Znalazłem przyczynę <spoko>
Faktycznie odpiąłem cosik.
Oprócz trzech kabelków wchodzących od spodu w ekran, jest jeszcze jeden z tyłu. I to on wylazł z gniazdka gdy odsunąłem wyświetlacz. Skubany był tak napięty, że z trudem go wpiąłem. Jakieś małe meksykańskie rączki również z tym miały problem i nie miały siły wcisnąć wtyczki, która nie zakliknęła w gniazdku pozostając luźna.
Podejrzewam, że z czasem mogłaby sama się wysunąć. W życiu nie domyśliłbym się przyczyny.
Ufff
Początkujący
 
Od: 3 sie 2019, 08:39
Posty: 9 (1/0)
Auto: Mazda 3 BM 2016r.
Było:
Honda Civic VIII
Toyota Corolla

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości

Moderator

Moderatorzy 3 / 323