Wymiana kilku elementów

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez tomecky_94 » 21 sie 2017, 20:05

Witam wszystkich :)
To mój pierwszy post. Posiadaczem mazdy jestem od dwóch miesięcy (1.6 HD 109 KM, rok 2007). Już od kupna nosiłem się z wymianą 3 elementów, może to głupoty ale lubię miec wszystko dopieszczone.
1. Lusterko wewnętrzne wygląda jakby było wylane. Czy myślicie że jest szansa wymienić samo lusterko bez całej tej konsoli od pasów? Czy musze kupić jakiś konkretny model? A może jest szansa wymienić tylko szkło, bez wymiany całego lusterka?
2. Gałka skrzynki biegów i mieszek – z mojej odchodzi już skóra i w związku z tym chce kupić coś nowego (nie używka, tylko nowe). Polecacie jakieś zamienniki które niekoniecznie są od tego modelu ale dobrze się komponują?
Może ktoś mógłby rzucić jakiś link? :)
3. Przedni grill – ułamany jest dosłownie niewielki fragment na dole, ale bardzo mnie denerwuje ten ubytek. Czy jest opcja kupić tylko i wyłącznie samą tą kratkę, nawet bez znaczka i wmontować ją ze starym znaczkiem?
Czy muszę kupić jakiś konretny do wersji poliftowych?
Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki. Wszystkie owe "naprawy" chciałbym wykonac sam – człowiek najlepiej uczy się przez praktykę :)
Załączam zdjęcia podglądowe "uszkodzonych" elementów.
Załączniki
IMG_20170821_185618.jpg
IMG_20170821_190824.jpg
IMG_20170821_190319.jpg
tomecky_94

Postprzez Gamboa » 22 sie 2017, 15:24

fajne masz fotele. czy to ori?
Forumowicz

Od: 13 wrz 2014, 20:13
Auto: Mazda3 2.0 Pb 2005
150 PS

Postprzez macvas » 23 sie 2017, 09:01

Ad 1. Masz wersję lusterka z czujnikami etc. – jeszcze przy takiej opcji nie gmerałem – co nie zmienia faktu, że samo lusterko powinno się lajtowo dać ściągnąć z tego regulowanego ramienia, bez ingerencji w część z konsolą od pasów. Wnioskując ze zdjęcia to lusterko może siedzieć w ramieniu na zasadzie zatrzasku – w bazowej wersji jest wsuwane w szybę. Pokombinuj, byle nie siłowo.

Ad 2. Ja bym się zastanowił nad opcją regeneracji lub obszycia gały plus wymiana/obszycie mieszka a'la mps (tylko nić w kolorze foteli). Zamienniki są różne, gwint lewarka jest niemal pospolity (z rodziny japońców).

Ad 3. Akurat ta odmiana grilla występuje w HB najczęściej i to nie jest duży wydatek, więc wymieniłbym po całości na dobrą, nie zmatowiałą używkę. Kratkę o ile dobrze pamiętam da się zdemontować na czynniki pierwsze – do części mocującej do klapy jest bodaj scalona za pomocą specyficznych spinek/zatrzasków. Emblemat również jest wyjmowalny, ale działaj delikatnie, bo siedzi na trzech czy czterech łamliwych "bolcach"

Gamboa napisał(a):fajne masz fotele. czy to ori?

Z jednej foty ciężko mi jednoznacznie stwierdzić, ale jest taka możliwość, że to wersja z fabryki. Kremy i beże dominowały poza kontynentem (w wersji SP23 głównie) w Europie dominuje czarna ale te również się na niektóre kraje wypuszczało.

Rocznik 2007 to niemal ostatnie wypusty, więc nawet 1.6 Y6 zdarzał się doposażony na bogato.
Obrazek
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

Od: 17 sie 2013, 20:33
Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05

Postprzez talk_about85 » 23 sie 2017, 23:13

Dodam do tego co zostalo juz napisane ze grill nie jest z rocznika auta. Jest z przedlifta.
Co do tapicerki to skory w tym kolorze w trojce jeszcze nie widzialem a troche sie tych aut naogladalem. Porob troche zdjec srodka. Jesli to oryginal to na pewno unikat.

Pozdrawiam po sasiedzku :)
Forumowicz

Od: 31 gru 2010, 23:59
Auto: Mazda3 BK HB 1.6 MZ-CD 2007

Postprzez tomecky_94 » 24 sie 2017, 01:10

Dziękuję serdecznie za wasze odpowiedzi :)

1. Co do Lusterka – kupiłem nowe, aczkolwiek zamiennik Fordowski – modelowo się zgadzało więc stwierdziłem że wolę już ten zamiennik za całkiem niewielkie pieniądze (45 zł z przesyłką) niż bawić się w szukanie używki z którą i tak miałbym problem (sprzedający nie chcący wysyłać dokładnych zdjęć, a wołających sobie po 100 zł)

2. Gałka + Meszek – ze swojej całkowcie zdarłem już skórę, będe zanosił do Szewca na "regenerację" :) – czyli wyczyszenie z resztek kleju i obszycie nową skórką. Zamówiłem i tak nową wraz z nowym dedykowanym mieszkiem.

3. Grill – tutaj mam problem, szukam nowych bo w cenie używki można mieć nową. Kumpel pracujący w hurtowni inter-cars ma dać jutro znać czy będą mieli i mam nadzieję w ciut lepszych pieniądzach ;)

Samóchd jest z tego co mi wiadomo oryginalny. Historię pojazdu mam i z tego co mi wiadomo miał właśnie klepę we Francji (przód) i wymienione grill, oraz przedni zderzak – stąd pewnie grill przed liftowy, ktoś po prostu nie próbował szukać po face lifcie. Ma też fabrycznie zamontowany tempomat (na kierownicy)

Właśnie zauważyłem że serwis który zmieniał mi reflektory.. krzywo założył zderzak.. to jest jakiś dramat.
tomecky_94

Postprzez talk_about85 » 24 sie 2017, 07:55

Nie napisales nic o wnetrzu. Porobisz zdjecia?
Forumowicz

Od: 31 gru 2010, 23:59
Auto: Mazda3 BK HB 1.6 MZ-CD 2007

Postprzez macvas » 24 sie 2017, 08:05

Z tego jednego zdjęcia przodu nie widać dokładnie dolnej linii zderzaka, ale może być, że po tej wspomnianej przez Ciebie przygodzie jest to po całości w komplecie z grillem wersja przedliftowa.
Masz ksenony na pokładzie? Być może ktoś faktycznie odstawił lipę tnąc po kosztach?

talk_about85 napisał(a):Co do tapicerki to skory w tym kolorze w trojce jeszcze nie widzialem a troche sie tych aut naogladalem. Porob troche zdjec srodka. Jesli to oryginal to na pewno unikat.

Racja, jak na europejską ofertę to taki trochę biały kruk. Gdyby przywrócić nadwozie do fabrycznego wydania mogłoby to wyglądać ciekawie. <ok>
Obrazek
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

Od: 17 sie 2013, 20:33
Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05