Mazda3 BK wymiana żarówek: mijania, pozycyjna, kierunkowskazu, drogowe. str.4

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez widmo82 » 18 lut 2016, 22:41

Pozostaje jeszcze interpretacja biegłego w sytuacji kiedy będzie kolizja/wypadek a my będziemy mieli wlączone LEDowe halogeny lub inne zewnętrzne oświetlenie bez homologacji i co na to ubezpieczyciel ;/
Moderator "3BK" -Paweł
Moderator

Od: 26 paź 2008, 10:23
Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008

Postprzez Ajgor » 7 kwi 2016, 12:53

Dziś wymieniałem w swojej Mazdzie żarówkę pozycyjną z przodu. Chyba z pół godziny się męczyłem, podrapałem ręce, połamałem palce w stawach ( :) ) aż wreszcie znalazłem sposób, którym można tą żarówkę wymienić w kilka sekund be kombinacji i bez drapana rąk. Ponieważ widzę tutaj, że wymiana tej żarówki wciąż sprawia problemy, postanowiłem się tu podzielić tym sposobem.
Przede wszystkim najważniejsze – przed wyjęciem żarówki z obudowy lampy NIE ściągamy złączki (tej z przewodami). Ona ułatwia wyjęcie żarówki. Patrzymy na lampę od góry. Między obudową lampy, a przdnią listwą (tą, która utrudnia dojście) jest szczelina, w której widać złączke tej żarówki:
Obrazek
Na powyższym zdjęciu jest pokazane to miejsce, tyle, że z odłączonymi przewodami.
Wkładamy w to miejsce niezbyt szeroki śrubokręt, a od spodu dociskamy żarówkę (ze złączką) palcem. Następnie śrubokrętem od góry podważamy w lewo (zapieramy śrubokręt o listwę), a palcem od dołu lekko w prawo. Całość się przekręci, i możemy wyjąć żarówkę razem ze złączką. Wymieniamy żarówkę, wkładamy w otwór, i tą samą metodą przekręcamy w odwrotną stronę. Cały zabieg trwa jakieś 10 sekund i nie sprawia żadnych problemów. Aha. Niektórzy mogą mieć żarówkę z poprzedniej wymiany przekręconą w odwrotną stronę. Wtedy trzeba próbować odwrotnie :) Warunkiem jest zachowanie ostrożności i robienie tego z wyczuciem. Do przekręcenia nie trzeba dużej siły.
Z czystej ciekawości powtórzyłem to trzy razy. Zadziałało za każdym razem :)
Ajgor

Postprzez widmo82 » 7 kwi 2016, 13:38

Ajgor napisał(a):Następnie śrubokrętem od góry podważamy w lewo (zapieramy śrubokręt o listwę), a palcem od dołu lekko w prawo. Całość się przekręci,

U mnie to nie zadziałało (spory opór), dlatego zdecydowałem sie dawno temu na metodę z wkrętakiem wkładanym w oprawę żarówki po zdjęciu gniazda.
Moderator "3BK" -Paweł
Moderator

Od: 26 paź 2008, 10:23
Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008

Postprzez Flock » 19 cze 2017, 18:12

Witam,

mam taki problem, że chciałem wymienić żarówkę mijania H7 w Mazdzie 3 BK 2006 po lifcie i problem jest taki, że za cholerę nie mogę tego pręcika ustawić pod ten metalowy element, trzyma się na oprawce plastikowej. Z ciekawości sprawdziłem drugą lampę i było to samo trzymało się na plastiku oprawki. Nie wiem czy nie są one za długie albo czy nie poluzować tą śrubką. Takiego patentu durnego to się nie spodziewałem. Mimo, że żarówka siedzi to będę musiał kiedyś spróbować zawinąć ten pręt na ten metal :)
Forumowicz

Od: 14 wrz 2016, 13:56