Mazda 3 2005r, gaśnie podświetlenie zegarów

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez george1991 » 28 sie 2016, 15:30

Witam serdecznie, jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Od pewnego czasu mam pewną usterkę której za nic nie mogę usunąć. Kiedy wsiadam do auta, odpalam go i zapalam światła wszystko jest ok (świecą się światła, działa podświetlanie zegarów), ale jeżeli po 20 s zgaszę światła i ponownie zapalę to już mi się nie podświetlają zegary ( ale światła mijania działają, nie działają za to światła z tyłu oraz przeciwmgłowe, i pozycyjne). Niekiedy jest tak że zegary nie zapalają się wcale, później wszystko wraca do normy (zapalają się same). Za nic nie mogę zdiagnozować co to może być. Wiem że było trochę tematów o tym, co zrobiłem do tej pory:
– wymieniłem żarówkę w schowku
– sprawdzałem bezpieczniki
– sprawdziłem wszystkie żarówki

Jest jeszcze jedna przypadłość, kiedy owe zegary się nie podświetlają to jak reguluję kierownicą "do siebie" lub " od siebie" to zegary się nagle zapalają. Jeżeli ktoś miał taka usterkę proszę opisać jak się idzie tego pozbyć bo jest to strasznie irytujące.
george1991

Postprzez snajper61 » 14 kwi 2017, 10:33

Witam. Miałem podobną usterkę, gasło podświetlenie zegarów, konsoli i żarówki w schowku, ale światła pozycyjne z tyłu się świeciły. Udało się usunąć usterkę wymieniając przekaźnik PA66-GF25, znajduje się w skrzynce bezpieczników w kabinie pod schowkiem. Pozdrawiam
Początkujący

Od: 12 paź 2012, 12:29
Auto: mazda3 1,6 16V 105km 2003r (BK)

Postprzez Kloit777 » 24 kwi 2017, 10:14

george1991 napisał(a):Witam serdecznie, jest to mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Od pewnego czasu mam pewną usterkę której za nic nie mogę usunąć. Kiedy wsiadam do auta, odpalam go i zapalam światła wszystko jest ok (świecą się światła, działa podświetlanie zegarów), ale jeżeli po 20 s zgaszę światła i ponownie zapalę to już mi się nie podświetlają zegary ( ale światła mijania działają, nie działają za to światła z tyłu oraz przeciwmgłowe, i pozycyjne). Niekiedy jest tak że zegary nie zapalają się wcale, później wszystko wraca do normy (zapalają się same). Za nic nie mogę zdiagnozować co to może być. Wiem że było trochę tematów o tym, co zrobiłem do tej pory:
– wymieniłem żarówkę w schowku
– sprawdzałem bezpieczniki
– sprawdziłem wszystkie żarówki

Jest jeszcze jedna przypadłość, kiedy owe zegary się nie podświetlają to jak reguluję kierownicą "do siebie" lub " od siebie" to zegary się nagle zapalają. Jeżeli ktoś miał taka usterkę proszę opisać jak się idzie tego pozbyć bo jest to strasznie irytujące.

Najwidoczniej problemy z masą :)
Forumowicz

Od: 6 mar 2017, 15:06
Auto: MAZDA 3 z 2006r. 1.6 Diesel (109KM)
Sprzedam prawie wszystkie części do tego modelu w bardzo dobrych cenach.

Postprzez hasari » 13 cze 2017, 15:19

I jakie rozwiązanie dało radę?
Forumowicz

Od: 20 paź 2016, 23:42
Auto: 2003 Mazda3 BK 1.6 Z6 Sunlight Silver

Postprzez snajper61 » 18 lip 2017, 19:03

Witam. Moduł który wymieniłem nic nie dał. Była to chwilowa poprawa. Doszedłem do tego samego momentu jak się ruszy kierownicą do przodu i do tyłu to się zapalają zegary. Problem może być z przełącznikiem świateł lub z brzęczkiem zapalonych świateł. Przy nie świecących zegarach brzęczek nie działa. Pozdrawiam
Początkujący

Od: 12 paź 2012, 12:29
Auto: mazda3 1,6 16V 105km 2003r (BK)

Postprzez hasari » 18 lip 2017, 20:27

snajper61

U mnie nie ma efektu z ruszaniem kierownicy, znalazłem tylko miejsce które reaguje na tę awarię – skrzynka bezpieczników –> zapewne gdzieś kabelek nie styka... Na dniach będę szukał przyczyny
Forumowicz

Od: 20 paź 2016, 23:42
Auto: 2003 Mazda3 BK 1.6 Z6 Sunlight Silver

Postprzez uszol90 » 19 lip 2017, 04:56

uszkodzony przekaźnik w skrzynce bezpieczników:
viewtopic.php?f=470&t=161944&start=40
Forumowicz

Od: 15 paź 2012, 01:36
Auto: Mazda3 Y6 06' TOP