Mazda3 BK – elektryka, audio, alarm

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez hasari » 17 lut 2017, 23:28

Cześć!

Posiadam Mazde3 1.6 BK z 2004r. I posiadam w związku z tym frajdę z jazdy :D i kilka problemów...

1. Nie działa centralny zamek z pilota. Przy programowaniu, auto odpowiada, ale pilot już się nie kontaktuje z autem? Kilka razy próbowałem coś zdziałać ale nadal nic :( P.S. Nie wiem czy w aucie jest alarm :D

2. Mega dziwna sprawa – poprzedni właściciel wymieniał filtry kabinowe – oddał auto do warsztatu żeby zrobili to porządnie. Od tego czasu, i teraz za mojej kadencji raz na jakiś czas wewnątrz gaśnie całe oświetlenie i nie idzie włączyć przednich halogenów :( Podejrzewałem że może coś jest w skrzynce bezpieczników, ale nic nie znalazłem dziwnego, może coś przeoczyłem, nie wiem ... :( Dlaczego w skrzynce? Po uderzeniu w nią wszystko wraca do normy :D Jak nie reaguje to po jakimś czasie wszystko wraca do normy, ale potem znowu jest.

3. Dzisiaj głośniki po lewej stronie przestały pracować normalnie – słychać tylko jakieś piski. Dodam że oba równocześnie. Nie wiem czy to ma jakiś wpływ ale niedawno podłączyłem zmieniarkę zewnętrzną pod radio i do tego czasu wszystko było cacy.

Miał ktokolwiek z was takie problemy? A może znacie rozwiązanie na to ?
Czekam na jakąś odpowiedź z Waszej strony. Wszelkie próby pomocy mile widziane.

Pozdrowienia :)
Forumowicz

Od: 20 paź 2016, 23:42
Auto: 2003 Mazda3 BK 1.6 Z6 Sunlight Silver

Postprzez Artur.91 » 20 lut 2017, 20:01

Co do problemu nr 2 (i być może pozostałych), sprawdź wtyczki pod skrzynką bezpieczników, tam są główne wtyczki od róznych instalacji w aucie.
Rozłącz najpierw akumulator, a potem odłącz cały panel bezpieczników od spodu i podłącz ponownie. Może po prostu coś nie do końca zostalo dobrze dociśnięte przy wymianie filtra kabinowego (panel bezpieczników się rozpina podczas wymiany aby było wygodniejsze dojście do filtrów)
Początkujący

Od: 19 mar 2016, 10:40
Auto: Mazda 3 BK (Z6) '07

Postprzez hasari » 24 lut 2017, 16:29

Już tak robiłem wcześniej. Wszystkie styki są proste i wszystkie dobrze dociśnięte. Wymieniałem też bezpieczniki ale dalej jest ten sam problem
Forumowicz

Od: 20 paź 2016, 23:42
Auto: 2003 Mazda3 BK 1.6 Z6 Sunlight Silver