MAZDA 3 BK WIDEOREJESTRATOR

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Wyszek-WAW-BLN » 8 lut 2017, 00:12

Siemanko słuchajcie jestem nabywcą wydaje mi się że fajnego wideorejestratora.

http://allegro.pl/rejestrator-kamera-co ... YmYzNjM%3D

Wygląda super bajeranckie funkcje no ogólnie podoba mi się jednak jest jedno ale... bardzo chciałbym ukryć jego podłączenie zasilania. W paczce jest ładowarka wpinana do gniazda zapalniczki jednak wtedy nie będzie mi to podobało wizualnie, podobno można jakoś podłączyć zasilanie dyskretnie czy moglibyście mi jakoś pomóc?

Przepraszam ewentualnie za moje błędy lub źle założony (mój pierwszy) temat. Pozdrawiam
Początkujący

Od: 14 sty 2017, 17:46
Auto: Mazda 3 (BK) HB 1,6 BENZYNA/LPG 105KM
Prod. 07/03/2005
Kod Modelu BP4LEBU

Postprzez roman-vp » 8 lut 2017, 01:02

Witam.
W lampce jest stały plus i minus.
Powodzenia.
Początkujący

Od: 6 sty 2017, 14:42
Auto: Mazda 3 BK USA SDN. 2,0 BP, LPG 2008r

Postprzez expell » 8 lut 2017, 01:58

Stały plus i minus to tak średnio, bo wideorejestrator nie będzie wykrywać, kiedy nie ma nas w aucie i będzie nagrywać cały czas. Ja mam dorobione gniazdko zapalniczki schowane pod obudową nawiewów na środku i tam wpięty wideorejestrator. Przynajmniej ładowarki nie trzeba niszczyć żeby się wpinać gdzieś na stałe.
Forumowicz

Od: 11 sie 2015, 16:38
Auto: Mazda 3 2.0 BK 2005

Postprzez toomaas » 8 lut 2017, 10:34

Ja kompletnie nie znam się na takim wpinaniu. U mnie poprowadziłem kabel od strony pasażera podszybiem (da się wcisnąć pod podsufitkę), dalej wzdłuż słupka szyby (też się da wcisnąć). Jak już doszedłem do drzwi tam można łatwo odpiąć plastik i po przeciwnej stronie też ten plastik, który się zdejmuje do wymiany filtra kabinowego i wtyczka wychodzi przy samym gniazdku. W zasadzie nie licząc wtyczki instalacja niewidoczna.
Forumowicz

Od: 25 cze 2009, 17:50
Auto: Mazda CX-5 2016 2.0 SKYACTIV-G 165KM 4x2 6MT

Postprzez roman-vp » 8 lut 2017, 12:17

expell napisał(a):Stały plus i minus to tak średnio, bo wideorejestrator nie będzie wykrywać, kiedy nie ma nas w aucie i będzie nagrywać cały czas

Znalazłem ten rejestrator na Allu, cytuje:
(Rejestrator wyposażony jest w detektor ruchu – gdy cokolwiek poruszy się w polu widzenia kamery – urządzenie automatycznie nagra obraz. Kamera zarejestruje wszystko co dzieje się przed samochodem gdy nas w nim nie ma)
Więc nie potrzebuje wiedzy o naszej nieobecności, teoretycznie gdy nie ma ruchu to po jakimś czasie wyłącza się.
Z innej strony w opisie aukcji jest, cytuje:
(Rejestrator z funkcją kamery cofania, kamera uruchamia się automatycznie po wrzuceniu biegu wstecznego)
Czyżby był na tyle inteligentny żeby wyczuć ruch do tyłu (w co wątpię), tylko w opisie niema nic o podłączeniu kamery tylnej, w sensie sygnału cofania.
Początkujący

Postprzez radzix27 » 8 lut 2017, 12:51

roman-vp

Mam taką kamerę, jeśli chodzi o:

Ad 1. Nie sprawdzałem jak to działa, ale lusterko ma wbudowany akumulator więc całkiem możliwe, że nagrywa wszystko dopóki aku się nie wyczerpie. Jeśli podłączymy do stałego plusa to raczej wszystko jasne.

Ad 2. Obraz jest rejestrowany jednocześnie z kamerki przedniej i tylnej, przy czym od kamerki tylnej wychodzi jeszcze jeden dodatkowy przewód, który podłącza się do światła cofania. Dzięki temu przy wrzucaniu wstecznego na lusterku włącza się obraz z kamery tylnej.
Moja kamerka cofania wyposażona jest jeszcze w diody led doświetlające – zapalają się dopiero po wrzuceniu wstecznego.

Wyszek-WAW-BLN

Jeśli chodzi o podłączenie. Przeciągnąłem kabel z ładowarką po prawej stronie podsufitką, słupkiem, podłoga pasażera, wyjąłem plastik popielniczki i tam puściłem ładowarkę – wpięta w gniazdo zapalniczki. Wizualnie – według mnie bez zastrzeżeń.

Przewody kamerki tylnej od razu przeprowadzaj lewą stroną u góry, bo inaczej nie wystarczy Ci kabla. Wiem, bo sprawdzałem prawą stronę górę i dół – za krótko.
Ostatnio edytowano 8 lut 2017, 17:09 przez radzix27, łącznie edytowano 1 raz
Forumowicz

Od: 18 wrz 2014, 08:38
Auto: Mazda 3 BK Sedan, Z6 1.6, 2004

Postprzez roman-vp » 8 lut 2017, 13:23

W takich rejestratorach aku wystarcza na parę minut, wystarcza na to żeby kilka razy włączyć i wyłączyć system. W sytuacji gdy zostawiamy auto na parkingu gdzie od czasu do czasu ktoś przechodzi po jakimś czasie aku rozładuje się, więc nie nagra na przykład po 30 minutach jak ktoś "poleruje" gwoździem nasz lakier.
Tylna kamera jednak musi dostać sygnał, w opisie aukcji nic o tym nie ma.
No i techniczne pytanie: w mazdach sterowanie światłami cofania jest minusem, chyba że się mylę, stosowałeś przekaźnik?
Początkujący

Postprzez radzix27 » 8 lut 2017, 16:53

Hmm ok nie będę się upierał czy był to plus czy minus, sprawdzałem na którym kablu jest napięcie i do niego wpiąłem się przewodem z kamerki. Jak będę przy samochodzie sprawdzę jaki to kolor <spoko>

Sam byłem zdziwiony że tak to działa, bo myślałem, że kamerka będzie włączona cały czas (a więc i diody również) przez co dziwnie by to wyglądało z perspektywy kogoś jadącego za mną.

Pozostaje zadać pytanie do sprzedającego, czy kamera tylna ma dodatkowy przewód sterujący. Jeśli tak – najprawdopodobniej będzie to działać tak jak u mnie, jeśli nie, cóż, wtedy możemy zastanowić się na jakiej zasadzie to działa.

--------------

Przewód z kamerki podłączony do zielonego przewodu z kostki:

20170210_183218.jpg
Podłączenie kamerki tylnej do światła cofania
Forumowicz

Od: 18 wrz 2014, 08:38
Auto: Mazda 3 BK Sedan, Z6 1.6, 2004