Witam, mam następujący problem. Swoją Mazdą (3 BK, MPS 2008) jeżdżę pół roku wcześniej miałem 3 BK 1.6. Nigdy nic takiego nie miałem.
Kilka dni temu rozładował mi się akumulator (moja wina, zostawiłem włączone światło wewnątrz, auto stało kilka dni w garażu, nie zauważyłem). Po odłączeniu akumulatora i ponownym naładowaniu i podłączeniu wszystko wydawało się ok.
Do czasu jak ruszyłem, po kilku minutach pojawia się dźwięk (elektroniczny pisk z okolic deski rozdzielczej chyba w okolicy prawej poduszki). Dźwięk jest nieregularny, czasem pojedynczy czasem 2-3 w odstępach 1sec. Jak dotąd nie znalazłem przyczyny. Auto jeździ bez problemu, nie ma żadnych informacji o błędzie, wszystkie systemy wydaja się działać poprawnie.
Wczoraj zrobiłem dłuższą trasę i problem się nasilił. Na początku dźwięk pojawiał się co kilka minut i był raczej pojedynczy. Po przerwie na tankowanie i ponownym ruszeniu dźwięki pojawiały się dużo częściej i były wielokrotne.
Nie ma za bardzo pomysłu co to może być. Czy możliwe, że odłączenie akumulatora aktywowało jakieś zabezpieczenie? Spalił się jakiś bezpiecznik? Auto ma nawigacje zintegrowaną i odtwarzacz DVD, ale nie używałem tego... próbowałem to włączać i wyłączać (odtwarzacz jest w schowku a pisk jest z tej okolicy).
Pewnie czeka mnie wizyta w serwisie, ale gdyby ktoś się z czymś takim spotkał to może znacie powód.
Dzięki i pozdrawiam
P.S. postaram się nagrać ten dźwięk, jak znajdę drugą osobę do nagrania – pojawia się tylko w czasie jazdy.
Mazda 3 Bk MPS – dziwny nieregularny sygnał dzwiękowy po ponowny podłączeniu akumulatora
Strona 1 z 1
odłącz aku i podłącz i zobacz czy coś się zieniło
Strona 1 z 1