Problem ze zmieniarką 6CD Mazda 3 BK 2007

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez kaingorn » 3 gru 2016, 13:03

Cześć,
mam problem ze zmieniarką w swojej niedawno kupionej maździe. Czytałem różne poradniki, schematy itp i jak dla mnie, zmieniarka jest zepsuta.

Opis problemu: Na radiu mam napisane 6cd przy przycisku LOAD. Więc powinna to być zmieniarka na 6cd. Niestety nie przyjmuje nawet jednej płyty, na przycisk LOAD – brak jakiejkolwiek reakcji. Na CD – pokazuje że nie ma płyty w zmieniarce. Media – nie reaguje. Stwierdziłem, że wyjmę radio i zobaczę czy zmieniarka jest w ogóle podłączona. Wymontowałem całe radio, wygląda na to, że faktycznie jest tam zmieniarka na 6cd, ale brakuje w ogóle w kablach, kabla którym się zmieniarkę podłącza... Radio działa, wyświetlacz też, zmieniarka nie. Poniżej fotki z demontażu, wejść i kabli:

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na trzeciej fotce zaznaczyłem port, do którego brakuje kabla. W ogóle go nie ma za radiem, tak jakby fabrycznie nie był dorobiony.

Stwierdziłem, że zmieniarka cd mi mało potrzebna jest, więc kupiłem xcarlink (zmieniarka usb,sd,aux) do mazdy 3 bk. Jedyne co to wystarczy właśnie podłączyć xcarlink kablem do tego portu zaznaczonego na trzeciej fotce. Niestety radio totalnie nie reaguje na zamontowany xcarlink, niby powinno się go uruchamiać za pomocą wciśnięcia CD i przytrzymania chwilę, albo FM/AM 2-3 sekundy i potem CD. Nic się nie dzieje.

No i tu jest problem: czy wynika to z braku tego kabla, mimo że przecież zmieniarkę podłączam bezpośrednio pod radio i powinno hulać ? Czy zmieniarka jest po prostu skopana i lepiej zainwestować sobie w nową? Znalazłem dość tanio na allegro, moja jest w pięknym stanie wizualnym, więc przedni panel pewnie z mojej sobie zamontuje a wymienię tylko bebechy:
http://allegro.pl/mazda-3-lift-radio-cd ... 59998.html

Co radzicie? Kupić nową zmieniarkę i tam zamontować xcarlink czy pojechać do specjalisty?
Początkujący

Od: 1 gru 2016, 09:19
Auto: Mazda 3 BK 2007 1,6 HB Benzyna

Postprzez kropek101 » 3 gru 2016, 16:54

Wejście które zaznaczyłeś jest wolne w tym radiu. zmieniarka jest podpinana do płyty radia tak jak np. w kompie karta graficzna czy kość ram a nie za pomocą kabli więc pewnie jest zepsuty lub zacięty mechanizm.
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół

Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Forumowicz

Od: 21 lut 2011, 00:49
Auto: Seat Altea XL 2,0 TDI CR 170KM i 370Nm

Była Mazda 3 BK Y6 2006r
Mazda 323f 1,5 16v 88km 98r

Postprzez kaingorn » 3 gru 2016, 19:01

O proszę, to już trochę wyjaśnia :) Pewnie zmieniarka ma jakieś złącze, którym wtyka się w radio, które to mieści się poniżej samej zmieniarki ?

A co ze zmieniarką xcarlink? Nie działa z tego samego powodu co zmieniarka płyt?

Dopisano 4 gru 2016, 15:09:

To teraz pytanie, czy nie ma przeszkód w zmianie mojej zmieniarki na:

http://allegro.pl/mazda-3-lift-radio-cd ... 59998.html

Nie ma jakichś dziwnych wersji, kompatybilnych tylko z konkretnymi wersjami BK ?
Początkujący

Postprzez kropek101 » 4 gru 2016, 20:43

No w naprawę bym się nie bawił szkoda kasy i czasu. Co do zmiany radia jeśli masz zwykły system No Boose to kup radio które ma takie same przyciski jak u ciebie i będzie ok Radio Boose potrzebuje wzmacniacza więc jeśli byś takie zakupił dźwięk będzie grał ale cicho. Sam panel możesz bez problemu podmienić albo samą zmieniarkę więc nawet jak byś kupił złe radio u ciebie nie problem masz część z radiem sprawną tak przypuszczam bo piszesz że tylko płyt nie pobiera do napędu.

Udziwnień nie było poza jednym wersja mazdy po lifcie posiadała osobna wiązkę do wyświetlacza wersje mazdy przed liftem jedna wiązka.

Co do x-carlinka odsyłam cie tu:
viewtopic.php?f=470&t=122346&p=3210555&hilit=xcarlink#p3210555

Ps. jesteś nowy więc dobra rada na dole strony jest wyszukiwanie proponuję korzystać!
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół

Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Forumowicz

Od: 21 lut 2011, 00:49
Auto: Seat Altea XL 2,0 TDI CR 170KM i 370Nm

Była Mazda 3 BK Y6 2006r
Mazda 323f 1,5 16v 88km 98r

Postprzez kaingorn » 5 gru 2016, 09:22

Dzięki za porady, już mam na oku tanią zmieniarkę.
Początkujący

Postprzez kaingorn » 7 gru 2016, 11:26

Zamówiłem, zmieniarka przyszła w jeden dzień. Wymieniłem i wszystko działa + xcarlink :)

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.
Temat do zamknięcia.
Początkujący