Polerka lakieru (opłacalne?)

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Mariusz-- » 11 sie 2016, 22:04

Cześć :)

Chce się pozbyć zarysowań w mojej Maździe i zastanawiam się nad polerką, robił ktoś z Was ? :)

Są to raczej nie głębokie zarysowania... i nie wiem czy sama polerka coś da... wiem, że korekta napewno dała by efekt, ale jest droższa.

Pozdrawiam :)
Początkujący

Od: 2 maja 2013, 23:10
Auto: Mazda 3 Z6 hatchback 1.6 benzyna, 2005r

Postprzez macvas » 16 sie 2016, 10:07

Mariusz-- napisał(a):zastanawiam się nad polerką, robił ktoś z Was ?

A i owszem. Znajdzie się tutaj sporo takich osób. Przejrzyj wątek Nasze Mazdy <spoko>

Mariusz-- napisał(a):Chce się pozbyć zarysowań w mojej Maździe

Pytanie z jakim efektem i na jak długo. Polerka (ręczna/mechaniczna) czy szerzej korekta (częściowa/pełna) jest to temat rzeka. Zadajesz pytanie "czy jest to opłacalne?" Wszystko zależy od punktu widzenia. Chcesz się pozbyć skaz na lakierze bo:
1. Szykujesz auto do odsprzedaży – zwykle taki zabieg Ci się opłaci.
2. Zwyczajnie tak Ci się uwidziało i nie zamierzasz zmieniać swoich nawyków dotyczących dbania o auto – nieopłacalne, bo po kilku tygodniach/myciach wrócisz do stanu sprzed polerki.
3. Jesteś lub zamierzasz zostać pasjonatem detailingu – cena nie gra roli, bo z czasem przestaniesz na to patrzeć przez pryzmat portfela ;P

etc.
Obrazek
Maciek
Przedstawiciel Podlasia

Od: 17 sie 2013, 20:33
Auto: JEST
Mazda6 GJ Sky-G 2.5 '14 SkyPassion
BYŁA
Mazda3 1.6 BK MZ-CD '05

Postprzez iparts » 17 sie 2016, 11:40

macvas napisał(a):1. Szykujesz auto do odsprzedaży – zwykle taki zabieg Ci się opłaci.
2. Zwyczajnie tak Ci się uwidziało i nie zamierzasz zmieniać swoich nawyków dotyczących dbania o auto – nieopłacalne, bo po kilku tygodniach/myciach wrócisz do stanu sprzed polerki.
3. Jesteś lub zamierzasz zostać pasjonatem detailingu – cena nie gra roli, bo z czasem przestaniesz na to patrzeć przez pryzmat portfela

Bardzo ciekawie opisane, brawa dla kolegi! A wracając do tematu, to dokładnie zależy po co chcesz się pozbyć rys? Jeżeli pod sprzedaż wystarczy wówczas dobry wosk na morko lub na sucho, 2-3 godziny pracy i efekt osiągnięty. Przy własnoręcznym polerowaniu mechanicznym polecam pastę lekko ścierną i miękka gąbkę i dużo wolnego czasu i wytrwałości. Należy też pamiętać że przy takim zabiegu bez doświadczenia można narobić więcej szkód niż cała akcja będzie warta.
Obrazek
Firma

Od: 5 sie 2014, 13:50
Auto: CX-9 TB 3.7L 277KM