Dziwne odgłosy tylnej półki, klapy. Mazda 3 BK
Strona 1 z 1
Witam. Posiadam mazde 3 bk z 2004 roku w hatchbacku. Problem jest tego typu że podczas jazdy nawet na nie wielką nierówność lub uskok pojawia się z tyłu po prawej stronie dochodzący odgłos jakby puknięcia stłumionego czy jakby odkształcającego się elementu (czasem głośniej niekiedy ciszej). Do tej pory wymieniłem całe zawieszenie przód tył oprócz z tyłu gum stabilizatora. Zdjąłem tylną półkę nawet opuściłem tylne siedzenia i przejechałem się po różnych nierównościach i efektu nie dało. Profilaktycznie owinąłem na tylnej półce bolce taśmą parcianą by wyeliminować nieporządne dźwięki ale to też nic nie dało. Z tyłu rozebrałem plastiki z klapy i odpowiednio wygłuszyłem i są sztywne i o nic nie ocierają. Jestem bez radny nie wiem co mam robić. Na pewno to jakaś mała pierdoła ale jaka drażniąca.
-
flash
Klamry od pasów bezpieczeństwa na tylnym słupku macie wsadzone w te nacięcia w plastiku obok tylnej półki? One potrafią stukać jak są nie używane i nie siedzą na swoich miejscach.

Gdzieś kiedyś o tym na forum pisałem :
"Od jakiegoś czasu denerwowało mnie dziwne stukanie z tyłu auta, tak na ucho dobiegają gdzieś z bagażnika od strony pasażera...
Nie mogłem dość do tego co to, wiec zabrałem się za rozkręcenie wszystkiego z tyłu... :-D
W końcu znalazłem co to, zaczepy "magnetyczne" przy tylnej półce ;–)
W życiu bym na to nie wpadł. Fotorelacji niestety nie robiłem, ale trzeba odkręcić te plastiki po bokach w bagażniku na których leży półka i sprawdzić czy zatrzaski od spodu tych zaczepów magnetycznych nie są wypięte... :-P "
;–)
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
"Od jakiegoś czasu denerwowało mnie dziwne stukanie z tyłu auta, tak na ucho dobiegają gdzieś z bagażnika od strony pasażera...
Nie mogłem dość do tego co to, wiec zabrałem się za rozkręcenie wszystkiego z tyłu... :-D
W końcu znalazłem co to, zaczepy "magnetyczne" przy tylnej półce ;–)
W życiu bym na to nie wpadł. Fotorelacji niestety nie robiłem, ale trzeba odkręcić te plastiki po bokach w bagażniku na których leży półka i sprawdzić czy zatrzaski od spodu tych zaczepów magnetycznych nie są wypięte... :-P "
;–)
Wysłane z mojego D6503 przy użyciu Tapatalka
Pasy z tyłu po wczepiałem. Półkę doszczętnie wygłuszyłem siedzenia nie piszczą, koło zapasowe na maksa dokręcone. Jedynie musze zrobić myk żeby wszystko wyjąć z bagażnika wraz z lewarkiem i przejechać się z otwartą klapą po lesie. Bo nic nie stuka jak jeździ się dziurach tylko pojawiają się dziwne dźwięki jak są gładkie uskoki np. w lesie czy jak się skręca w prawo nawet jak się gwałtownie rusza to też to słychać idzie dostać fioła
. Liczę na to że wystarczy wyregulować zamek na tylnej klapie, albo górne mocowania amorów.

-
flash
Strona 1 z 1