Kontrolka pasów bezpieczeństwa

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez MaRith » 16 mar 2016, 10:52

Na wstępie chciałem przywitać wszystkich mazdomaniaczy :)

Od jakiegoś mam roku, który coraz bardziej mnie irytuje, dodam, że szukałem na forum podobnego problemu jednak znalazłem informację o uszkodzonym czujniku w fotelu – a to nie jest raczej mój problem.

Mianowicie, jak wspomniałem od jakiegoś roku(nawet dłużej) mam problem z kontrolką + sygnalizacją dźwiękową o zapięcie pasów. Problem jest na tyle dziwny, że sygnalizacja włącza się również podczas jazdy, gdy mam zapięte pasy. Zauważyłem, że wystarczy czasem docisnąć pas, lub delikatnie dotknąć zapięcie pasów i ostrzeżenie o nie zapiętych pasach przestaje świecić/grać, ale tylko na chwilę zwykle kilka sekund/minut później znów wszystko wraca do stanu pierwotnego i co chwilę muszę stukać w zapięcie albo szarpać klamrą.
Dodatkowo dziwne jest to, że czasem mogę przejechać setki kilometrów bez tego problemu, a czasem jeżdżąc po mieście/trasie muszę słuchać tego godzinami...

Czy ktoś miał może taki przypadek? I wie jak to naprawić?

Jak się domyślam, że to jakiś problem z stykami. Szukałem również samego zapięcia na allegro ale bez skutku.
MaRith

Postprzez radzix27 » 16 mar 2016, 11:20

To pewnie jakaś przerwa na kablu. Po pierwsze sprawdź żarówkę w schowku i bezpieczniki. Później sprawdź pod fotelem w kostce, czy kabel z szarą wtyczką dobrze siedzi w kostce. Wyjmij tę wtyczkę z kostki i sprawdź czy kontrolka/dźwięk będą trwać ciągle. Jeśli tak to albo uszkodzony kabel albo napinacz <spoko>
Forumowicz

Od: 18 wrz 2014, 08:38
Auto: Mazda 3 BK Sedan, Z6 1.6, 2004