W maździe BK nie ma czegoś takiego jak podgrzewanie przedniej szyby, jeśli sprzedawca tak twierdzi to powiedz mu ze za każda niezgodność z opisem opuszcza tysiaka
Jezdzilem najpierw 6lat dieslem w wersji najpopularniejszej tzn.:
– el. podgrzewane lusterka, sterowanie radiem z kierownicy, radio na 1CD (bez mp3), 4x el. szyby, 6 poduszek (w ogłoszeniach piszą 8, ale wynika to z błędu liczenia – liczą znaczki airbag hehe), automatyczna klimatyzacja.
Były też uboższe wersje tzn, bez sterowania radiem w kierownicy i manualna klima – bardzo mało, ale były.
Teraz przesiadłem się do benzyny 2,0 150KM i jest to najwyższa wersja (bez opcjonalnego szyberdachu i webasto, które występują w śladowych ilościach). Jak oceniam dodatki po zmianie wersji...
– tempomat: przydaje się w trasie, aby odpoczęła noga. Stwarza jednak pewne niebezpieczeństwo ponieważ oddalasz nogę od pedału hamulca co wydłuża czas reakcji w sytuacji kryzysowej. Podnosi nieznacznie spalanie.
– radio ze zmieniarką na 6CD z opcją czytania MP3 – jedni wolą słuchać radia, inni wolą swoją muzykę. Jednak jak jedziesz gdzieś do obcego kraju i masz słuchać tych obcych trzasków to żałujesz, że masz tylko jedną płytę

Mam tez wersję z BOSE i odczuwam znaczącą poprawę w jakości dźwięku pomiędzy poprzednią wersją (bez BOSE) – pomijam audiofilskie aspekty czy BOSE to dobre audio, jest lepiej niż bez

– Xenony i spryskiwacze – jest jaśniej, jest bielsza barwa, nie przepalają mi się żarówki co pół roku, ale... jak się przepalą żarniki to jest drogo i trzeba ściągać zderzak i lampy, aby je podmienić

Plusem jest opcja mycia tych xenonów w trasie, ale co niektórzy marudzą, że zużywa się dużo płynu wiec wyciągają bezpiecznik od sprysków
– nawigacja... bezużyteczny dodatek, najnowsze oryginalne mapy to chyba 2010r, można wymienić fabryczny ekran wstawiając 7" tablet

– skórzane siedzenia – łatwiej jest utrzymać czystość w aucie, ale niestety w upalne dni nie pomaga nawet mata na szybę, siedzenie nagrzewa się zbyt mocno co sprawia, iż pierwsze minuty za kierownicą zanim zacznie działać klimatyzacja, nie należą do najmilszych. W zimie niestety doskwiera mi brak webasto. Może nie tyle mi co pasażerom na tylnej nieogrzewanej kanapie.
– podgrzewanie foteli – jak wspomniałem wyżej, opcja dostępna tylko na przednie fotele, używam wyłącznie przy większych mrozach na max 5min.
– czujnik deszczu – jak by to powiedział Clarkson "Są podobno ludzie, którzy chwalą jego działanie" – u mnie trudno by działał zawsze tak jak bym sobie tego życzył. Raz włącza wycieraczki kiedy szyby są ledwo co zroszone, innym razem nie wyrabia przy zbieraniu wody, widoczność niewystarczająca.
– czujnik zmierzchu – u nas jeździ się cała dobę na włączonych światłach więc... bezużyteczny
– czujniki parkowania i kamera: były to opcjonalne dodatki. Czujniki oferowane przez ASO pod koniec produkcji, niczym się chyba nie różniły od tych, które możesz kupić za 50zł. Bajer przydatny, jako wspomaganie parkowania, niestety bardzo wrażliwe na przyciśniecie, uderzenie zabrudzenia. Kamerkę dokładali w postaci ekraniku dodatkowego, który był przymocowany pomiędzy przyciskami ogrzewania foteli a zapalniczką. Obraz słaby a sama kamera podatna na zabrudzenie co odbija się negatywnie na widoczności. Osobiście wymieniłem ją na opcję ekranu w lusterku wstecznym. To takie moje trzecie oko by nie najechac na cos co znajduje się bezpośrednio za autem i nie widać w zadnym z lusterek.
Dobrze jest mieć jeszcze chlapacze na przodzie, ze względu na korozję i większą szansę na zachowanie czystości auta oraz halogeny. Możesz też spotkać się z wersjami, które posiadają nakładki progów jak i spoiler. Fabryczny hak występuje w wersji z odpinaną "gałką" od belki znajdującej się pod zderzakiem. Jeśli zechcesz takowy dodatek, pozostaje zakup zamiennika lub wymiany całej belki wraz z płaskownikami przykręcanymi do podłużnic. Robota prosta, możesz ja zrobić na parkingu

+ podłączenie wiązki.