Spalające się bezpieczniki. Uszkodzona wiązka?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Thomsonicus » 29 wrz 2015, 09:56

Może ktoś pomoże lub coś podpowie. W mojej 3 mam problem ze spalającymi się bezpiecznikami. Zaczęło się od bezpiecznika klimatyzacji, tym 10A pod maską. Klima się włącza, chłodzi, ale w czasie jazdy bezpiecznik się przepala i klima już nie chłodzi. Po jakimś czasie zauważyłem, że przestało mi działać światło cofania. Sprawdziłem – bezpiecznik nr 79, pod nogami pasażera również spalony. Wymieniłem. Podziałało i... znowu się spalił. Coś musi być ostro nie tak.
Byłem umówiony z elektrykiem, ale nie udało mi się zostawić auta. Sam wlazłem do kanału i zacząłem szukać "a może dam radę". Namierzyłem jakąś wiązkę, którą jak się poruszy to bezpiecznik od klimy się od razu przepala. Ów wiązka znajduje się w okolicy spodu akumulatora, biegnie sobie do jakiegoś pudła na spodzie silnika, mniej więcej pod przednim światłem od strony kierowcy.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Forumowicz

Od: 15 wrz 2014, 10:26
Auto: 3 '05 1.6 MZ-CD

Postprzez kropek101 » 29 wrz 2015, 10:35

Tam siedzi komp obudowa niby wodo szczelna ale wiadomo jak to bywa. Jak masz pewne ze gdy poruszasz tą wiązka i ci pali bezpiecznik to powoli odizolować kable i sprawdzić dodatkowo wyjmij komp może być zawilgocony wyjmij wysusz poskladaj zobaczysz co bedzie
Oddam 2 czujniki ABS
Szpilki do kół

Ozonowanie samochodów i pomieszczeń.
Forumowicz

Od: 21 lut 2011, 00:49
Auto: Seat Altea XL 2,0 TDI CR 170KM i 370Nm

Była Mazda 3 BK Y6 2006r
Mazda 323f 1,5 16v 88km 98r