Nie działające przyciski kierownicy
Strona 1 z 1
Witam, nie wszystkie przyciski mi dzialaja, dziala głosniej/ciszej i zmiana zakresu fal (FM, AM itp), czasem dziala MUTE, nie dziala przełączanie stacji radiowych. Wyczytalem juz jak zdemontowac te przyciski ale czy ktos to juz naprawial? czy jest sens sie za to zabierac bo moze jest to usterka nienaprawialna tylko trzeba np moze wymienic przyciski ? pozdr
- Od: 29 sty 2015, 00:09
- Auto: Mazda 3, 1.6 citd 109km, 2005 r
Jeśli wiesz jak zdemontować, to spróbuj to zrobić, kup sobie środek o nazwie kontakt albo jakikolwiek inny do czyszczenia styków, przeczyść je i może to poprawi sytuację – mi też działały że tak powiem losowo, popsikałem kontaktem i jest ok.
Wczoraj przy okazji wymiany czujnika skrętu kierownicy, wyjąłem swoje guziki – przestał działać ten od przerzucania piosenki w dół.
Trzeba odkręcić poduszkę, są to dwie śruby po bokach kierownicy, potem poduszkę należy odpiąć.
Potem odczepiamy kostkę od przycisków, odkręcamy kierownicę kluczem 20 – pasuje ten od śrub przy kołach. Gdy mamy już zdjętą kierownicę, odwracamy ją, odkręcamy dwie śruby które trzymają plastykową obudowę, zdjemujemy następnie obudowę. Przyciski są przykręcone jedną śrubą, odkręcamy ją. Potem należy zdjąć plastykową obudowę która skrywa pod sobą płytkę ze stykami, które przecieramy wacikiem nasączonym spirytusem, to samo robimy z pinami przy przyciskach. Po tym zabiegu, wszystkie guziczki śmigają bez problemu.
Trzeba odkręcić poduszkę, są to dwie śruby po bokach kierownicy, potem poduszkę należy odpiąć.
Potem odczepiamy kostkę od przycisków, odkręcamy kierownicę kluczem 20 – pasuje ten od śrub przy kołach. Gdy mamy już zdjętą kierownicę, odwracamy ją, odkręcamy dwie śruby które trzymają plastykową obudowę, zdjemujemy następnie obudowę. Przyciski są przykręcone jedną śrubą, odkręcamy ją. Potem należy zdjąć plastykową obudowę która skrywa pod sobą płytkę ze stykami, które przecieramy wacikiem nasączonym spirytusem, to samo robimy z pinami przy przyciskach. Po tym zabiegu, wszystkie guziczki śmigają bez problemu.
Strona 1 z 1