pierwotnie chciałem otworzyć nowy wątek, ale żeby bez sensu nie dublować – podpinam się pod istniejący. od tygodnia w naszej madzi mamy podpięte radyjko Eonon GA5151T [unit z androidem 4.2.2 na pokładzie] – nówka sztuka, zakupiona dwa tygodnie temu prosto od producenta [paczka z Chin szła równiutki tydzień]. zastanawiałem się, czy robić jakieś foto-story z instalacji ale.. tak naprawdę byłoby to fotostory o tym, jak zdemontować stare radio
w zasadzie podstawowa instalacja ogranicza się do podpięcia wielkiej wiązki kabli [da się tylko w jeden sposób, nie ma opcji na pomyłkę], przykręcenia anteny GPS [polecam ukrycie jej pod przednią szybą, między nawiewami] i wsunięcia radia w miejsce firmowego.
zabawa może się zacząć, jeśli chcemy skorzystać z bardziej rozbudowanych opcji, ale po kolei.
w egzemplarzu, który dotarł do mnie, podobno jest najnowszy can bus, odpowiedzialny za komunikację z komputerem w samochodzie. pięknie działa sterowanie z kierownicy, nie ma problemu z wyświetlaniem informacji na zegarku nad radiem, wszystkie głośniki grają jak należy.
jeśli mamy kamerę cofania, która ma automatycznie załączać podgląd na radyjku – z wiązki kabli w radiu wystają 4 zaizolowane przewody. jeden z nich to "REVERSE IN" – wg info, które posiadam, należy podpiąć go do kabla prądowego zasilającego lampę wsteczną. wtedy po wrzuceniu wstecznego radio dostaje sygnał, że powinno przełączyć się na podgląd wideo [oczywiście kamerka musi być podłączona do radia – nad tym jeszcze będę pracował, ale chwilowo wygodniejszą opcją wciąż jest wyświetlacz w lusterku, o którym pisałem w moim wątku o montażu czujników i kamery cofania, wątku, który był jednocześnie moim powitalnym
jak udało mi się zorientować na anglojęzycznym forum, chyba jestem szczęściarzem, skoro sterowanie na kierownicy działa mi bez problemów
ponieważ Eonon zastępuje cały panel – tracimy niestety dostęp do przycisków sterujących zegarkiem LCD, który znajduje się nad radiem. do jego obsługi zainstalowana jest domyślnie dodatkowa apka, jednak nie udało mi się za jej pomocą nic zrobić. boli, zwłaszcza, że niepotrzebnie odpinałem ten zegarek i zresetowałem mu czas.. na razie jedyną opcją jego ustawienia jest wypięcie i wpięcie o północy
poza tym – jak na tydzień współpracy z Eononem, nawet mimo drobnych potknięć, już teraz wiem, że był to mega udany zakup
co ważne – polecam śledzenie forum http://www.mazda3forums.com/ [zwłaszcza jeśli chodzi o użytkownika EononCarDVD] – co jakiś czas organizowane są tam zakupy grupowe z dodatkowymi zniżkami! mi udało się na takowe załapać, dodatkowo na samej stronie Eonona była spora promocja i tym samym zamiast "oficjalnej" ceny $532 zapłaciłem tylko $359 + $39.90 za przesyłkę do Polski. niestety, nasz kochany urząd celny postanowił dodatkowo obciążyć mnie cłem i podatkiem [łącznie 610pln!] więc sprzęt kosztował ciut więcej niż chciałem wydać [cło to jedno, ale podatku się nie spodziewałem], ale tak czy inaczej – wyszło taniej niż przy zakupie za pełną kwotę.
teraz obiecane filmiki:
can bus i widoczne kable: https://www.youtube.com/watch?v=cv3MDRCAgak
sterowanie na kierownicy w akcji: https://www.youtube.com/watch?v=n4rejjI0gdg