Mazda3 – zaślepka błotnika od strony drzwi.
1, 2
Szukam fachowej nazwy i kodu części (prawa/lewa). Może jest w rozsądnej cenie...
Występuje dość sporadycznie ;/
Występuje dość sporadycznie ;/
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
Człowiek całe życie się uczy
Ja ją widziałem już kilka lat temu. Jak nie znajdę oryginału to wciskam w to miejsce uszczelkę dekarską rozprężną
Mam dość wyciągania z tego miejsca liści i innych syfów.
-
Moderator "3BK" -Paweł
widmo82 napisał(a):Człowiek całe życie się uczyJa ją widziałem już kilka lat temu. Jak nie znajdę oryginału to wciskam w to miejsce uszczelkę dekarską rozprężną
Mam dość wyciągania z tego miejsca liści i innych syfów.
Raz już wyciągałem z tego miejsca roślinkę, która sobie na wiosnę wyrosła.
Telefonicznie ustalilem w ASO, że jest to:
br5s51840a
br5s51850a
– nie wiem czy wlasciwie, ale takiej czesci w sieci nigdzie nie widze ;/
br5s51840a
br5s51850a
– nie wiem czy wlasciwie, ale takiej czesci w sieci nigdzie nie widze ;/
-
Moderator "3BK" -Paweł
usiądź: 127zł netto/sztuka 

-
Moderator "3BK" -Paweł
widmo82 napisał(a):usiądź: 127zł netto/sztuka
spytaj o wymiary i materiał – toż to przecież sami zrobimy za 10% tej ceny O_o nawet netto
- Od: 29 gru 2014, 22:45
- Auto: Mazda 3 BK Active
Rocznik 2005 (Model 2006)
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
Zamiennik na wyciskarce ? Bo raczej nie chcesz tego drukować 
Nie wiem jak to jest mocowane ;/
Tak jak wspomnialem wyzej, zastosuje uszczelkę rozprężną dekarską. Brat ma tego "troche" i sobie tam włożę a ona po chwili robi się szeeeeroka
Myslalem, ze oryginalny plastik bedzie bardziej profesjonalnym rozwiazaniem, ale w tej cenie to niech ich

Nie wiem jak to jest mocowane ;/
Tak jak wspomnialem wyzej, zastosuje uszczelkę rozprężną dekarską. Brat ma tego "troche" i sobie tam włożę a ona po chwili robi się szeeeeroka

-
Moderator "3BK" -Paweł
widmo82 napisał(a):Zamiennik na wyciskarce ? Bo raczej nie chcesz tego drukować
czemu nie – przecież to zapewne jakiś polimer :–]
ale z tą uszczelką też dobry pomysł – daj znać jak Ci się uda "zaimplementować"
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
Taki zamiennik na wagę złota, mi się osobiście już znudziło wygrzebywanie tej całej Kambodży jaka się tam zbiera,
Tylko pytanie, uszczelka od strony drzwi – ok, a jak to wygląda od strony nadkola bo przecież stamtąd całe te błocko się dostaje?
Ktoś coś?– zdjęcie?
pozdrawiam
Tylko pytanie, uszczelka od strony drzwi – ok, a jak to wygląda od strony nadkola bo przecież stamtąd całe te błocko się dostaje?
Ktoś coś?– zdjęcie?
pozdrawiam
Jak czyściłem to u siebie zauważyłem, że tam jest chyba odpływ z podszybia. Myślę, że bez względu na to jak uszczelni się to z zewnątrz, to kurz z wodą z podszybia będzie się tam osadzał. Poprawcie mnie jak się mylę
Jeżeli natomiast mam rację, to im mniej zakryte to miejsce tym lepiej schnie i łatwiej oczyścić. Ot takie moje rozważania 
- Od: 27 lip 2014, 20:41
- Auto: Mazda3 BK Y6 2006 140KM/330Nm Winning Blue
Dalkiel1983
A którędy od strony nadkola?
Przecież ono przylega do blachy.
Zerkając na poniższe zdjęcie wnioskuję, że zdecydowana większość syfu wchodzi własnie przez otwor wskazany w pierwszym zdjęciu na górze.
francesco_franco
Wydaje się, że masz rację, ale nikt nie mówi o mega szczelności tego miejsca. Nawet ta zaślepka daje możliwość cyrkulacji powietrza.
Jutro puszczę troche płynu ze sprysków i zobaczę, którędy spływa.
A którędy od strony nadkola?
Przecież ono przylega do blachy.
Zerkając na poniższe zdjęcie wnioskuję, że zdecydowana większość syfu wchodzi własnie przez otwor wskazany w pierwszym zdjęciu na górze.
francesco_franco
Wydaje się, że masz rację, ale nikt nie mówi o mega szczelności tego miejsca. Nawet ta zaślepka daje możliwość cyrkulacji powietrza.
Jutro puszczę troche płynu ze sprysków i zobaczę, którędy spływa.
-
Moderator "3BK" -Paweł
Muszę w wolnej chwili zajrzeć u siebie jak to wygląda, bo widzę że temat "żyje" :–)
W sumie odpływ z podszybia gdzieś musi być![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
W sumie odpływ z podszybia gdzieś musi być
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
Widmo82 sięgnąłem do zdjęć z czyszczenia i faktycznie masz rację, nadkole przylega nawet jest ten plastik zagięty tak, że od strony koła nic tam nie powinno wpadać. No i z prawej strony u mnie nie było syfu, tam też nie ma tego białego plastiku (w moim odczuciu jest to końcówka odpływu), czyli na 99% z lewej strony jest odpływ.
Panowie jakbyście chcieli spojrzeć to w moim poście o aucie jest kilka zdjęć
Panowie jakbyście chcieli spojrzeć to w moim poście o aucie jest kilka zdjęć
- Od: 27 lip 2014, 20:41
- Auto: Mazda3 BK Y6 2006 140KM/330Nm Winning Blue
widmo82
Chodzi o szczelność nadkola od strony koła, u nie nadkole nie do konca szczelnie przylega, prawie u szczytu tej atrapy zabezpieczającej, jest mala szczelina, w momencie obrotu zamoczonego kolo siła odsrodkowa opluwa wodą całe nadkole. Zacieka to potem mi na przykład w te dziurę.
Tak mi sie właśnie wydaje że dość sporo spływa z podszybia, więc zaślepka tylko może utrudnić tu ewentualne czyszczenie :–/
francesco_franco
Widzę kawał pięknej roboty zrobiłeś z czyszczeniem tego bajzlu który mi sen z powiek spędza od miesiecy:–) niestety z braku możliwości ja te dłubanine zostawiam na wiosnę :–)
Chodzi o szczelność nadkola od strony koła, u nie nadkole nie do konca szczelnie przylega, prawie u szczytu tej atrapy zabezpieczającej, jest mala szczelina, w momencie obrotu zamoczonego kolo siła odsrodkowa opluwa wodą całe nadkole. Zacieka to potem mi na przykład w te dziurę.
Tak mi sie właśnie wydaje że dość sporo spływa z podszybia, więc zaślepka tylko może utrudnić tu ewentualne czyszczenie :–/
francesco_franco
Widzę kawał pięknej roboty zrobiłeś z czyszczeniem tego bajzlu który mi sen z powiek spędza od miesiecy:–) niestety z braku możliwości ja te dłubanine zostawiam na wiosnę :–)
Pryskałem spryskami i kapie po lewej stronie spod listwy/zaślepki progowej, ale po otworzeniu drzwi nie widziałem wody pod błotnikiem. Może płynie frontem jak na zdjęciu z załącznika.
Ze względu na warunki atmosferyczne, zawieszam akcje zaślepiania tego miejsca do wiosny kiedy to będę ściągał nadkole do konserwacji błotników. Wtedy uważnie obadam o co tam chodzi
Całkiem możliwe, że ten syf dostaje się szczelinami przy amortyzatorze, ale przypomnijcie sobie, ze krawędź progu i doł drzwi od środka też jest brudny co widać szczegolnie zimową porą. Woda jest na tyle bezczelna, ze potrafi sobie znaleźć drogę w najbardziej upierdliwy sposob zabierajac ze sobą błotko.
Jak będzie sucho i zdjęte koło to popatrzę o co tu chodzi
Ze względu na warunki atmosferyczne, zawieszam akcje zaślepiania tego miejsca do wiosny kiedy to będę ściągał nadkole do konserwacji błotników. Wtedy uważnie obadam o co tam chodzi
Całkiem możliwe, że ten syf dostaje się szczelinami przy amortyzatorze, ale przypomnijcie sobie, ze krawędź progu i doł drzwi od środka też jest brudny co widać szczegolnie zimową porą. Woda jest na tyle bezczelna, ze potrafi sobie znaleźć drogę w najbardziej upierdliwy sposob zabierajac ze sobą błotko.
Jak będzie sucho i zdjęte koło to popatrzę o co tu chodzi
-
Moderator "3BK" -Paweł
Właśnie miedzy innymi o szczelinę przy amortyzatorze i mam mini szczelinę przy nadkolu u szczytu profilu błotnikowego :–(
francesco_franco muszę się do ciebie zgłosić na przeszkolenie jak odkręcić listwę progową by to wszystko oczyścić :–/ da się to zrobić bez podnoszenia Dyliżansu? :–)
francesco_franco muszę się do ciebie zgłosić na przeszkolenie jak odkręcić listwę progową by to wszystko oczyścić :–/ da się to zrobić bez podnoszenia Dyliżansu? :–)
U mnie wygląda to tak – wiem, że zdjęcia jakości takiej sobie, ale trochę się spieszyłem i nie było czasu się rozczulać. W każdym razie (słownie) mogę dodać, iż jest tam co nieco jakiegoś nalotu, ale "większych" elementów tudzież obecności błota nie stwierdziłem...
Ostatnio edytowano 12 lut 2015, 23:18 przez tomi911, łącznie edytowano 1 raz
Hatchback 1.6 MZR 105 KM
1, 2