Osobiście mam valeo i śmigają bez zarzutu.
Mazda3 – Wycieraczki przód
Nie zawsze powodem złego ścierania, podskakiwania, "piszczenia" wycieraczki musi być od razu zużycie listków na wycieraczce. Ujmę to w ten sposób. W ubiegłym roku w październiku zakupiłem na przód zestaw gum Bosch Aerotwin, które sprawowały się nieźle do lutego tego roku – więc niespełna pół roku!!!
Pomyślałem ,że dziadostwo ma trwałosć jak inne tańsze wycieraczki i będe musiał zmienić na nowe. Może to prozaiczny sposób ale nie mając nic do stracenia postanowiłem spróbować podgiąć kilka razy mocniej w łuk "banana" co jak się okazało przyniosło pozytywny skutek – wycieraczki zaczeły znów gładko ścierać.
Wygląda, na to, że to guma wraz z niskimi temperaturami traci sprężystość i "banan" się lekko prostuje, co powoduje zbyt słaby jego docisk do szyby.
Nie upieram się, że w każdym przypadku może to pomóc, ale przy stosunkowo nowych piórach z niezużytymi listkami zgarniającymi powinno i warto raz na jakiś czas je podoginać.
Pomyślałem ,że dziadostwo ma trwałosć jak inne tańsze wycieraczki i będe musiał zmienić na nowe. Może to prozaiczny sposób ale nie mając nic do stracenia postanowiłem spróbować podgiąć kilka razy mocniej w łuk "banana" co jak się okazało przyniosło pozytywny skutek – wycieraczki zaczeły znów gładko ścierać.
Wygląda, na to, że to guma wraz z niskimi temperaturami traci sprężystość i "banan" się lekko prostuje, co powoduje zbyt słaby jego docisk do szyby.
Nie upieram się, że w każdym przypadku może to pomóc, ale przy stosunkowo nowych piórach z niezużytymi listkami zgarniającymi powinno i warto raz na jakiś czas je podoginać.
Nuno
Dołoże się do dyskusji, kupiłem rok temu Motogum'y, po założeniu było wszystko ok ale dzisiaj znów skaczą, chodza głośno (chyba ze szyba jest rórnomiernie "zalana") a ta po stronie pasażera zostawia na wysokości oczu (co mnie jako pasażera wkurzałoby na max'a, dobrze ze siedze za kółkiem:p) smugę... zatem chyba przeskocze na bosh'a albo valeo...
Inna sprawa, że szyba w mojej M3 oryginalna juz nie jest (taka przyjechała z Niemiec) wiec pytanie czy ta obecna nie różni się krzywizną itd... może dlatego
Inna sprawa, że szyba w mojej M3 oryginalna juz nie jest (taka przyjechała z Niemiec) wiec pytanie czy ta obecna nie różni się krzywizną itd... może dlatego
- Od: 6 kwi 2012, 14:10
- Auto: M3 BK, 2004, 1.6
gdyby różniła się krzywizną to chyba każda wycieraczka na początku dawałby niezadowalające efekty, a piszesz że na początku bywa ok.
ja także miałem motguma, dobrze chodził parę msc, później piszczeniem, zawijanie się, tragedia. szyba czyszczona, guma myta, wycierana, pomagało na poł godziny. teraz czekam na aerotwiny wiec zobaczymy czy to wina szyby czy motgumów.
ja także miałem motguma, dobrze chodził parę msc, później piszczeniem, zawijanie się, tragedia. szyba czyszczona, guma myta, wycierana, pomagało na poł godziny. teraz czekam na aerotwiny wiec zobaczymy czy to wina szyby czy motgumów.
- Od: 6 lis 2011, 10:05
- Auto: S40 || R-DES. || 2.0D || '04
Mazda 3 || 1.6 || Y6 || '04
MX-5 || 1.6 || '03 krótko.
tdy napisał(a):Dołoże się do dyskusji, kupiłem rok temu Motogum'y, po założeniu było wszystko ok
Może dlatego ,ze wycieraczki wymieniamy 2 x do roku ?
marcin255 napisał(a):tdy napisał(a):Dołoże się do dyskusji, kupiłem rok temu Motogum'y, po założeniu było wszystko ok
Może dlatego ,ze wycieraczki wymieniamy 2 x do roku ?
Chyba moje wycieraczki o tym nie wiedzą, bo działają bez zastrzeżeń odkąd kupiłem auto 2 lata temu. Dwie zimy przetrwały. Ale to pewnie dlatego że to jakieś niemieckie Bosch'e, wiec nie rozumieją po polsku.
Koszt porysowanej szyby do kosztu wycieraczek , każdy wybiera co chce 
Dopisano piątek, 15 listopada 2013, 16:27:
też wymieniam na Bosch i co to ma do rzeczy ?
Dopisano piątek, 15 listopada 2013, 16:27:
some1 napisał(a):Ale to pewnie dlatego że to jakieś niemieckie Bosch'e, wiec nie rozumieją po polsku.
U mnie bosch wytrzymał o połowę krócej (pol roku) niż motgumy (rok), a są o połowę droższe. Od początku tygodnia wróciłem do motgum...
Moje dziewczyny: Kasia Agatka Alinka exMazda3 BK i Mazda6 GL
marcin255 napisał(a):Koszt porysowanej szyby do kosztu wycieraczek , każdy wybiera co chce
A co ma do tego wiek wycieraczek? Chyba, że ich w ogóle nie czyścisz.
marcin255 napisał(a):some1 napisał(a):Ale to pewnie dlatego że to jakieś niemieckie Bosch'e, wiec nie rozumieją po polsku.
Chodzi mi o to, że wycieraczki założył jeszcze niemiecki właściciel. Może przypadek, ale patrząc jaki rozrzut opinii jest w tym wątku na temat różnych producentów, mam wrażenie że część trafiła na części równie oryginalne co Dexelia z Fox'a.
Okazuje się, że moje MOTOGUM'y są chyba jeszcze ok. Przyjrzałem się sprawie i znalazłem , że mam straszne luzy w miejscu mocowania wycieraczek do mechanizmu, obie mają luz, ale ta co się "tłucze" bardziej ma luz 1-2cm i pewnie dlatego taki efekt. Czy ktoś się orientuje, czy tam się wymienia jakoś te sworznie czy niestety cały mechanizm??? Oczywiście najpierw rozkręce i spróbuje podokręcać, ale mam przeczucie, że coś tam się wyrobiło niestety...
Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie??
Ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie??
- Od: 6 kwi 2012, 14:10
- Auto: M3 BK, 2004, 1.6
Zakupiłem dziś wycieraczki firmy Motogum. Zdecydowałem się na nie głównie z ich ceny (42 zł za komplet) w porównywaniu z Boschem (cena dwukrotnie wyższa). Zobaczymy ile pociągną 
Panowie przestrzegam przed wycieraczkami z allegro, są to wycieraczki z powłoką teflonowa jakaś nowość z Włoch za parę złoty – oszustwo nic więcej kupiłem je bo dałem sie nabrać na cenę , a wycieraczki pochodziły 2 tyg. później juz tylko skrzypienie i niezbieranie wody jednym słowem porażka
Przez 3 sezony maiłem motgumy teraz postawiłem na bosch
Przez 3 sezony maiłem motgumy teraz postawiłem na bosch
Zakupiłem wczoraj Bosch AeroTwin i sprawują się super, zero piszczenia, cisza podczas wycierania oraz elegancko dolegają, poprzednio miałem motgumy i były gorsze, przy koncach wycieraczka nie dotykała dokładnie szyby. Polecam BOSCH
- Od: 16 kwi 2010, 10:32
- Auto: Mazda 3 1.6 2003r benzyna
Witam!
Mam zamiar wymienić wycieraczki przednie na Bosch AEROTWIN.
Chciałem już zamówić lecz znalazłem niby te same lecz w różnej cenie..
http://strefakierowcy.pl/16855,zestaw-w ... 75-mm.html
http://www.strefakierowcy.pl/16796,zest ... 75-mm.html
Czym się róznią ? Mocowaniem? Modelem? Rokiem produkcji? Nie wiem które wybrać.
Czy lepiej dołożyc i zakupić oryginalne za 160zł?
Mam zamiar wymienić wycieraczki przednie na Bosch AEROTWIN.
Chciałem już zamówić lecz znalazłem niby te same lecz w różnej cenie..
http://strefakierowcy.pl/16855,zestaw-w ... 75-mm.html
http://www.strefakierowcy.pl/16796,zest ... 75-mm.html
Czym się róznią ? Mocowaniem? Modelem? Rokiem produkcji? Nie wiem które wybrać.
Czy lepiej dołożyc i zakupić oryginalne za 160zł?