Korozja w Mazdzie 3 – rdza po pół roku od konserwacji?

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez pondik » 18 lut 2014, 18:36

Witajcie!

Jakiś czas temu pisałem na forum o moich perypetiach z pewnym lakiernikiem. Sprawa skomplikowała się następująco: Lipiec 2013, oddaje auto do lakiernika w celu usunięcia rdzy i pomalowania tylnych, przednich nadkoli + kawałek progu. Po prawie 4 TYGODNIACH odbieram auto i płacę 1700zł. Mija kolejne dwa miesiące i widzę purchle w miejscach które naprawiał, odstawiam auto na reklamację i ręce mi opadają gdyż słyszę – "mówiłem panu że to wyjdzie...". OK! Wiem że rdzę jest trudno usunąć ale miałem nadzieję, że pojeżdżę dwa, trzy lata w spokoju. Poprawił kawałek w którym był problem. Przez zimę auto myłem raz w tygodniu (o ile temperatura pozwalała). Dziś z racji słonecznego dnia wypucowałem Mazdę jak należy i stwierdziłem że rdzy jest teraz więcej niż przed jego ingerencją. I tu pytanie do Was. Czy jest możliwe, że przy dobrym zabezpieczeniu podłoża rdza wylazła mi po 5 miesiącach od lakierowania?! Byłem u dwóch innych lakierników – każą iść do sądu. Definitywnie winnym wskazują tego "fachowca". Obawiam się jednak czy mówią prawdę bo chodzi w końcu o konkurencję..
Forumowicz

Od: 20 lip 2008, 23:50
Auto: Mazda RX 8 High Power // Mazda 323F BA

Postprzez marwol » 18 lut 2014, 22:07

Konkurencja ma rację :)

Tapatalk
Forumowicz

Od: 31 sie 2013, 20:19
Auto: Mazda3 MPS BK '08

Postprzez pondik » 19 lut 2014, 20:04

Może jeszcze ktoś się wypowie? :)
Forumowicz

Postprzez marwol » 19 lut 2014, 20:24

A co tu wiecej pisac?

Bierzesz faktura
Reklamujesz usługę
Pewnie usłyszysz żebyś spadał
Idziesz do radcy prawnego po pismo "jak zmusić lakiernika żeby poprawił to co zwalił?" – 50zeta
Reklamujesz usługę na piśmie za potwierdzeniem odbioru
Znowu słyszysz "Twoja wina, grzeszny jesteś!!" :)
Bierzesz rzeczoznawce – 200zł
Radca prawny pisze papier do sądu 100zł

Wygrywasz sprawę , zwrot kosztów dostajesz.

Usługa została źle wykonana. Masz prawo to reklamować. Nie masz faktury? Zgłaszasz do skarbówki że partacz Państwo Polskie okrada,a jego i tak umowa ustna z Tobą obowiązuje. I pamiętaj : cały czas Ci powtarzał że jest fachowcem i że naprawa będzie dobrze wykonana.

Ale ja raczej to na tym się nie znam. Poczekaj aż ktoś może coś innego wymyśli.

Tapatalk
Forumowicz

Postprzez pondik » 19 lut 2014, 23:50

marwol bardzo dziękuję za pomoc :) Jak napisałem w pierwszym poście, chodziło mi o uzyskanie informacji, czy lakiernik spartaczył czy może moja Mazda jest faktycznie w tak krytycznym stanie. Wolałbym mieć pewność nim pójdę do sądu...
Forumowicz

Postprzez marwol » 20 lut 2014, 00:17

Przed sądem lepiej załatwić to polubownie. Ja bym się starał o zwrot kasy,bo mimo wcześniejszej naprawy po raz drugi rdza ciągle wystepuje. Znaczy że partacz nie lakiernik. Podczas naprawy widziałeś poszczególne etapy np likwidacja rdzy? Bo możliwe że na skróty poszedł chłop. Ale to rzeczoznawca powinien ocenic.

Tapatalk
Forumowicz

Postprzez aingeru » 20 lut 2014, 01:02

Za 1700 to byś wymienił dwa błotniki na nowe razem z lakierowaniem :)
Forumowicz

Od: 26 lis 2012, 22:48
Auto: Mazda 3 BK 1.6 CD-MZ

Postprzez pondik » 20 lut 2014, 09:36

Niestety nie wiedziałem kolejnych etapów naprawy. Mieszkam ok 40km od tego człowieka. Oczywiście w pierwszej kolejności zaproponuję zwrot pieniędzy. Nie chcę aby dotykał się do tego auta. aingeru Jak wspomniałem w pierwszym poście malowane były przednie i tylne błotniki + wstawka ok 15cm w progu (wgniecenie). W sumie 4 elementy + ten próg.
Forumowicz