Centralny zamek – temat ogólny

Dział przeznaczony do rozwiązywania wszelkich problemów dotyczących wyposażenia i karoserii. Nie zawiera elementów przenoszenia napędu.

Postprzez Kaszan » 15 kwi 2013, 19:20

Witam.
Od miesiąca jestem posiadaczem ,,trójki" 1.4 2004 r. sprowadzonej z Niemiec. Zastanawia mnie jedna sprawa. Dostałem do niej 2 klucze ale bez pilotów. Biorąc pod uwagę, że to najuboższa wersja Comfort początkowo myślałem ze tak już było od nowości, ale ostatnio widziałem niemiecką broszurę dotyczącą wersji przed liftem i wyraźnie napisane jest w niej, że w comforcie standardowo jest centralny zamek ze zdalnym sterowaniem z pilota. Czy orientuje się ktoś , jak właściwie jest z tym pilotem?
Druga sprawa, czy mógłby mi ktoś polecić jakąś godną polecenia firmę w Warszawie zajmującą sie montażem tego typu rzeczy?
Kaszan

Postprzez yezior » 16 kwi 2013, 21:59

ja także mam 'biedaka', ale 1.6. Posiadam pilota i wydaje mi się, że fryc mógł Cię delikatnie rolnąć na niego. Przy okazji, immo posiadasz? mryga Ci na desce czerwone autko na postoju? :D
BTW, odpowiedzi na swoją wątpliwość powinieneś szukać w 'szybkich pytaniach'.
Forumowicz

Od: 25 sie 2010, 23:35
Auto: II BK'04 II Z6 II HB II
my target

Postprzez Kaszan » 18 kwi 2013, 10:50

Tak, immo jest . faktycznie , może tak byc ze Niemiec zacwaniakowal i sobie pilot zostawił.
Kaszan

Postprzez lukaszm » 18 kwi 2013, 11:48

Nie wiem.jak w 1.4 ale w 1.6 pilot sa 2. yezior masz szara tapicerke?

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
Forumowicz

Od: 21 mar 2008, 21:04
Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999

Postprzez yezior » 19 kwi 2013, 06:03

Zgadza się, mam szarą tapicerkę i szare plastiki. Pilota mam jednego :(
Forumowicz

Od: 25 sie 2010, 23:35
Auto: II BK'04 II Z6 II HB II
my target

Postprzez ojaaciee » 5 sie 2013, 12:46

Cześć wszystkim,
Od paru dni borykam się z pewnym problemem zamka, problem wygląda następująco:
Gdy otwieram auto pilotem wszystko ok, gdy próbuje zamknąć pilotem to zamyka się i od razu otwiera, ale gdy zamykam kluczykiem wszystko jest ok.. Myślałem na początku, że to może bateria, ale z drugim pilotem w którym jest nowa bateria dzieje się to samo. Dziś jednak odkryłem, że jeżeli na chama próbuje się zamknąć pilotem (za 3/4 razem) to da rade. Wciskam po prostu LOCK 3x/4x razy w bardzo krótkich odstępach. Co to może być? Ma ktoś jakieś pomysły??

Łączę z Centralny zamek – Dyskusja / Problemy / Rozwiązania.
ojaaciee

Postprzez marecki3 » 5 sie 2013, 13:03

Zapewne zamek w drzwiach kierowcy ci się blokuje. Chodzi zbyt ciężko, żeby automat sobie z tym poradził. Dla tego kluczykiem nie ma problemu, a pilotem dopiero za którymś razem się udaje.
Forumowicz

Od: 17 lut 2012, 20:17
Auto: Mazda 3 BK (HB), 1.6Pb, 2006

Postprzez ojaaciee » 5 sie 2013, 14:50

Jest na to jakiś sposób specjalny?
Dzięki za szybka odpowiedź :)
ojaaciee

Postprzez VPM » 5 sie 2013, 14:59

jest normalny rozebrać zamek i wyczyścić ze smaru do którego pewnie dużo syfu sie przykleiło mnie też to czeka ale u mnie to w zimę sie dzieje no i czasem jak w upał jak słońce świeci bezpośrednio na drzwi
Forumowicz

Od: 5 lut 2013, 21:29
Auto: MPV 2,0 16V 2000r exclusive

Postprzez A&D » 20 paź 2013, 21:24

Witam,
szukałem i czytałem i nie znalazłem odpowiedzi na dręczący mnie problem.

Przestał działać mi pilot.
Początkowo (2 tygodnie temu) tylko czasami zawodził.
Wiec stwierdziłem ze to bateria pewnie, lecz po wymianie pilot w ogóle przestał działać.

Uprzedzają pytania :
1 Mazda "wchodzi" w tryb programowania nowego pilota lecz w punkcie gdzie trzeba nacisnąć 2x przycisk na pilocie jest brak reakcji centralnego zamka (kilka prób).
2 Pilot został sprawdzony u fachowców i na pewno wysyła sygnał (to nie problem z mikroprzełącznikami w pilocie)
3 Odłączałem akumulator i nic nie pomogło.
4 Zasilanie do odbiornika w samochodzie dochodzi (odbiornik w suficie)
5 Centralny zamek działa prawidłowo z kluczyka.
6 Mam tylko jednego pilota – pilot 3 przyciskowy.
<glupek2>
Proszę o pomoc _ co może być problemem?

edit:
zauważyłem jeszcze że tylna lewa szyba działa tylko z przełącznika kierowcy – może ma to znaczenie do w/w problemu.
A&D

Postprzez arokau » 24 paź 2013, 12:38

Mam to samo.
Jeżeli odłączyłeś akumulator to musisz (nauczyć) samochód otwierania szyb z przycisków kierowcy.
Jest gdzieś na forum jak to zrobić.
Co do zamka też kombinuję, powodzenia.
Początkujący

Od: 15 sie 2013, 19:30
Auto: Mazda 3 2004 BK zj-ve

Postprzez A&D » 24 paź 2013, 21:41

arokau napisał(a):Mam to samo.
Jeżeli odłączyłeś akumulator to musisz (nauczyć) samochód otwierania szyb z przycisków kierowcy.
Jest gdzieś na forum jak to zrobić.
Co do zamka też kombinuję, powodzenia.

Czy dobrze rozumiem, masz podobny problem z pilotem?
A&D

Postprzez GRZEGORZ82 » 25 lis 2013, 20:54

CZESC .
Czy moze ktos wie gdzie znajduje sie modul zamka centralnego w Mazda3 BK 2005r 1.6
Pilot x2 od zamka centralnego mi poprostu przestal dzialac , nowa bateria , programowanie nic nie daje mysle ze modul padl i chce go wymienic, ale nie wiem gdzie sie znajduje ???? Prosze o pomoc, na forum nie znalazlem nic na temat mazdy3 modol centralny zamek.
Początkujący

Od: 4 maja 2013, 16:49
Auto: MAZDA 3 hatchback 1.6 D

Postprzez arokau » 2 gru 2013, 09:22

Z pilotem może nie bo chyba jest sprawny ale z centralnym zamkiem, po prostu nie działa.
Początkujący

Od: 15 sie 2013, 19:30
Auto: Mazda 3 2004 BK zj-ve

Postprzez razor500 » 15 gru 2013, 14:15

Cześć mam kolejny problem z madzią ale wydaje mi się, że to może być jakiś drobiazg. Problem polega na tym, że przy zamykaniu drzwi z pilota, nie zawsze zamykają się drzwi kierowcy. To nie jest tak, że się zamykają i zaraz otwierają, tylko po prostu czasami się zamykają, a czasami nie. Jeżeli zamknę drzwi, po czym jeszcze raz nacisnę przycisk od zamykania drzwi to zawsze się zamkną. Mam wrażenie, że po prostu ten mechanizm od zamykania jest zastany. Z kluczyka normalnie wszystkie drzwi się zamykają, tylko kluczyć powinien lżej dać się przekręcić. Miał ktoś coś podobnego? Mam nadzieję, że nie trzeba nic kupować nowego, tylko wystarczy np. coś gdzieś posmarować.

Forumowicz

Od: 3 wrz 2013, 15:19
Auto: Mazda 3 1.6 benzyna 2004r

Postprzez Marcis » 16 gru 2013, 21:45

Mi też z tyłu prawe drzwi nie zawsze się zamkną. Wtedy domykam naciskając jeszcze raz lub otwieram i jeszcze raz zamykam i już jest bez problemu. Rozbierałem tam i cięgna chodzą lekko. Sam bym chętnie się dowiedział co to jest...
Forumowicz

Od: 18 wrz 2012, 10:48
Auto: Mazda 3 GTA 2005 2.0 16V 150KM
Alfa Romeo SW 156 2003 2.0 166KM
Była Mazda 323F BA Red Classic
1.5 16V 1998r.

Postprzez aga90 » 4 sty 2014, 14:04

Witam wszystkich.

Niedawno kupiłam mazde3, jednak centralny zamek odmówił posłuszeństwa. Dodam tylko, korzystałam z opcji szukaj na temat kodowania pilota, jednak nic to nic pomogło a próbowalam wieeeele razy.

Tutaj sprawa jest o tyle dziwna, że centralny nie działa ani z pilota ani z kluczyka. Druga sprawa, że działa tylko z kluczyka, (z pilota nie) gdy samochód jest zapalony, oczywiście przy użyciu drugiego kompletu kluczyków.
To samo ze sterowaniem 4 szyb z panela kierowcy. Po zakodowaniu działają pięknie... do następnego uruchomnienia samochodu.

Zauważyłam że otwierając drzwi nie zapala się światlo w środku ale znowu tylko na zgaszonym silniku. Po odpaleniu, wszystko się świeci jak należy, gdy otwieram drzwi.

Nie działa także bzyczek przypominający o zapalonych światłach ale pipczy gby nie zapne pasów.

Następna dziwna sprawa jaka rzuciła mi się w oczy to gdy przekrecam kluczyk na ON przednie światła jednokrotnie migaja, taki błysk i tyle. Dzieje się tak za każdym razem gdy odpalam samochód.

Żadne kontrolki nie świecą się podczas jazdy, lampka w chowku działa. Tak jakby po zgaszeniu samochodu nie bylo prądu na centralny i oświetlenie w środku.
Ogólnie autko super tylko ten centralny troche uciążliwy bo muszę wyganiać wszystkich z samochodu nie gasząc silnika, zamknąć go od środka, wyłączyć silnik, otworzyć swoje drzwi i zamknąć kluczykiem :)

Jeżeli macie jakieś pomysły czekam na odpowiedź.

aga90

PostTen post został usunięty przez lukaszm 5 sty 2014, 15:45.

Postprzez razor500 » 16 kwi 2014, 23:36

Już kiedyś zauważyłem, że przednie drzwi kierowcy nie zawsze z pilota się zamykały, więc za każdym razem jak zamknąłem auto pilotem, patrzyłem, czy przednie drzwi kierowcy są zamknięte. Przez ostatnie kilka miesięcy było ok ale parę dni temu zamknęły się tylko 3, to otworzyłem, zamknąłem znów z pilota i ok ale następnego dnia już w ogóle z pilota nie chciały się zamknąć, więc teraz muszę zamykać kluczykiem. Dzisiaj zdjąłem boczek drzwi. Linką jak ciągnę to normalnie się wszystkie zamykają i otwierają, ale jak pilotem zamykam/otwieram to 3 drzwi reagują normalnie a ta linka w przednich kierowcy się nie rusza wcale. Czyżby czekała mnie wymiana silniczka centralnego zamka w tych drzwiach czy jest jakieś inne rozwiązanie? :/
Forumowicz

Od: 3 wrz 2013, 15:19
Auto: Mazda 3 1.6 benzyna 2004r

Postprzez VPM » 17 kwi 2014, 06:49

czy jak zamykasz kluczykiem to zamykają sie wszystkie drzwi może tylko przewód pekł na przejściu w drzwi
Forumowicz

Od: 5 lut 2013, 21:29
Auto: MPV 2,0 16V 2000r exclusive