Dmuchawa działa z opóźnieniem.
Strona 1 z 1
Witam,od pewnego czasu bardzo dziwnie zachowuje się dmuchawa,po odpaleniu auta załącza się z opóźnieniem nawet dopiero po kilku minutach jazdy,choć jest ustawiona na nawiew,na wyświetlaczu wszystko pokazuje jak należy tak samo pokrętła działają bez zarzutu,czytałem na forum,że może być to wina jakiegoś przekaźnika ale opis był z innej mazdy,dziś zauważyłem,że załączyła się dopiero po uderzeniu gdy lewym kołem wpadłem w dziurę,morze ktoś miał podobnie i przerobił ten temat.Pzdr.
Ostatnio edytowano 2 cze 2012, 16:07 przez Benio39, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 21 mar 2012, 16:44
Jak masz automatyczną to komp. ustawia nawiew w " inna " stronę gdy jest duża różnica temp żeby np. zima nie wiać lodowatym powietrzem w twarz , dopiero po uzyskaniu jakichś tam parametrów nawiew działa jak ustawisz. Wyłacz tryb auto , ustaw kierunek nawiewu jaki chcesz i zobacz czy dmucha od razu .
Ja mam rade, ale trzeba zdemontowac silnik. Prawdopodobnie wieszaja Ci sie szczotki w silniku dmuchawy. Mozna je wymienic. Ale trzeba zdemontowac wentylator caly i go rozebrac. W audi tak robilem bo dmuchawa zaczynala dzialac dopiero jak trzasnalem drzwiami pasazera. Zlokalizuj dmuchawe i po prostu stuknij w nia reka jak nie bedzie pracowala.
Pogotowie Komputerowe
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
Alarmy samochodowe, centralne zamki, blokady zapłonu, czujniki cofania, światla dzienne itp.
miałem to samo, przekaźnik w skrzynce pod maską był już spieczony, zanim pojedziecie najpierw spróbujcie go wymienić samemu, ja za swoją głupotę i lenistwo już zapłaciłem.
- Od: 6 lis 2011, 10:05
- Auto: S40 || R-DES. || 2.0D || '04
Mazda 3 || 1.6 || Y6 || '04
MX-5 || 1.6 || '03 krótko.
Takie objawy daje uwalony przekaźnik od dmuchawy. Najpierw wymień przekaźnik. Miałem to samo.
emilio
- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08
Czy może mi ktoś rozrysować albo naprowadzić co to jest za przekaźnik, gdzie go znajde i jak go dobrze wyczyścic/naprawić

Przedstawiciel regionalny VOTUM SA
Bartoliniusz napisał(a):Czy może mi ktoś rozrysować albo naprowadzić co to jest za przekaźnik, gdzie go znajde i jak go dobrze wyczyścic/naprawić![]()
Nie da się go naprawić. Kosztuje grosze więc się go wymienia. Jak wyszperam numer to Ci podeśle.
EDIT. O ile dobrze pamiętam w ASO proponują dwa – ori i zamiennik. Ja za ori dałem chyba stówkę. Wiem że można wykorzystać inne przekaźniki za parę złotych ale nie chciało mi się rzeźbić w g... Ori chyba zrobiła firma Tyco (symbol G110).
emilio
- Od: 18 maja 2009, 18:16
- Auto: speed3 '08
Super by było jakbyś mi wszystko dokładnie opisał. Może być tez krótko i zwięźle
Z góry dziękuje
Przedstawiciel regionalny VOTUM SA
Witam. Chciałbym trochę odświeżyć temat bo mam podobny problem z nawiewem.
Od jakiegoś czasu pokrętło regulacji siły nawiewu przestawało reagować. Wczoraj padło całkiem i nie mogłem zmienić siły nawiewu. Dziś po odpaleniu auta nawiew się nawet nie włączył, klima ani wszystkie przyciski od nawiewu nie reagują. Na panelu pokazuje mi tylko aktualna temperaturę na zewnątrz. Co radzicie??
Od jakiegoś czasu pokrętło regulacji siły nawiewu przestawało reagować. Wczoraj padło całkiem i nie mogłem zmienić siły nawiewu. Dziś po odpaleniu auta nawiew się nawet nie włączył, klima ani wszystkie przyciski od nawiewu nie reagują. Na panelu pokazuje mi tylko aktualna temperaturę na zewnątrz. Co radzicie??
- Od: 22 wrz 2012, 18:39
- Auto: Mazda 3 BK/1,6 PB 2003
masz podręcznik do mazdy 3? tam jest rozpiska , nie pamiętam niestety jaki to numer.
http://chomikuj.pl/Michalw4/Instrukcja+ ... 125685.pdf
http://chomikuj.pl/Michalw4/Instrukcja+ ... 125685.pdf
Strona 1 z 1