M3 2.0 Top Szarpie przy ruszaniu
Strona 1 z 1
Witajcie, ostatnio zaopserwowałem nerwowość i delikatne szarpanie przy ruszaniu i zmianie biegów.. Czym to może być spowodowane? świece wymieniłem, wydaje mi się że może kable WN? lub poduszka skrzyni? Przebieg 100 tys km Przy wymianie świec mechanik zauważył ze na starych świecch w rowkach zbierał się olej, i zalecił wymianę ,,uszczelki pod pokrywą zaworów,,, Robił z was już to ktoś? bo jakoś boję się tego ruszać?.. Proszę o jakąś fachową poradę. Pozdrawiam
- Od: 14 maja 2010, 10:31
- Auto: Mazda 3 2.0 Top Sport
To może być wiele rzeczy, na początek proponuje świeczki i przewody WN, stawiam 70% na przewody WN świeczki wstawiłeś jakieś konkretne ? Jeśli chodzi o uszczelkę pod pokrywą to zobacz czy poci się silnik, przeważnie widać to gołym okiem, jeśli zobaczysz że się poci pod pokrywą to masz tam śruby, wymiana ogranicza się do odkręcenia i ściągnięcia pokrywy, wywalasz stare uszczelki i wkładasz nowe. Jak kupisz gumowe to wyczyść wszystko przed założeniem, jak dobrze się za to zabierzesz to masz +/– 20 minut pracy.
- Od: 12 lip 2010, 10:05
- Auto: Mazda 3 benzyna ;)
Świeczki wymieniłem na oryginalne NGK Iridium jak w książce.. Też myśle że może kable WN a tak a propo jakie polecacie do 2.0? Ale boję się że może się okazać że to poduszka padła ta koło chłodnicy i auto wpada w drgawki..? A na silniczku niewiedzę żadnych wycieków powycierałem wszystko jakiś czas temu i suchutko...
Myślę że gdyby padła Ci poduszka to prawdopodobnie na jałowym biegu też by lekko szarpało, odczułbyś różnice.
Kable najlepsze są BOSCH i NGK, polecam w sumie i to i to dobre. Jak nie widzisz wycieków to za uszczelki narazie się nie bierz, spróbuj kable i świeczki masz dobre.
Kable najlepsze są BOSCH i NGK, polecam w sumie i to i to dobre. Jak nie widzisz wycieków to za uszczelki narazie się nie bierz, spróbuj kable i świeczki masz dobre.
- Od: 12 lip 2010, 10:05
- Auto: Mazda 3 benzyna ;)
Kolego na biegu jałowym jak stoje odczuwam delikatne drgawki prawie za kazdym razem jak dojerzdrzam do świateł ,,luzik,, i czuje wibracje w kabinie, ruszam powoli i puki co delikatnie poszarpuje przy ruszaniu lub jeździe na niskich obrotach, ale z przyspieszaniem niema żadnych problemów wszystko płynnie tylko potrzebuje troszke więcej obrotów, ale gdyby to kable to przy nocnym odpalaniu zaopserwowałbym ,,dyskoteke,, pod maską a tu nic..przebieg ledwo 100.000 w książce nie ma mowy o kablach WN, ale wolałbym żeby to one jak poduszki które są b.drogie i pytanie trzy pasują od Focusa MKII ? Moja M3 to 2.0 sport benzinia :_)
Ech.... jak czytam te rady o wymianie przewodow....panowie w M3 LF są cewki – nie ma przewodow wysokiego napiecia.
Olej w rowkach tochyba standart – u mnie tez jest – wazniejszy jest kolor swiecy.
Jeżeli czujesz szarpanie – nurkowanie obrotów na biegu jalowym? Jeżeli tak to mozliwe ze MAF sensor trzeba przeczyścić,ew silnik krokowy (jak przed samochodzik przed liftem). Bardzo możliwe, że po prostu wlales kiepskiej jakosci paliwo i dlatego szarpie. Czy ten mechanik podpinal auto pod komputer – tam pewnie wszystko by wyszlo. Ew możesz po prostu spróbowac zreastarowac kompa i może się poprawi... to jest bardzo prosta czynność po prostu odepnij klemy na 15 min.
Olej w rowkach tochyba standart – u mnie tez jest – wazniejszy jest kolor swiecy.
Jeżeli czujesz szarpanie – nurkowanie obrotów na biegu jalowym? Jeżeli tak to mozliwe ze MAF sensor trzeba przeczyścić,ew silnik krokowy (jak przed samochodzik przed liftem). Bardzo możliwe, że po prostu wlales kiepskiej jakosci paliwo i dlatego szarpie. Czy ten mechanik podpinal auto pod komputer – tam pewnie wszystko by wyszlo. Ew możesz po prostu spróbowac zreastarowac kompa i może się poprawi... to jest bardzo prosta czynność po prostu odepnij klemy na 15 min.
Nowy zoom zoom,stare uczucia 
- Od: 27 lut 2005, 12:11
- Auto: Mazda 3 sport 2.0
Wreszcie coś konkretnego.. Kolego odłączyłem klemę + na 5min i rzeczywiście szarpanie jakby ustało..tankuje 95 ale zawsze Shell lub BP choć mogłem też trafić na jakieś gorsze .. Jedyne co mi pozostało to ,,drgawki,, na biegu jałowym, po przejechaniu paru kilometrów wyrzuceniu na ,,luz,, drgania w środku kabiny Poduszka? jeśli tak to która i czy pasują od Focusa 2.0 Duratec? Dzięki kolego ,,zio,, Pozdrawiam
Ciesze sie ze moglem pomoc
.u mnie tez jest odczuwalne drganie np na swiatlach. raz na jakies 30 sek czuje delikatne zrgniecie. Masz tak samo?
Poduszka to raczej nie jest bo wtedy drgaloby caly czas a nie raz na 30 sek. nie wiem co to moze byc. jak sie tego pozbede to dam znac.
Poduszka to raczej nie jest bo wtedy drgaloby caly czas a nie raz na 30 sek. nie wiem co to moze byc. jak sie tego pozbede to dam znac.
Nowy zoom zoom,stare uczucia 
- Od: 27 lut 2005, 12:11
- Auto: Mazda 3 sport 2.0
Witaj ,,zio,, byłem u znajomego fachowca i wykluczył poduszkę, objawy mam dokładnie takie same jak Ty i uroniłem sobie że to poduszka któraś lub cewka, lecz mechanik zalecił na razie spokój a na przyszłość przepustnice i silniczek krokowy do czyszczenia... Wczoraj do tego wszystkiego zaciął mi sie gaz to znaczy linka od gazu ale podeptałem po niej i odpuściła.. :–/
odłącz EGR i sprawdź czy jest tak samo, jak tak samo to zaślep lub
(nie rób tego jak nie masz softu do późniejszego skasowania błędu)
2: Przesprejuj przepływkę sprejem do czyszczenia sprzęgła, lub podłącz soft i napisz ile g/s przepływka bierze powietrza i ile na odcięciu(na jałowym oczywiście)
(nie rób tego jak nie masz softu do późniejszego skasowania błędu)
2: Przesprejuj przepływkę sprejem do czyszczenia sprzęgła, lub podłącz soft i napisz ile g/s przepływka bierze powietrza i ile na odcięciu(na jałowym oczywiście)
- Od: 16 lis 2009, 12:42
- Auto: Mazda3 BK1.6 TS2 '04, Z6/Y6, 237tkm
ropsson pamiętasz może czy przy wychodzeniu z zakrętu na 2 miałeś szarpnięcie?
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
Strona 1 z 1