Witam.
Korzystając z tego że jestem nowym użytkownikiem tego forum liczę na wyrozumiałość i pomoc.
Uwielbiam opcję "szukaj" i staram się nie iść na łatwiznę. Przewertowałem wątki w których była mowa o kompatybilności radia względem funkcji komputera i wyświetlania informacji.
Posiadam Madzię3 BK z 2005r w PB. Kupiłem ją nie dawno i chciał bym mieć możliwość skorzystania z usług komputera.
– komputer każda madzia ma zestaw czujników i odpowiedni interfejs (w sumie "komputer") dla radia aby ono mogło wyświetlić nam odpowiednie info.
– podobno z trzech firm produkujących radia dla Mazdy tylko clarion ma zaimplementowaną możliwość wyświetlania info komputera.
Zbadałem inną sprawę a mianowicie podłączenie wyświetlacza – u mnie jest jedna kostka montowana bezpośrednio do radia. Tu zaczynają się różne wersje wypowiedzi.
– jedni piszą że przed liftem mazdy3 mają bezpośrednie podłączenie wyświetlacza tylko do radia a po lifcie wyświetlacz ma połączenie z wiązką instalacji plus kostka do radia i że w pierwszym warianci o kompie mogę zapomnieć.
– inne wypowiedzi są użytkowników mających magdy z 2004 roku z komputerami że u nich działa gdy zmienili radio- ale na jakie dokładnie i w jakiej wersji mieli wiązkę wyświetlacza nie napisali.
– Ogólnie wyświetlacz jest technicznie taki sam oprócz zakończenia kablowego które jest w 2 wersjach.
– radia dedykowane tu w moim przypadku odpadają definitywnie lub ktoś ma schemat podłączeniowy (wlutowania przewodów w wiązki) dla ogólnie wybranego najlepszym dedykanta Phantoma 3500 dla magdy przed liftem.
Powstaje pytanie czy mając podłączenie wyświetlacza bezpośrednio do radia znajdę odpowiedni model który wyświetli info na wyświetlaczu z kompa? Czy ktoś już rozkminił czym się sugerować podczas wyboru radia? Ma to być tylko clarion z takim podłączeniem czy ważny jest też rok z którego radio pochodzi? Pewnie znajdzie się ktoś kto siedzi w temacie na tyle długo że krótka i rozjaśniająca wszystko wypowiedź nie zrobi problemu. POZDRO
Radio-komp-wyświetlacz
Strona 1 z 1
Dzięki za odp...
Tu masz rację i to chyba rozwiązanie tematu. Odwiedziłem 2 kolegów i jak na razie się sprawdziło.
Wniosek – radio z modułem umożliwiającym odczyt wskazań komputera ma przycisk INFO.
W moim przypadku pozostaje tylko znaleźć taki model który ma wyświetlacz podłączony bezpośrednio i tylko pod radio z przyciskiem INFO.
Tu masz rację i to chyba rozwiązanie tematu. Odwiedziłem 2 kolegów i jak na razie się sprawdziło.
Wniosek – radio z modułem umożliwiającym odczyt wskazań komputera ma przycisk INFO.
W moim przypadku pozostaje tylko znaleźć taki model który ma wyświetlacz podłączony bezpośrednio i tylko pod radio z przyciskiem INFO.
- Od: 26 lip 2011, 17:13
- Auto: Mazda3 BK 1.4 Pb 2005r.
Blumek napisał(a):Osobiście życzę powodzenia, w zrobieniu rzeczy nie możliwej.
a ja znalazłem bez problemu na "alledrogo", ze zmieniarką jak musiałem amerykańskie radyjko wymienić, bo już mnie skala do szewskiej pasji doprowadzała i wcale nie było drogo
- Od: 16 maja 2010, 18:15
- Auto: Mazda 3 2.0 2004 sedan (USA)
UNSU napisał(a):Dzięki za odp...
dokładnie tak jak piszesz i znalez można bezproblemu jeżeli znasz sie na stronach np niemieckich jest tam dość dużo Madzi z kompem ,
Ja mam M3 z 2004r ale też mam podłączony wyświetlacz do radia a chciałbym wsadzić aftermarketowe radio... komputer to tam pikuś nie potrzebny lecz problem polega na tym że nie będe miał wskazań z climatronika i teraz gdy wyswietlacz podlaczony doradia dziala to powinno dać się wlutowac przewody z wyswietlacza z osobną kostką do wiązki wchodzącej do radia tylko teraz pytanie jakie do których niestety nie znalazłem nic co rozwiązało ten problem może ktoś ma dojścia do takiego schemaciku albo instalacji zeby można było podpatrzeć ?
AndY ;)
Strona 1 z 1