Głośniki na pokładzie – Dyskusja / Problemy / Rozwiązania
ogólnie zawsze można kupić wzmacniacz z wejściem HIGH-IN czyli z możliwością podłączania bezpośrednio z wyjść na głośniki w radiu.Wada jest tego taka, ze już nie użyjemy wyjść na głośniki czyli nie podłączymy bezpośrednio nic oprócz wzmaka pod radio
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Jeszcze jedno jest tak duża róznica miedzy okrągłymi 165 a 5x7 " ,ze warto bawić się w adaptery ?
Cały czas mowa o wymianie przednich na fabrycznym radio.
Cały czas mowa o wymianie przednich na fabrycznym radio.
Jak rozmawialem z moim specem od audio mowil, ze na prawde warto zainwestowac w dystanse i 165.
Dla niskich tonów ważna jest powierzchnia czynna membrany oraz położenie częstotliwości rezonansowej głośnika, a wielkości te są z lekką przewagą dla 5x7. Ja jednak nie przywiązywałbym wielkiej wagi do kształtu samych głośników. W normalnym ( czyt. rozsądnym ) zakresie cenowym jaki brany jest pod uwagę przez większość z nas te parametry nie mają większego znaczenia.
Ostatnio edytowano 11 maja 2011, 23:22 przez RobertPi, łącznie edytowano 1 raz
Swego czasu pisalem tutaj, ze brzecza mi wszystkie fabryczne glosniki. Wymienilem na probe przednie rozm. 5x7 na ALPINE SXE-5725S i graja o niebo lepiej. Idac na ciosem, postanowilem wymienic tyl. Czy ktos z was orientuje sie, czy z tylu sa takie same rozmiarowo glosniki jak z przodu?
wg katalogu mazda wsadza te same głośniki (zresztą te same znajdują się w 6 i jeszcze kilku modelach)
4x GJ6A-66-960
5.5X7.5INCH/25W W/4-SPEAKER W/6-SPEAKER
4x GJ6A-66-960
5.5X7.5INCH/25W W/4-SPEAKER W/6-SPEAKER
scorseze napisał(a):ALPINE SXE-5725S
Warte zainwestowania 90 zł , niestety nie mam Bose i coś bym zmienił
marcin255 napisał(a):Warte zainwestowania 90 zł , niestety nie mam Bose i coś bym zmienił
A masz fabryczne? Te Alpine na allegro mozna dostac z przesylka za nieco ponad 100zl, wiec majatek to nie jest. Nie wiem jaka bylaby roznica np w hertzach (wspomniane tu wczesniej) za ok 250zl, ale pewnie do fabrycznego radia to nie ma co przesadzac
jeżeli sie ktos zastanawia na jakie głosniki wymienic te dziadowskie fabryczne papierzaki to odrazu polecam Hertze dcx-165
mozecie kupowac w ciemno, dzisiaj zamontowalem i dzwiek z nich mnie po prostu powalił
grają jak kryształ czyściutko plus idealny wywazony basik taki nie za duzy, idealnie sie nadaja do sluchania kazdej muzy
oczywiscie trzeba sobie zakupic dystane przejsciowe i montuje sie je elegancko, no niewielki problem mialem z wystającym plastikiem ale sie ucielo i dystansiki idealnie pasowały, a co do kogos kto tu twierdzil ze fabryczne radio jest gówniane to czlowieku puknij sie w leb
radyjko fabryczne jest bardzo dobre, dopiero przy lepszych głosnikach pokazuje dobre brzmienie, zadnych wzmacniaczy nie trzeba no chyba ze ktos chce [tiiit] basem tak ze go najpierw slychac a pozniej widac to wtedy oczywiste ze fabryczne radio tego nie pociągnie, tyle w temacie, pozdro dla wszystkich forumowiczów, mam nadzieje ze rada bedzie pomocna 
- Od: 19 mar 2011, 12:41
- Auto: mazda 3 1.6 diesel, rok 2004
sadzac po Twojej wypowiedzi i opinii o radiu oraz glosnikach hertz z nowszych serii to audiofilem nie jestes 
W koncu wymienilem tylne glosniki. Mam juz wiec 4 x ALPINE SXE-5725S i powiem tylko, ze tak wg mnie powinny grac oryginalne glosniki (moje nie graly, ale prawdopodobnie bylo z nimi cos nie tak). Nie bawilem sie w wyciszanie itp., poniewaz nie jestem az takim audiofilem. Teraz dzwiek jest czysty na wiekszej glosnosci, tak wiec moge polecic te glosniki osobom, ktorym po prostu brzecza oryginalne, a nie chca wydawac duzo kasy. Do tego zamowilem XCarlinka u kolegi z forum, wiec problem z szukaniem muzyki na niepodpisanych plytach cd tez powinien zniknac.
a te glosniki 5x 7 " pasuja 1:1 czy trzeba jakies mody w mocowaniu robic?
Przez miasto jak samoloteeeeeeem...
5x7 to rozmiar fabrycznych glosnikow w M3, wiec pasuja bez zadnych podkladek.
Trzeba jednak dokupic przejsciowke taka jak tutaj:
http://allegro.pl/listing.php/search?bu ... nge_view=1 dla kazdego glosnika.
ps. cbrPl mnie uprzedzil z ta przejsciowka
Trzeba jednak dokupic przejsciowke taka jak tutaj:

ps. cbrPl mnie uprzedzil z ta przejsciowka
Ostatnio edytowano 1 lis 2011, 13:32 przez scorseze, łącznie edytowano 3 razy
Jedynie jakaś tam przejściówka na kable potrzebna.
-
2+2=5
- Od: 27 mar 2011, 01:01
- Auto: Vauxhall Vectra SRI
Mazda3 109KM Y6 2004 (była)
Zdecydowałem sie na głośńiki 165 mm, radio fabryka. Na przód mam Woofery PHONOCAR i syczki Philips z membrana jedwabną, co proponujecie na tył??Same woofery czy jakiś zestaw 2- drożny np.HERTZ DCX 165, u-DIMENSION EL COAX 6 czy moze sama woofery?
Witajcie,
pytanie do znawców tematu. Mam w swojej Madzi zestaw Bose. Niestety lewy przedni głośnik charczy niemiłosiernie. Przymierzam się do jego wymiany, i tu mam kilka pytań.
Jakie głośniki polecacie zamiennie za fabryczny Bose? Chciałbym, żeby grał w miarę podobnie, a jakimś audiofilem nie jestem. Przejściówki z forda już kupione:)
Z góry dzięki za pomoc i sugestie.
pytanie do znawców tematu. Mam w swojej Madzi zestaw Bose. Niestety lewy przedni głośnik charczy niemiłosiernie. Przymierzam się do jego wymiany, i tu mam kilka pytań.
Jakie głośniki polecacie zamiennie za fabryczny Bose? Chciałbym, żeby grał w miarę podobnie, a jakimś audiofilem nie jestem. Przejściówki z forda już kupione:)
Z góry dzięki za pomoc i sugestie.
- Od: 4 kwi 2011, 19:14
- Auto: Mazda 3 2.0 Top Sport – 2005