tower napisał(a):Jeśli nie jesteś pewien na którym porcie jest podłączony ELM to sprawdź wszystkie po kolei
jak już pisałem, scanxl wykrywa ELMa, porty są OK, problem jest z ustanowieniem samego połączenia
na allegro kupiłem interface 1.4b, jednak po otwarciu obudowy na płytce jest nabite 1.4a... Na forum mondeo jest spory wątek o wadliwej serii tych elmów – nie ma bazy na emiterze tranzystora T5 i są połączone ścieżki. Sprawdziłem płytkę i przeprowadziłem test w hyperterminalu – wynik pozytywny – płytka do modyfikacji.
Podjechałem to elektronika, gościu potwierdził, że tego tranzystora się nie da wysterować. Zrobił modyfikacje jak w opisie na forum, niestety dalej brak połączenia – chociaż po wpięciu elma nie swiecą się mi już kontrolki z DSC itd.
Mam tylko nadzieje, ze ten wadliwy elm nie uszkodził mi czegos z OBD2. Dodam jeszcze, że ten sam interface działał z starym samochodem, ale tam był zupełnie inny protokół, więc wszystko grało.
Na koniec, proszę kogoś, kto posiada m3 BK z dieslem
Y6 (1.6 PSA) oraz elma, który potrafi się z autkiem dogadać o podanie na PM lub tutaj linku do aukcji/sprzedającego lub przynajmniej wersję interfacu (przymierzam się do 1.3a)
pozdro.