Klimatyzacja – Dyskusja / Problemy / Rozwiązania
Prawidłowo przy włączeniu klimy w takich warunkach jak teraz (powyżej temp na zewnątrz. 20*C), wentylator powinien się włączyć...
Ja bym sprawdził czujnik ciśnieniowy na układzie klimatyzacji, bo to on włącza/wyłącza wentylator...
Jeżeli czujnik nie będzie widział odpowiedniego ciśnienia w układzie (tzn, mógł się on zawiesić na niskiej wartości), to może nie pozwolić włączyć klimatyzacji... skoro "kolega po fachu-mechanik",...podłączając "stację" sprawdził, że ciśnienie jest w normie(ale ja dla zasady ściągnął bym czynnik i nabił jeszcze raz).
Bo ROCZNIE z układu klimatyzacji( zakładając że układ jest w 100% szczelny), przez węże do atmosfery wychodzi NAWET do 10% jego objętości, tzn że jak do układu wchodzi np:600g gazu,... to rocznie może zejść nawet do 60g
Ja bym sprawdził czujnik ciśnieniowy na układzie klimatyzacji, bo to on włącza/wyłącza wentylator...
Jeżeli czujnik nie będzie widział odpowiedniego ciśnienia w układzie (tzn, mógł się on zawiesić na niskiej wartości), to może nie pozwolić włączyć klimatyzacji... skoro "kolega po fachu-mechanik",...podłączając "stację" sprawdził, że ciśnienie jest w normie(ale ja dla zasady ściągnął bym czynnik i nabił jeszcze raz).
Bo ROCZNIE z układu klimatyzacji( zakładając że układ jest w 100% szczelny), przez węże do atmosfery wychodzi NAWET do 10% jego objętości, tzn że jak do układu wchodzi np:600g gazu,... to rocznie może zejść nawet do 60g
- Od: 9 maja 2011, 19:26
pytanie do KosteR. W jaki sposób sprawdzić działanie czujnika ciśnieniowego na układzie klimatyzacji?
- Od: 7 sty 2010, 20:57
- Auto: Mazda 3 2006 HB 1,6
Wczoraj usunąłem usterkę. Poszedłem śladem mechanika i zająłem się wentylatorem. Przy pomocy szwagra i kilku niecenzuralnych słów
, po odkręceniu osłony silnika, wyjęliśmy wentylator od spodu samochodu. Kilka minut mierzenia miernikiem, i okazauje się ze gdzieś jest przerwa na module ( chyba tak to mogę nazwać) sterującym silnikiem wiatraka. Po "siłowym" zdjęciu obudowy tego modułu stwierdziliśmy ze "ugniły" kable na wejściu do tego urządzenia. Kilka ruchów lutownicą i wszystko działa. Trochę silikonu i wszystko uszczelnione. Może to komuś w przyszłości pomoże.
- Od: 7 sty 2010, 20:57
- Auto: Mazda 3 2006 HB 1,6
Przy okazji tematu poruszę jeszcze jedną kwestię. Chodzi o panel sterowania klimatyzacją. Niestety w moim aucie posłuszeństwa odmówiły pokrętła sterowania klimatyzacją. Wymontowałem, rozkręciłem. Niestety są tam takie bardzo mało solidne blaszki, które po prostu się ukruszyły. Lutowanie, klejenie i inne cudowania na nic się zdały. Kupiłem używkę na allegro. Zamontowałem, wszystkie pięknie działa. Jednak przy pierwszym większym upale okazało się, że nie do końca. Pokrętła działają, wszystkie przyciski też, natomiast okazało się, że klimatyzacja nie. Od razu zrozumiałem dlaczego. Panel sprzed liftu, to nie to samo co panel po lifcie. Różnica w wyglądzie jest subtelna, ale widocznie elektronika jest różna.
Medium – Bozon Records Tour
7.12.2013 KRAKÓW klub Meta – koncert
http://www.youtube.com/watch?v=XHoUZqdku8E
7.12.2013 KRAKÓW klub Meta – koncert
http://www.youtube.com/watch?v=XHoUZqdku8E
jeżeli chodzi o blaszki, to temat był poruszany na forum – rozwiązanie przykręcić blaszki małymi śrubkami, u mnie elektryk przykręcił blaszki śrubkami od starego zegarka.
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
- Od: 5 lip 2010, 21:04
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 HB
Ja natomiast mam pytanie odnośnie działania klimatyzacji, czy normalne jest że mazda przy włączonej schładzarce jest trochę słabsza? Mam 1.6 benzynke i kiedy włączam klimatronik w pozycję "auto" wydaje mi się, że już tak nie przyspiesza jak wtedy kiedy klima jest wyłączona. Dodam, że jeżdżę też berlingo 1.6 diesel 90KM z klimatronikiem i nie ma tam różnicy, czy klima jest włączona czy nie, a przynajmniej ja jej tak nie odczówam jak w mazdzie. Jest możliwość jakoś temu zaradzić, czy to normalka w tym modelu z takim motorkiem?
- Od: 22 mar 2011, 17:02
- Auto: Mazda 3 BK 1.6 MZR
Jericho_PL napisał(a):czy to normalka w tym modelu z takim motorkiem?
Jak najbardziej normalne. Jak już wcześniej pisałem nie ma co porównywać diesla do benzyny, moment obrotowy w dieslach jest wcześniej osiągalny.
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Witam,
Troszkę odkopie temat bo kurcze nie umiem znaleźć ;/
Kupiłem przed wczoraj mazde 3 2005r climatronic
mam problem, otóż każdorazowo przy włączeniu zapłonu i uruchomieniu samochodu automatycznie włącza się klima z 22st, wyłączam klime ręcznie,
wyłącze zapłon wyciągne kluczyk, potem uruchamiam i zaś włacza sie klima pomimo to że wcześniej wyłączyłem.. jest to swego rodaju jakby reset, nie wiem jak to opisać ;/
Czy tak klima zachowuje się w tym samochodzie standardowo?
Troszkę odkopie temat bo kurcze nie umiem znaleźć ;/
Kupiłem przed wczoraj mazde 3 2005r climatronic
mam problem, otóż każdorazowo przy włączeniu zapłonu i uruchomieniu samochodu automatycznie włącza się klima z 22st, wyłączam klime ręcznie,
wyłącze zapłon wyciągne kluczyk, potem uruchamiam i zaś włacza sie klima pomimo to że wcześniej wyłączyłem.. jest to swego rodaju jakby reset, nie wiem jak to opisać ;/
Czy tak klima zachowuje się w tym samochodzie standardowo?
- Od: 26 maja 2011, 10:52
- Auto: Mazda 3 BL2009 1.6b
mazik87 napisał(a):Czy tak klima zachowuje się w tym samochodzie standardowo?
Nie. Trudno mi powiedzieć co jest przyczyną.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem." – "Pozdrawiam" Dr House
digidy napisał(a):a nie masz czasem włączonego trybu "auto" ?
nie, dzieje sie tak za każdym razem jak odpalam samochód,
wychodzi na to że klima tak jakby traci pamięć, albo zawiesiła się jakoś, nie wiem :/
podłącze później do kompa i zobacze co pokaże
- Od: 26 maja 2011, 10:52
- Auto: Mazda 3 BL2009 1.6b
witam,mazdzioche mam od 2 latek ,w zeszlym roku cały czas zbierałem sie do nabicia klimy ale jakos nie wyszlo ,wlasciwie od poczatku wydawalo mi sie ze slabo daje zimnem wczesniej mialem nowsze autka i dalo sie odczuc chlod no ale pare dni temu pojechalem nabic i powiedzieli mi ze duzo czynnika nie weszlo a ze slabo chlodzi ten typ tak ma ,najlepsze jest to ze nie ma w niej filtru kabinowego ,moze cos jest zapchane nie mam pomyslu co jest nie tak pozdro.
- Od: 1 maja 2009, 20:27
- Auto: 323F 1998 r
mazik87 napisał(a):wychodzi na to że klima tak jakby traci pamięć, albo zawiesiła się jakoś, nie wiem :/
U mnie w Madzi z climatronikiem jak wyłącze przycisk A/C to po ponownym przekręceniu zapłonu klima się nie włączy, ale mój tata miał kiedyś Peugeota 307 z climatronikiem i u niego klima załączała się tak jak u Ciebie. Pamiętam bo strasznie go to wkurzalo
- Od: 22 mar 2011, 17:02
- Auto: Mazda 3 BK 1.6 MZR