Zapach spalin z nawiewu-co moze byc?
To faktycznie u ciebie chyba jest coś bardziej poważniejszego.
Trzeba dodać jeszcze jedno kryterium do rozważań:
Zapach spalil ciągły tak jak u ciebie oraz zapach spalin chwilowy co jakiś czas tak jak u mnie i moich znajomych z M6.
Trzeba dodać jeszcze jedno kryterium do rozważań:
Zapach spalil ciągły tak jak u ciebie oraz zapach spalin chwilowy co jakiś czas tak jak u mnie i moich znajomych z M6.
- Od: 8 maja 2010, 00:52
- Auto: Mazda 3 2.0 A/T 150 KM
Jeden kłopot z głowy. Sprawdzony i wyczyszczony jeszcze raz zawór E.G.R. – okazało się tam widoczne okopcenie. Teraz jest super nie ma, żadnego "zapachu" spalin w samochodzie
Odpięłam też, na próbę przepływomierz i kolejny sukces autko smiga bez problemu, żadnego szarpania przy niskich obrotach. Mam tylko nadzieję, że wystarczy czyszczenie i po kłopocie.
Dziękuję za wszystkie sugestie i rady, napiszę jeszcze co z przepływką
Odpięłam też, na próbę przepływomierz i kolejny sukces autko smiga bez problemu, żadnego szarpania przy niskich obrotach. Mam tylko nadzieję, że wystarczy czyszczenie i po kłopocie.
Dziękuję za wszystkie sugestie i rady, napiszę jeszcze co z przepływką

- Od: 7 mar 2011, 23:32
Dominooo napisał(a):No pewnie serwis, bo wykluczyli kilka przyczyn, byli w kropce więc szukają pomocy na forum
Nie wiem czemu ale podobnie myśle.
farbki3 napisał(a):Odpięłam też, na próbę przepływomierz i kolejny sukces autko smiga bez problemu, żadnego szarpania przy niskich obrotach. Mam tylko nadzieję, że wystarczy czyszczenie i po kłopocie.
To odpinaj przepływkę częściej a efekty wyjdą same, nawet jak będzie sprawna .
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Nie wyszło szydło z worka samochód jest mój osobisty, a ja pracuję w serwisie zupełnie nie związanym z marką mazda. Po za tym to ja jestem maniakiem samochodów i sama sobie szukam przyczyn kiedy coś mi się dzieje w moim samochodzie, mechanikiem nie jestem ale wiele rzeczy umiem zrobić sama.
a jak coś nie umiem to proszę, żeby mi zrobili. Ja po prostu idę i mówię zróbcie to i to i tyle.
a jak coś nie umiem to proszę, żeby mi zrobili. Ja po prostu idę i mówię zróbcie to i to i tyle.
- Od: 7 mar 2011, 23:32
rudy rydz napisał(a):Lukaszgracz napisał(a):a niedawno odkryłem jeszcze coś – mając włączone nawiewy (ciepłe powietrze) na szybę, jak wchodzę ostrzej w zakręty z głównych kratek nawiewu leci mi zimne powietrze tak że aż idzie odmrozić ręce. Może u kogoś też takie coś występuje?
POWIEM TAK PO KROTCE MAZDA 3 TO CIEKAWE AUTO Z WIELOMA NIEWIADOMYMI – CIĄGLE MNIE ZASKAKUJE.
Odnośnie zimnego powietrza to ciekawa sprawa i muszę przyznać, że akurat wczoraj coś takiego zauważyłem i.. olałem, pomyślałem że trzymając rękę na kierownicy bardziej na górze dmucha mi na nią ciepłe powietrze od szyby (nawiew ustawiony na szybę) i po skręcie w prawo (w stronę nawiewu centralnego) jest tam po prostu chłodniejniech ktoś potwierdzi, czy też coś podobnego zauważył u siebie?
odkopię trochę tamat z pytaniem – czy ktoś u siebie zauważył takie zjawisko? szczególnie kiedy na zewnątrz jest zimno, a w aucie jest nagrzane – łatwo wtedy wyczuć tą różnicę temperatur.
W zoltej BK tego nie odczulem ale keidys mielismy srebrna BK 2.3 usa i tam ten efekt wystepowal. Zolta ma climatronic, a srebrna miala manualna klime.
Potwierdzam. Już parokrotnie zdziwiłem się zmieniając biegi, że powiało chłodem. Próbowałem zlokalizować źródło zimnego powietrza, ale bezskutecznie. Może przez mieszek? Ale zagadka...
Wino, kobiety i śpiew – więcej nie dam rady.
artureck napisał(a):Potwierdzam. Już parokrotnie zdziwiłem się zmieniając biegi, że powiało chłodem. Próbowałem zlokalizować źródło zimnego powietrza, ale bezskutecznie. Może przez mieszek? Ale zagadka...
Jaka masz klime? Skoro US to obstawiam manualna. Moze tu jest pies pogrzebany ?
Moja klima jest ręczna i źródło lokalizuję na wysokości panelu sterowania. Kratki nawiewu mam skierowane do góry, więc na pewno tamtędy nie wieje.
Wino, kobiety i śpiew – więcej nie dam rady.
Przyczyna zjawiska nasuwa się taka – podczas skrętu zmienia się kąt naporu powietrza na karoserię, a tym samym na czerpnie powietrza do nawiewu/klimatyzacji i stąd ten nagły podmuch. Normalnie układ wentylacji zasysa powietrze podciśnieniowo, a przez to, że samochód skręca (zmienia się przepływ powietrza po karoserii), powietrze po prostu "pcha "się" do środka. U mnie jest tak samo. Mam wersję z automatyczną klimą. Ojciec ma nową A-klasę i dzieje się identycznie.
Medium – Bozon Records Tour
7.12.2013 KRAKÓW klub Meta – koncert
http://www.youtube.com/watch?v=XHoUZqdku8E
7.12.2013 KRAKÓW klub Meta – koncert
http://www.youtube.com/watch?v=XHoUZqdku8E
Czyli moja teoria o rodzaju klimy upadla.