Wentylator – Dyskusja / Problemy / Rozwiązania
Albo ASO albo na allegro jakiś cały wentylator i przełożyć moduł (ja kupiłem cały wentylator od 2.0 benzyniaka, wsadziłem do mojego 2.3 i wszystko grało, z tego co się orientuje to nie jest to zależne od pojemności silnika, różnica jest chyba tylko pomiędzy dieslem a benzyną) albo jakiś zakład motoryzacyjny zajmujący się japończykami. Moge polecić Ci zakład we wrocławiu co posiada takie moduły za 300zł.
- Od: 17 maja 2008, 15:59
- Auto: Mazda 3s 2.3 AT hatchback USA
A to było dobre 
Przecież mamy lato
no ewentualnie wczesną wiosnę 
rudy rydz A tobie się włącza po odpaleniu auta czy też po włączeniu klimy?
A mam też pytanie do was, bo oprócz tego modułu jest też jakiś czujnik w 1.6 centralnie, jaką rolę on spełnia? bo mi się zapinka urwała, i przyczepiłem go aby aby. Chodzi mi o ten przed chłodnicami.
wg mnie to normalne, że wentylator włącza się co jakiś czas przy uruchomionym silniku
Przecież mamy lato
A mam też pytanie do was, bo oprócz tego modułu jest też jakiś czujnik w 1.6 centralnie, jaką rolę on spełnia? bo mi się zapinka urwała, i przyczepiłem go aby aby. Chodzi mi o ten przed chłodnicami.
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
zamiast jesc w swieta szynke to musze wydac kase na moduł
Zanim zrezygnujesz z szynki przeczytaj http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=114&t=52631. Może nie będziesz musiał.
- Od: 6 kwi 2005, 16:50
- Auto: 3 LF
Blumek napisał(a):Przecież mamy latono ewentualnie wczesną wiosnę
faaaktycznie, przecież zima jest
Blumek napisał(a): A mam też pytanie do was, bo oprócz tego modułu jest też jakiś czujnik w 1.6 centralnie, jaką rolę on spełnia? bo mi się zapinka urwała, i przyczepiłem go aby aby. Chodzi mi o ten przed chłodnicami.
Wydaje mi się, że pytasz o czujnik temperatury zewnętrznej.
pozdro
ostatnio też miałem taki objaw że pomimo swobodnej pracy silnika pod blokiem na biegu jałowym zauważyłem że wentylator potrafi się włączy na niecałą minutę, wyłączyć i znowu po niecałej minucie włączyć na krótko. Ale jakoś teraz samo się naprawiło
może ten czujnik jest wrażliwy na mróz

Myślę ze sam się nie naprawił. Na pewno jest z nim coś nie tak i radziłbym Ci to sprawdzić. Jazda tak teraz to jeszcze pół biedy ale co będzie latem jak staniesz w korku a on się nie włączy bo mu się tak spodoba?
Może byc cos uwalone nie przeczę u mnie sie też czasami włącza po zgaszeniu silnika,ale z synchronizowałem to z przebiegiem kilometrów i wyszło mi że co jakies 500km i tu zagwoztka przestudjowałem inne fora i chyba na forum citroena wyczytałem że jak się FAP wypala to wentylator będzie się załączał 

Panowie, kiedy powinien chodzić wentylator chłodnicy
? PRzejechałem 20 km, stanąłem w garażu, nie gasiłem samochodu. Otworzyłem maskę i czekałem aż włączy się wentylator. I nie niestety w ogóle nie zaskoczył. Jak włączyłem klimę to dopiero zaczął pracować i włączał się i wyłączał co jakiś czas.
Coś nie jest nie tak ?
Mazda 3 1.6 benzyna.
Coś nie jest nie tak ?
Mazda 3 1.6 benzyna.
A co pokazuje czujnik temp. chyba jest trochę chłodno.
napiszę jeszcze raz na dworze jest chłodno i chyba nie jest wymagana praca wentylatora przy poprawnym chłodzeniu przez niską temp. zewnętrzną.
dokładnie, wentylator jest uruchamiany po przekroczeniu pewnej temp płynu chłodzącego.
Witam, szczerze mówiąc mam podobny problem, samochód posiadam już od kilku miesięcy a ani razu nie słyszałem aby włączał się wentylator. Kilometrów troche robię, również w korkach się jeździ (raczej stoi) i nic. Temperatura nigdy nie przekroczyła połowy skali. Podczas wymiany płynów poprosiłem mechanika aby sprawdził mi ,czy ten wentyl wogóle pracuje, stwierdził że pracuje tylko, że tak cicho, że go praktycznie nie słychać
. Sam tak naprawde nie wiem jak jest dokładnie. A jak jest u Was z tymi wentylatorami???
- Od: 15 lip 2011, 00:24
- Auto: Mazda 3 Sedan 1.6 Touring 2007
Auto mam od przeszło 3 lat i jeszcze nigdy nie słyszałem wentylatora, a bywało, że stało się w 5 km korkach przy prawie +28. No ale płyn nigdy się nie zagotował, wskaźnik temp. zawsze był tam gdzie powinien być, żadnych niepokojących objawów, więc widocznie ten typ tak ma.
"Nigdy nie polemizuj z idiotą – najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a później pokona doświadczeniem." – "Pozdrawiam" Dr House
Nie bierzcie pod uwage tego co pokazuje wskaznik temperatury. Juz kilkukrotnie bylo na forum pisane o tym, ze po nagrzaniu zawsze zostaje on w polowie skali bez znaczania czy temperatura jest troche wyzsza lub nizsza. Nawet gdy wypalany jest filtr DPF , a temperatura jest grubo ponad 100 stopni to wskaznik pozostaje w polowie skali. ASO rowniez to potwierdza. Nie wiem czemu tak ejst bo to wielka glupota ale tak jest..