Lakier – Ogólna dyskusja
Wejdź tu wpisz swój VIN i może wyskoczy numer koloru http://www.mazda-fun.net.ru/vin/ .Kod lakieru to trzecia pozycja.
Madzia Forever :)
- Od: 5 lut 2007, 23:44
- Auto: BYŁA M3 BK HB 1.6 Benzyna 2005/BYŁA 323 BG 1.3 Teraz nie ma nic :(
Jeżeli wizik jest z UAS to miżesz mieć problem z idealnym doborem , gdyż amerykańce są malowany lakierem na bazie rozpuszczalników a ekologiczna Europa używa farb wodnych doktórych nie mam zbytnio przekonania . Ja przywiozłem sobie farbkę razem z autkiem .
- Od: 21 kwi 2008, 16:41
- Auto: Mazda CX-3 2019 USA 2.0 AT 148HP
Mazda CX-9 2021 USA
2.5 AT 250HP
Mnie dorabiał kolor lakiernik na miejscy przy pomocy jakiejś swojej książki z kolorami bo miałem do pomalowania błotniki . Tak że jak masz kogoś znajomego w stanach to może ci to załatwić lub zapytać w serwisie mazdy . Co do umiejscowienia kodu koloru to poszukaj na forum . Powodzenia
- Od: 21 kwi 2008, 16:41
- Auto: Mazda CX-3 2019 USA 2.0 AT 148HP
Mazda CX-9 2021 USA
2.5 AT 250HP
Wedlug mnie niema sensu dobierac koloru lakieru po Vin-ie.
Kazdy dobry zaklad lakierniczy ma kataalogi kolorow poszegolnych marek.
Mieszkasz w stanach wiec napewno beda mieli tez cos takiego.
Z moim poprzednim autem bylem w takim zakladzie i w taką metodą mialem dobrany kolor. Dany kolor z katalogu mial jeszcze kilka odcieni (wedlug informacji pracownika tamtej firmy, kazdy kolor z biegiem czasu nieco sie odbarwia wiec producnci farb to przewidzielu produkujac rowniez delikatnie inne odcienie)
Po wyborze odpowiedniego koloru z katalogu pozostaje za pomoca odpowiedniego wzoru sporzadzenie z kiku odpowiednich barwikow w precyzyjnie odpowiednich ilosciach odpowiadajacemu wzorowi koloru.
Jest to taka automatyczna mieszalnia kolorow.
Ponizej przykladowa firma i metoda dobierania kolorow;
http://www.swiatmotoryzacji.com.pl/inde ... taj&id=285
Kazdy dobry zaklad lakierniczy ma kataalogi kolorow poszegolnych marek.
Mieszkasz w stanach wiec napewno beda mieli tez cos takiego.
Z moim poprzednim autem bylem w takim zakladzie i w taką metodą mialem dobrany kolor. Dany kolor z katalogu mial jeszcze kilka odcieni (wedlug informacji pracownika tamtej firmy, kazdy kolor z biegiem czasu nieco sie odbarwia wiec producnci farb to przewidzielu produkujac rowniez delikatnie inne odcienie)
Po wyborze odpowiedniego koloru z katalogu pozostaje za pomoca odpowiedniego wzoru sporzadzenie z kiku odpowiednich barwikow w precyzyjnie odpowiednich ilosciach odpowiadajacemu wzorowi koloru.
Jest to taka automatyczna mieszalnia kolorow.

Ponizej przykladowa firma i metoda dobierania kolorow;
http://www.swiatmotoryzacji.com.pl/inde ... taj&id=285
- Od: 23 mar 2010, 02:47
- Auto: Mazda 3
CiTD 109KM 2005
Ford Mondeo MK4
Witam,
mam pytanie, otóż moja mazda ma inny odcień tylnych drzwi i błotnika tylnego. Oczywiście różnicę koloru widać przede wszystkim na drzwiach. Mazda po lekkim przetarciu była na początku zeszłego roku malowana w ASO z AC. Teraz jestem w jej posiadaniu (poprzednio była jako firmowa) i chętnie bym to reklamował bo mnie strasznie to wkurza..... Pytanie czy nie jest za późno? Mazda nadal serwisowana w ASO. Pytam, bo chcę oddawać do roboty nadkola w ramach gwarancyjnej naprawy. Dodam też, że błotnik od strony naprawianej jest bardziej pordzewiały (tragedii nie ma, ale duża różnica), więc tym bardziej chcę to reklamować. Co Wy na to?
Bok był robiony w ASO Jaremko Wrocław. Byłem z tym w TEAM Pasierbski w Długołęce i chłopaki powiedzieli, abym z tym jechał do Jaremki z racji tego, że więcej rdzewieje od "ich" robionej strony więc gwarancyjnie mi nie zrobią tego nadkola. Oczywiście mam papiery na to, że Jaremko to robił, więc chyba problemu nie powinno być.... Co Wy na to?
Zdjęcia zamieszczę jutro.... w razie potrzeby oczywiście;)
dzięki za wskazówki,
Pozdrawiam.
mam pytanie, otóż moja mazda ma inny odcień tylnych drzwi i błotnika tylnego. Oczywiście różnicę koloru widać przede wszystkim na drzwiach. Mazda po lekkim przetarciu była na początku zeszłego roku malowana w ASO z AC. Teraz jestem w jej posiadaniu (poprzednio była jako firmowa) i chętnie bym to reklamował bo mnie strasznie to wkurza..... Pytanie czy nie jest za późno? Mazda nadal serwisowana w ASO. Pytam, bo chcę oddawać do roboty nadkola w ramach gwarancyjnej naprawy. Dodam też, że błotnik od strony naprawianej jest bardziej pordzewiały (tragedii nie ma, ale duża różnica), więc tym bardziej chcę to reklamować. Co Wy na to?
Bok był robiony w ASO Jaremko Wrocław. Byłem z tym w TEAM Pasierbski w Długołęce i chłopaki powiedzieli, abym z tym jechał do Jaremki z racji tego, że więcej rdzewieje od "ich" robionej strony więc gwarancyjnie mi nie zrobią tego nadkola. Oczywiście mam papiery na to, że Jaremko to robił, więc chyba problemu nie powinno być.... Co Wy na to?
Zdjęcia zamieszczę jutro.... w razie potrzeby oczywiście;)
dzięki za wskazówki,
Pozdrawiam.
Mysle, ze cos takiego bys musial zglaszac przy odbiorze auta , a nie po czasie. Raczej nie masz szans na jakakolwiek reklamacje. Obym sie mylil... Moglbys sprobowac zglosic reklamacje jesli chodzi o rdze , ktora pojawila sie w naprawianym miejscu ale sam wiesz jak to bywa. Jaki masz kolor auta? Jesli srebrny to musisz wiedziec , ze jest to najtrudniejszy do lakierowania kolor, ktory jest znienawidzony przez wsyzstkich lakieronikow.
Pozdrawiam, Rafal
Pozdrawiam, Rafal
teoretycznie masz rękojmię na wykonanie usługi – zamówiłeś malowanie elementów w kolorze jakimś tam, a oni nie wykonani usługi poprawnie bo pomalowali złym lakierem, ja bym spróbował reklamować.
Nigdy nie rozmawiaj z idiotą. Najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem.
- Od: 5 lip 2010, 21:04
- Auto: Mazda 3 1,6 MZ-CD 2005 HB
Wydaje mi sie, ze nie ma na co liczyc za bardzo. Kolorem pomalowali dobrym – jedynie odcien sie nie zgadza , a to juz dobiera sie na oko....