Dziwne zachowanie rozrusznika.
Strona 1 z 1
Opiszę w skrócie problem, jako że średnio znam się stricte na elektronice, może ktoś miał podobnie. Od czasu do czasu po odpaleniu samochodu włącza mi się sama klima, po prostu przełączają się przyciski, nagle po odpaleniu mam klime lub nawiew na stopy, dziwne rzeczy, myślałem że w samochodzie straszy a ostatni kierowca miał mocniejszy wypadek niż myślałem, ale chyba nie. Przedwczoraj zatrzymali mnie niebiescy (pozdrawiam
) więc wyjąłem klucze włączyłem awaryjne światła, po około 10 minutach wróciłem i przy próbie odpalenia samochodu dziwna rzecz, najpierw obrotomierz i prędkościomierz pokazały swoje maksymalne wartości a następnie rozrusznik zaczął tykać i na blacie dyskoteka, wszystko mrugało na wesoło, myślałem że to zawieszone szczęki rozrusznika i próbowałem je przepchnąć ale chyba nie, po 5 minutach zabawy i mruganiu dziwnym bałem się że coś spalę i z policjantem odpaliliśmy na popych
Po powrocie do domu, zagadka problem zniknął, jest jeszcze coś nie wiem czy tak macie, po włączeniu świateł lekko gaśnie cała deska rozdzielcza i słychać lekkie "pyk", i czasem po odpaleniu przez około 5-10 minut mruga dioda gdzie wybiera się wlot powietrza z zewnątrz lub ze środka samochodu, potem mruganie ustaje. Generalnie zagadka, jak ktoś ma jakieś pomysły albo podobne doświadczenia to proszę o pomoc.

- Od: 12 lip 2010, 10:05
- Auto: Mazda 3 benzyna ;)
vaterek napisał(a):Duch poprzedniego właściciela ?Nieźle musiała być bita ta mazda.
Zbyt dużo to nie wniosłeś swoją wypowiedzią do tematu
Kuguar napisał(a):więc wyjąłem klucze włączyłem awaryjne światła, po około 10 minutach wróciłem i przy próbie odpalenia samochodu dziwna rzecz, najpierw obrotomierz i prędkościomierz pokazały swoje maksymalne wartości a następnie rozrusznik zaczął tykać i na blacie dyskoteka, wszystko mrugało na wesoło
W Mazdzie masz taką oznakę rozładowanego akumulatora i bez znaczenia czy masz w 3/6/RX8
Kuguar napisał(a):nagle po odpaleniu mam klime
Pewnie przed jej zgaszeniem (auta) zostawiłeś nawiew na przednią szybę.
.Kuguar napisał(a):po włączeniu świateł lekko gaśnie cała deska rozdzielcza i słychać lekkie "pyk"
I to też normalne. Po prawo masz regulacje mocy podświetlenia deski i innych bajerów.
Podsumowując myślę ze masz wszystko ok z autem.
Akumulator był na 100% dobry, po prostu słychać było pykanie jakby spięcie, wszystko mrugało, rozrusznik nawet nie próbował przekręcić do końca. Myślałem że ktoś miał podobne problemy z elektryką albo ma pomysł co to mogło/może być, myślę że nie do końca jest ok bo dioda wlotu powietrza z zewnątrz/środka mruga od czasu do czasu lub gaśnie całkiem. No nic ale dzięki za wskazówki, przynajmniej co do reszty rzeczy będę spokojny.
- Od: 12 lip 2010, 10:05
- Auto: Mazda 3 benzyna ;)
Generalnie w M3 wycylenei wskaznikow prodkosciomierza i obrotomierza na pozycje maksymalne tuz przed odpaleniem ma informowac o slaby akumlatorze. Przeczysc klemy, sprawdz mase i moze jeszcze raz sprawdz akumulator. W aucie mojego ojca akumulator padl tydzien po wymienie na nowy – wymenili go na gwarancji i problemu zadnego nie ma do dzis.
Strona 1 z 1